DOLAR
32,3082
EURO
35,1726
ALTIN
2.282,17
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C

Üreten Kadınlardan toprağa ‘Süper Meyve’

Üreten Kadınlardan toprağa ‘Süper Meyve’
29.04.2022 18:16
678
A+
A-

Mezitlili kadın üreticiler ‘süper meyve’ olarak adlandırılan Aronya tarımı yapmaya başladı. Torosların zirvesinde yer alan, Mezitli Kocayer Mahallesinde gerçekleştirilen İlçe Tarım Müdürlüğü ve Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma Fonu işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında ilk fidanlar toprakla buluştu.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra Mezitli Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Mezitli İlçe Tarım Müdürü Kerim Köken, mahalle muhtarları ve kadın üreticiler, Mersin’de ilk Aronya bitkilerini elleriyle toprağa dikti. Ana vatanı Kuzey Amerika kökenli bir bitki olan, Aronya bitkisinin 3 yıl sonra meyve vermeye başlaması ve 4. yılda ise tüm masraflarını karşılaması öngörülüyor. Proje kapsamında üretici kadınlara belirli dönemlerde Aronya yetiştiriciliği konusunda eğitimler de verilecek.

Üretici kadınlar adına söz alan Kocayer Mahallesi sakini Nimet Sayoğlu, “Aronya bitkisi için köyümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederim. Bu bitkinin bölgemizde yaygınlaşması için elimizden gelen tüm katkıyı vereceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Bu meyvenin bize refah getirmesini diliyorum. İnşallah hem meyvemiz hem de kazancımız bol olur” dedi.

Mezitli Belediyesi olarak en fazla üzerine düştükleri konunun kadın ve üretim olduğunu belirten Başkan Neşet Tarhan , “Çok da birbirine yakışan kelimeler. Aronya gibi aromatik bitkilerin dünya üzerinde en zengin olan ülkelerden birisi Türkiye ve en fazla da Toros dağlarında yetişiyor. Ben de göreve geldiğimde bunun desteklenmesi konusunda ısrarcı oldum ama kırsal bölgelerimiz maalesef yeterli ilgiyi göstermedi. İstanbul’da bir ilçe belediyesi 7 yıl önce yılda 1 milyon lira kazandırdıklarını söylemişti. Bu yılla karşılaştırdığımızda çok yüksek bir rakama karşılık geliyor” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.