DOLAR
32,5113
EURO
34,9470
ALTIN
2.435,37
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
27°C
Mersin
27°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Mersin’de iklim değişikliğiyle mücadelede bir ilk

Mersin’de iklim değişikliğiyle mücadelede bir ilk
03.08.2022 12:21
327
A+
A-

Başkan Vahap Seçer öncülüğünde; Mersin Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi iş birliğinde hazırlanan “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” protokolüyle, belediyeler arasında bir ilke daha imza atıldı.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın Hazırlanması Projesi” için, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile iş birliği protokolü imzaladı.

İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olan bu protokolle; kente ait sera gazı emisyonunun azaltılması ve iklim değişikliğine uyum kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaların belirlenmesi hedefleniyor.

 

“ENERJİ VE İKLİM PLANI’NI HAZIRLAYACAK OLAN İLK BELEDİYEYİZ”

 

İmza töreni öncesinde kamuoyuna, gerçekleştirilecek olan protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, Mersin’in İstanbul’un üç katından fazla bir yüzölçümüne sahip olduğunu belirterek, “Mersin’de insan, doğa ve çevre odaklı belediye olma sorumluluğumuzla beraber, küresel iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda da örnek belediyelerden biri olmayı hedefliyoruz Bu çerçevede; TÜBİTAK ile yapacağımız ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ ile Mersin’e ait sera gazı emisyonlarının azaltımına ve Mersin’in iklim değişikliğine uyum kapasitesinin arttırılmasına yönelik eylemleri belirleyeceğiz. TÜBİTAK ile işbirliği içinde Enerji ve İklim Planı’nı hazırlayacak olan ilk belediye olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNEM VEREN BİR BELEDİYEYİZ”

 

Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde de güneş enerjisi santralleri ve yenilenebilir enerji kullanımı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Seçer, “MESKİ bünyemizde şu anda yenilenebilir enerji kurulu güç miktarımız 3 megavat, ancak çalışmalarımız devam ediyor. 2023 sonuna kadar 15 megavatlık bir seviyeye ulaştırmayı planlıyoruz. Yine Mersin Büyükşehir Belediyemiz, 1 Nisan 2019-30 Haziran 2022 tarihleri arasında 2 milyon 106 bin ton evsel katı atığın bertarafını sağladı. Bundan 193 bin 319 MW elektrik üretimi gerçekleştirdi. Yaklaşık 75 bin konutun aydınlatma enerjisini de burada karşılıyoruz. Yine yaptığımız çalışmalarla, önümüzdeki günlerde bu sayıyı daha yüksek noktalara getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

MERSİN’E KAZANDIRILAN ÇEVRE DOSTU UYGULAMALARI ANLATTI

 

Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’e kazandırdıkları çevre dostu çalışmalardan da söz eden Başkan Seçer, konuşmasına şöyle tamamladı:

“Çevre dostu uygulamalara özen gösteriyoruz. Onun için de önemli kararlar alıyoruz. Yönetime geldiğimiz günden bu yana, toplu taşıma filosunu yeniliyoruz. Toplamda 272 yeni otobüsü vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu 272 adet otobüsün 205 adedi CNG’li otobüslerden oluşuyor. Bunun şu anda ‘Limon’ diye andığımız 87 adedi vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Bu ayın sonuna kadar gelmesini planladığımız 118 otobüsümüz de kentimize geldi. Önümüzdeki günlerde de bu 118 CNG’li otobüsü vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bunlar çevre dostu otobüsler. Yine ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Barış Salihoğlu hocamız ve ekibiyle beraber ‘Temiz Akdeniz Projesi’ üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mersin Körfezi kıyı sularına ulaşan dere, nehir, akarsu ve drenaj kanallarının su kalitesini değerlendirdik. Mersin Körfezi’nde belirlenen 18 istasyonda, veri setinin oluşturulmasını sağlamış olduk. Bu konudaki çalışmalarımız rapora dökülüyor ve önümüzdeki günlerde neticelenecek. TÜBİTAK ile yapacağımız bu protokolün hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah başarılı neticeler alacağız.”

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, ise şunları aktardı:

“Özellikle son yıllarda, küresel ölçekte en önemli problemlerden biri olan iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çeşitli adımlar atmak gerekiyor. Ülkelerin sera gazı emisyonlarını sınırlandırmasını ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin üzerine çıkmamasını amaçlayan Paris Anlaşması, Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. Bu anlaşmayı onaylayan ülkelerin, bu taahhütlerini yerine getirmesinde yerel yönetimlerin de rolü çok önemli oldu. Bu bağlamda Mersin Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi olarak beraberce geliştirdiğimiz ve imzası için bugün bir araya geldiğimiz ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ni hayata geçiriyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.