DOLAR
32,5258
EURO
34,7471
ALTIN
2.490,46
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C

“Kedi ve köpek mamasında KDV’yi düşürelim”

“Kedi ve köpek mamasında KDV’yi düşürelim”
10.12.2021 15:25
1.014
A+
A-

Lüks tüketim olarak kabul edilmesi nedeniyle kedi ve köpek mamalarından yüzde 18 oranında KDV alınmasına CHP’den hem tepki hem de kanun teklifi geldi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen kedi ve köpek mamalarından alınan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için meclis başkanlığına kanun teklifi verdi.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi veren Antmen temel bir ihtiyaç olan ekmekte, kuş ve balık yemlerinde ve bakliyat ürünlerinin bir çoğunda KDV’nin yüzde 1 olduğunu belirtti.

Antmen, “Gıda maddelerinde yüzde 8, sinema, tiyatro yüzde 8, otel, konaklama yüzde 8 ve daha birçok sayabileceğimiz alanda devlet yüzde 1 – yüzde 8 arası vergi alıyorken, kedi ve köpek mamalarında maalesef yüzde 18 KDV alınmaktadır. Pırlantadan veya tekne mazotundan alınmayan vergi oranının hayvan sever vatandaşlara yüklenmesi tüm canlılara yapılan bir yanlıştır.  Hayvanların yaşam haklarına olan bir ihlaldir” dedi.

MAMAYA DA ZAM GELDİ

Antmen, döviz kurlarındaki yükselişle beraber yaşanan hayat pahalılığından hayvanlar ve hayvan sever vatandaşların da etkilendiğini belirterek “Basına yansıyan bilgilere göre; kimi hayvan severler kullandıkları mamalara yüzde 30 ile 50 arasında zam geldiğini söylerken, kimilerine göre ise yüzde 100’lük bir artış bulunmaktadır. Çünkü şu anda hayvan mamalarında olan yüzde 18’lik KDV oranı; iktidar tarafından mamaların ‘lüks tüketim’ olarak algılandığına işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

Hayvan mamalarının lüks değil temel bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Antmen,  1 hafta içerisinde 15 kiloluk yerli mamanın 180 liradan 250 liraya yükseldiğini söyledi.

Türkiye’de mama fiyatlarının son bir yılda yüzde 200’lere varan fiyat artışlarına ulaştığına dikkat çeken Alpay Antmen özellikle sokak hayvanlarının soğuk, şiddet, kaza, hastalık ve açlık nedeniyle çok kısa yaşam sürelerine sahip olduklarını belirterek “Bir de temel ihtiyaçları olan mamanın KDV’sinin yüksek oranda olması, hayvanları ölüme mahkum etmek demektir. Hayvanların karınlarını doyurabilmeleri için ihtiyaçları olan mamadan yüzde 18 KDV oranı nedeniyle her fiyat artışında daha fazla para alması kabul edilemez” dedi.

Teklif yasalaşırsa kedi ve köpek mamalarından alınan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e inecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.