DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Döviz rezervi uyarısı

Döviz rezervi uyarısı
13.07.2022 12:42
421
A+
A-

Mersin Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, ekonomiye yönelik kararlara sahadan görüş alınarak yön verilmesi gerektiğini söyledi. Kızıltan, özellikle sanayici ihracatçıların rahat hareket edebilmesi için elinde mutlaka döviz rezervi bulunması ve kredilere ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Bloomberg HT’de telefonla katıldığı 60 Dakika Programı’nda Zeliha Saraç’ın sanayici ve ihracatçının finansmana erişim konusunda yaşadığı sıkıntılara yönelik sorularını yanıtladı.

İhracat yapan sanayicinin döviz kurlarının yükselmesinin sebebi olarak gösterilemeyeceğini kaydeden Kızıltan, bu durumun iş dünyasının moralini bozduğunu söyledi.

“Bugün takibi yapılabilecek en kolay ürün paradır” diyen Kızıltan, mevcut teknoloji ile Merkez Bankası’nın bir tuşla döviz spekülatörlerini tespit edebileceğini hatırlattı.

İhracatçının yurtdışında başarılı olması için mutlaka elinin altında kolay ulaşabileceği döviz rezervine sahip olması gerektiğini kaydeden Kızıltan, “Dış ticarette rekabet için bu kaçınılmaz. Diyelim ki ihracatçı elindeki dövizi bozdu ihtiyaç halinde gidip tekrar satın alacak demektir. Düşük fiyatla bozdurup ihtiyaç duyduğunda tekrar yüksek fiyatla alırsa büyük kayba uğrar. Elinde dövizi olan kişi daha esnek karar alıp uygular. Bu, spekülatif bir hareket değildir ve engellenmemelidir. Tekrar ediyorum. İhracat bedelinin %40’ının bozdurulma zorunluluğu, firmalara satın almalarında tekrar döviz almak zorunda olmalarından dolayı kur zararı yaşatmaktadır. Unutulmamalı ki firmalarımız hammadde gereksinimlerini alabilmek için döviz rezervine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle 15 milyon TL karşılığı dövizi olan şirketlere kredi musluğunun kapatılması firmaların mağduriyetini artırıyor” dedi.

Dünyada durgunluk nedeniyle korkunç bir rekabete doğru gidildiğini hatırlatan Kızıltan, bunun için ihracatçının hem kendi döviz varlığı hem de krediye kolay ulaşım imkanı ile güçlendirilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Ticaretin durmaması adına kısa vadeli çözümler mutlaka alınacak ancak daha önemli olan, orta ve uzun vadeli önlemler almak. Katma değerli üretim ve ihracatın desteklenmesini sağlamak. Örneğin bir mermeri blok halde ihraç etmek yerine birkaç kez işledikten sonra katma değeri en yüksek haliyle yurtdışına gönderilmesini destekleyebilmek. Ekonomimiz o zaman daha da güçlenecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.