DOLAR
32,5501
EURO
34,9800
ALTIN
2.418,25
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

İş dünyasından liman çağrısı

İş dünyasından liman çağrısı
16.06.2022 10:10
364
A+
A-

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanının Mersin’e yapılması gerektiğini belirterek Mersin’in hem coğrafi şartlar hem ekonomik altyapı şartları açısından en uygun adres olduğunu söyledi. Engin, “Mersin; Akdeniz bölgesinin kalbi, ekonomisin, ticaretinin, lojistiğinin merkezidir. Ana Konteyner Limanımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’ın da katıldığı bir basın açıklaması düzenleyerek Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesinin Mersin’de hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Basın açıklaması, ana konteyner limanının kurulması düşünülen sahil kesiminde yapıldı.

MESİAD Başkanı Hasan Engin, “Mersinimiz tarım, sanayi, lojistik ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde ülkemize değer katmaktadır. Son yıllarda artan dış ticaret ve üretim hacmi ile Mersinimiz önemli kentlerin başında gelmektedir” dedi.

“ANA KONTEYNER LİMANI’NIN YERİ MERSİN’DİR”

10’uncu Kalkınma Planında ana konteyner limanının yapılacağı yerin Mersin olarak belirlendiğini ancak 11’inci Kalkınma Planında limanın Doğu Akdeniz’de yapılacağı şeklinde muğlak bir ifade yer aldığını kaydeden Engin, “Ana Konteyner Limanının Mersin’de yapılacağı 1/100 binlik planlara işlenmişti. Ana Konteyner Limanı arka plan sahası endüstriyel bölge olarak ilan edilmişti. 500 dönümlük endüstriyel alan Mersin Serbest Bölgesinin genişleme alanıydı. Polipropilen Tesisi için endüstriyel alan ilan edilen kısmın ÇED raporu Danıştay 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.  Polipropilen tesisi yapılmak istenen alan Mersin Ana Konteyner Limanı karasal bağlantı alanıdır, yani işaretlenen ikinci büyük limanımızın karasal kısmıdır. Biz bu alanın bir kısmını Serbest Bölge Genişleme Alanı bir kısmını da ana konteyner limanı alanı diye beklerken, endüstriyel bölge için ÇED raporu alınması buraya beklediğimiz limanın yapılmaması demekti. 10’uncu Kalkınma Planı’nda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin’dir. MESİAD ve Mersin olarak başka alanlara yapılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“EN UYGUN YER MERSİN KÖRFEZİ”

 Mersin Körfezinin rüzgar yönü ve derinlik yönünden liman yatırımı için en uygun alan olduğuna işaret eden Engin, “HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle 355 milyon avro bedelle inşa edilecek yeni konteyner limanının Mersin dışında bir yere yapılması bu yatırımı tehlikeye sokacaktır. Mersin; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgemizdeki dökme yük, tarımsal ürünler ve madensel ürünlerimizin ihracatı için en iyi lokasyonda yer almaktadır. Lojistik sektörü açısından ülkemizin gözbebeği olan Mersin, kıyı özelliklerinin yanında lojistikte bir dünya markasıdır. Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılması demek, Mersin’ in dünyanın liman üssü olması demektir. Gelişmiş araç filosuna sahip uzman ve deneyimli lojistik firmaları ile gümrükleme firmalarının konuşlandığı Mersin dışında yapılacak bir liman projesi yatırım maliyetlerini astronomik rakamlara çıkaracaktır. Çünkü Ana Konteyner Limanı yapabilmek için deniz derinliğinin asgari 16 metre olması gerekmektedir. Mersin’de hemen kıyıda yapılacak liman için başka alanlarda bu derinliğe ulaşmak için maliyet yükü artacaktır” diye konuştu.

“YILDA 8 BİN GEMİ YANAŞACAK”

Engin, Mersin’in havayolu, demiryolu ve karayolu bağlantılarına da dikkat çekerek “Mersin; Akdeniz bölgesinin kalbi, ekonomisin, ticaretinin, lojistiğinin merkezidir. MESİAD başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları olarak Mersin’de yapılması için planlarda işaretlenen Ana Konteyner Limanımıza sahip çıkmalıyız, sürekli kentimizin gündeminde tutmalıyız.  Yıllık 8 bin geminin yanaşması ve binlerce kişinin istihdam edilmesi beklenen Mersin Ana Konteyner Limanının yapılmasıyla Mersin; Ortadoğu’nun ve Orta Asya’nın liman kenti olacaktır. Ülkemize ve kentimize katma değer katacak Mersin Ana Konteyner Limanı ülkemizin kalkınması için önemli yatırımlarından biri olacaktır” dedi.

“Devlet söz verdi, sözünü yerine getirecektir”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da ana konteyner limanının Mersin ve bölge için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Kızıltan, “Mersin adının Doğu Akdeniz’e çevrildiği günden beri bütün uğraşımız adının yeniden Mersin olması ve konumunun da daha önceden belirlendiği gibi Mersin olmasıdır. Bütün altyapı hazır. Altyapı derken sadece arazi olarak söylemiyorum. Liman için ne gerekir? Büyük bir gümrük müşavirliği altyapısı, bilgisi, birikimi, deneyimi gerekir. Mersin’de müthiş bir gümrük müşavirliği birikimi var. Mersin’de 4 üniversitemiz var. Bunlarda lojistikle ilgili bölümlerimiz var. Mersin dış ticaret kenti, lojistik kenti, tarım kenti. Mersin’deki bilgi birikiminden ve ekonomik altyapıdan dolayı taşımacılık hızlı ve ekonomik şekilde yapılıyor. Eğer biz bu bölgeyi sadece Mersin Limanı ile idare etmeye kalkarsak çok büyük hata ederiz. Dünyadaki konteyner trafiğinde Doğu Akdeniz’in payı yüzde 60’tır. Bizim bu yüzde 60’ın hemen hemen tamamını burada değerlendirmemiz lazım. Onun için de ana konteyner limanının Mersin’de yapılması gerekir” dedi.

Mersin’e denizyoluyla gelen yüklerin karayoluyla dünyanın dört bir yanına dağıldığını ifade eden Kızıltan, şu an Mersin Limanının 2 milyon TEU düzeyinde kapasitesi olduğunu, ana konteyner limanının yapılmasıyla 12 milyon TEU’ya çıkacağını kaydetti.

Kızıltan, projenin Mersin’e yapılması için Ankara’da da girişimlerde bulunduklarını, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın “Liman Mersin’e yapılacak” diye söz verdiğini ifade etti.

Kızıltan, “Devlet söz verdi. Devlet sözünü yerine getirecektir. Biz buna inanıyoruz. Ana konteyner limanı Mersin’de yapılacaktır. Adana, Konya, Karaman, Antep, Kayseri, Maraş daha fazla üretecek, daha fazla kazanacaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.