DOLAR
32,3076
EURO
35,1454
ALTIN
2.274,53
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C

“Akkuyu halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur”

“Akkuyu halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur”
11.01.2022 16:36
690
A+
A-

Akdeniz’de meydana gelen 6.4’lük depreminden ardından gözler nükleer santrale çevrildi. NKP’den ilk açıklama geldi

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay,  “Akkuyu’ya 85 kilometre uzaklıkta 6,4 şiddetindeki deprem  Akkuyu’ya doğru gelen büyük depremin habercisi . Akkuyu nükleer santrali halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur” dedi.

Salı gecesi Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6,4 şiddetinde ölçülen deprem Kıbrıs’ın yanı sıra Mersin ve Antalya’da da hissedildi. Depremin ardından, Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin güvenli olup olmadığı sorusu bir kez daha gündeme geldi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, konuyla ilgili açıklamasında,  “Yetkililere sesleniyoruz.  Akkuyu’da yapımı süren nükleer santral inşaatını derhal durdurun.  Çünkü, Akkuyu yakınlarında sizin asla olmaz dediğiniz depremlerin bir tanesi daha, üstelik bu kez çok daha şiddetlisi 11 Ocak 2022 tarihinde sabaha karşı saat 04. 07’de oldu. Bizler deprem ve nükleer santral ilişkisinin ne olduğunu bundan 10 yıl önce Fukuşima’da meydana gelen depremden dolayı biliyoruz ve aynı acıları yaşamak istemiyoruz” dedi.

“ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMALI”

Merkezi Akdeniz olan 6.4 şiddetindeki depremin, Akkuyu’da nasıl bir hezayana sebep olduğunun bilinmediğini ifade eden Tulay,  “Çünkü bu saate kadar Akkuyu NGS işleticisi ROSATOM un internet sayfasından 31 Aralık yılbaşı kutlaması haberi dışında deprem ile ilgili herhangi bir haber görülmemektedir. Dileriz ki 11 bin işçinin çalıştığı yerde bir işçinin bile burnu kanamasın, bölge halkı zarar görmüş olmasın” dedi.

“FAY HATLARININ ARASINDA”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay açıklamasında şunları kaydetti:

“Bizler yaşam haklarımızı savunmak adına ve tarihsel sorumluluğumuz gereği bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz: Akkuyu’da nükleer santral yaptığınız yer, sadece Mersin içindeki fay hattı değil, Mersin’in çevresindeki, Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu Fay hattı, güneyde Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının etkisi altındadır. Doğal olarak bu bölgede bundan sonra da yaşanması muhtemel depremler kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.”

“NÜKLEER KARŞITLARI HAKLI ÇIKTI”

“Bizler her deprem oluşunda, aklımıza “ya Akkuyu’da santral çalışıyor olsaydı ya radyasyon yayılımı olsaydı ya çocuklarımız zarar görseydi” diye kaygılanmak istemiyor, etkileri gelecek nesillere de yansıyacak bu riske girmeyi akılcı bulmuyoruz.

Sonuçta bölgenin deprem kuşağı içinde yer aldığını her defasında dile getirmiş biz “nükleer santral karşıtlarının bir kez daha haklı olduğu” ortaya çıkmıştır.

Akkuyu NGS yerinin deprem bölgesi olmadığını iddia edenlerin gözüne girmesi için ; 6.4 şiddetindeki deprem 132 km’lik mesafede Ecemiş fay hattını işaret ediyor.

Siz yetkililere sesleniyoruz olası faciadan dönün! Akkuyu’da NGS Yaptığınız yer deprem bölgesidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.