DOLAR
32,5200
EURO
34,7729
ALTIN
2.399,96
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

Başkan Seçer’den AVM açıklaması

Başkan Seçer’den AVM açıklaması
14.09.2022 15:08
355
A+
A-

Bu yıl 29.’su gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlama Törenleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, milletvekilleri, esnaflar ve öğrenciler katıldı.

 

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ahilik Kültürü’nün Türk milleti tarafından insanlığa sunulduğunu belirterek, “Çıkış noktası esnaflık olmakla birlikte, bütün insanlığı içine alan bir yapıya sahip olduğu içindir ki, uzun yıllar hem kendi milletimiz hem de bütün dünya toplumları için örnek teşkil etmiştir. İlimin irfanla, ticaretin ahlakla birleştiği bir yapıdır Ahilik. Aklı ön planda tutar, ilimi, bilimi ön planda tutar, kişilerin olgunluğunu ve güzel ahlakını da ön planda tutar” dedi.

 

Başkan Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün yüzyıllar öncesine dayandığını söyledi.

Ahilik kültürünün, bu kadim toprakların dünyaya bıraktığı bir iz olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Onun için burası Anadolu. Onun için Anadolu dediğimiz zaman çok farklı renklerin, çok farklı kültürlerin oluşturduğu muazzam bir cümbüş çıkıyor karşımıza. Mersin de bu yönüyle, Anadolu’nun özeti. Biz o yüzden Mersin’de kardeşçe, hoşgörüyle, sevgiyle yaşıyoruz. Oysa Mersin’e dışarıdan bakanlar çok farklı beklentiler içindeler. Doğulusu batılısı, kuzeylisi güneylisi hiçbir farkımız yok. Renk, mezhep, meşrep, etnik köken, siyasi görüş ayrımımız yok. Ahilik kültürü, bugünkü yaşantımızın çimentosu. Bizi bir arada tutan unsurlar zaten bunlar” diye konuştu.

Günümüzde esnafların sorunları olduğunu ve çözümün siyaset müessesesi tarafından hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Vahap Seçer, “Örneğin, gelir düzeyi düşük olan insanlarımıza her ay katkı sunduğumuz Halk Kart uygulamasını, esnaflarımız üzerinden yaptık. Şu anda her ay 2 milyon 51 bin lira, dar gelirli vatandaşlarımızın hesabına yatıyor. 1 Ocak itibariyle bu iki katına çıkacak ve 4 milyon lira olacak. Her ay bu vatandaşlarımızın sadece gıda tüketimlerinden faydalanması için gerekli olan bu para, esnaflarımızın kasasına giriyor. Çünkü biz koşul koymuşuz; bu verdiğimiz kart sadece küçük esnafta geçerli diye. Amaç küçük esnafı korumak değil mi zaten? AVM yöneticileri bu anlamda bana kızıyor, varsın kızsınlar; ben bir kentte fütursuzca ve şuursuzca AVM’lerin çoğalmasına karşıyım. Küçük esnafı korumamız lazım.  Onun için çarşı merkezinde yeni düzenlemeler yapma gayreti içerisindeyiz. Çarşıyı eski Mersin havasına büründürelim, insanlarımız çarşıya gelsin, esnafımızdan alışveriş yapsın. Küçük sanayiyi geliştirelim. Şimdiden bunların altyapısını kuralım. Bir katkımız olsun diye uğraş içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Törende Ahilik Kutlamalarına ve Ahilik Değerlerinin yaşatılmasına maddi ve manevi katkılarını esirgemediği için, Mersin ESOB yönetim kurulunca 2019 yılında kendisine Ahi unvanı verilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e plaket verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.