DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Mersin Cemevinin cem salonu açıldı

Mersin Cemevinin cem salonu açıldı
01.11.2021 18:23
893
A+
A-

2018 yılından beri tadilatta olan Mersin Cemevinin cem salonu düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri, Alevi Kültür Dernekleri şube başkanları, Akdeniz Belediyesi Başkanı M. Mustafa Gültak, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, eski Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Akdeniz Belediyesi önceki Başkanı Fazıl Türk, İyi Parti YİK üyesi ve önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Ali Özveren, MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Mersin Cemevi Danışma Kurulu üyeleri, iş insanları, siyasi parti temsilcileri, yurttaşlar katıldı.

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu gülbengin ardından zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişle kadın canlar semah döndü.

“ ALEVİ İSMİNİ VERMEK İÇİN UZUN SÜRE MÜCADELE EDİLDİ”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz,  “Cem salonumuzun  hizmete açılmasında hizmeti ve katkısı olan tüm canlara aşkı niyaz ederim. Aleviler Cemevlerindeki hizmet alanlarını genişleterek, dernekten dergâha dönüştürmelidirler. Cem salonunun yapısı ve hizmete uygun alanları ile, gelecekte Mersin Cemevi Alevi İnanç Akademisine dönüşebilir. Mersin’de ve Mersin dışında bu doğrultuda çalışacak ve hizmet verecek kadrolar vardır.

1826 yılında kentlerde Alevi Bektaşi dergahları kapatıldı. Kırsallardaki Alevi ocakları yasaklanınca, o günden günümüze Aleviler hep kendi seyitlerinin posta oturup özgürce ibadet yapma özlemi içerisinde oldular. Alevi ismiyle dernek kurmak yasaktı. Ülkemizde, yasalar çerçevesinde kurduğumuz dernek, federasyon, Cemevi gibi yerlere, Alevi ismini vermek için çok uzun bir yoldan geliyoruz” diye konuştu.

“İNANÇ MEKÂNLARI RUHEN RAHATLAMA YERLERİDİR”

Kılavuz, “İnanç mekânları ruhen rahatlama yerleridir. Ruhen rahat olmak içinde bedenen rahat olmak lazımdır. Bugün içinde bulunduğumuz mekana Cemevimiz diyorsak, inançsal, kültürel ve sosyal sorunlarımızın konuşulduğu, tartışıldığı ve hizmete dönüştürülüp ruhen rahatlayıp gönül huzuruyla ayrıldığımız mekanlardır. Bu Cemevini iç ve dış yapısıyla görkemli bir hale getiren ve fedakarlık yapıp katkı sunan,  Cem Salonunun ve hizmet birimlerinin açılışında bizleri yalnız bırakmayan, Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su’ya, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk’a Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e, Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak’a, Yenişehir Belediye Başkanı  Abdullah Özyiğit’e, Toroslar Cemimize katkı sunan Toroslar Belediyesi Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’a, Mezitli Cemevimize katkı sunan Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan’a, geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanları Macit Özcan ve Burhannetin Kocamaz’a,  Yenişehir Belediyesi eski Başkanı İbrahim Genç’e, CHP Mersin eski Milletvekili Hüseyin Çamak’a  Cemevini gözleyip gözeten iş dünyasının değerli şahsiyetleri, Musa Timur, Ali Doğan, Mustafa Güler, Ali Özveren, Hüseyin Kış, Aziz Özcan, Şükrü Karakuş, Zeynel Aydemir, Hüseyin Olgun, Mazlum Pektaş, İbrahim Zorlu, Refik Filiz, Mustafa Çamak, Doğan Döldöş, Ali Aslan, Rukan Çat’a yıllar önce hiçbir hizmetten kaçınmayarak Cemevimizin başkanlığını  yapıp Cemevine  emek veren, taş üstüne taş koyan değerli Şube Başkanlarımıza, Hasan Bayrak, Mustafa Özbakır, Haydar Karabulut, Hüseyin Özveren, Hüseyin Ali Baysal’a ayrıca, Mimar Ünal Şahin’e isimlerini sayamadığım ve bu cemevinde damla damla katkıları olan  canlarımıza teşekkür ederim. Bir bütün olarak Cemevimizin eksikleri ve noksanlıkları bitmedi. Nasip olursa önümüzdeki dönemde görevde kalırsak onları bir program dahilinde hep beraber tamamlayacağız” dedi.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Cem salonuna emek ve katkı sunan herkese çok teşekkür ederiz. Cemevlerine valilik ve kaymakamlıklar olarak yardım ediyoruz.  Devlet olarak ülkemizdeki her kültürün, her inancın, yaşaması ve yaşatılmasına gayret ediyoruz. Bu çerçevede Cemevine karınca kararınca destek sunduk.  Birlik beraberliğimizi ve varlığımızı daha da güçlendirecektir. Cem salonunun hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, “Mersin Cemevi Cem Salonuna ve diğer cemevilerine katkı sunan canlarımıza teşekkür ediyorum. Geçmişten günümüze kadar, taş üstüne taş, arasına da bir parça harç koyan kim varsa, Hak razı olsun” ’diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.