DOLAR
32,5457
EURO
34,8627
ALTIN
2.427,60
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
29°C
Mersin
29°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Çok Bulutlu
27°C

“Gebelerin Covıd-19 aşılarını bir an önce tamamlayın”

“Gebelerin Covıd-19 aşılarını bir an önce tamamlayın”
10.09.2021 09:24
821
A+
A-

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Gebelerin aşılanması konusunda kadın doğum uzmanlarının da yeterince bilgilendirilmemesi sonucu gebeler aşıdan uzak duruyor ve bu hatayı da canlarıyla ödüyorlar” dedi. Antmen, Sağlık Bakanlığına ““Gebelerin Covıd-19 aşılarını bir an önce tamamlayın” çağrısında bulundu.

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, pandemi süreci ve aşılama çalışmalarıyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen,  “Ülkemiz yeniden COVID-19 pandemisinin yarattığı sorunlarla boğuşmaya başladı. 2020 Mart ayında ilan edilen ve aradan geçen bir buçuk yıla karşın kontrol altına alınamayan pandemi, aslında sağlık sistemimizin, ne denli yanlış olduğunun en önemli göstergelerinden bir oldu” dedi.

Sağlık sistemindeki yanlışların hem pandeminin yönetilmesinde hem de aşı politikalarının yönetilmesinde kendini gösterdiğini, resmi rakamlara göre bile günde 280 civarında insanın öldüğünü kaydeden Antmen, gebelerin aşılanmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Gerek Mersin’de gerekse de ülke genelinde COVID-19 aşısı yapılmamış gebeler hastalığı çok ağır geçiriyor ve her gün birkaç gebemizi kaybediyoruz ne yazık ki. Gebelerin aşılanması konusunda kadın doğum uzmanlarının da yeterince bilgilendirilmemesi sonucu gebeler aşıdan uzak duruyor ve bu hatayı da canlarıyla ödüyorlar. TTB, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) ve Halk Sağlık Uzmanları Derneği’nin (HASUDER) yayınladığı güncel durum değerlendirmesine göre, gebelerin aşılanması bir an önce yapılmalı ve bunun için 3 aylık sürenin dolması bile beklenmemelidir. Bu konuda Sağlık Bakanlığına önemli bir görev düşüyor ve bu bilgilendirmenin çok yaygın olarak aile hekimlerine, kadın doğum uzmanlarına ve gebelere de ulaştırılması gerekiyor.”

“MU VARYANTINA KARŞI TEDBİR ALINMIYOR”

Mu varyantı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Antmen şunları söyledi: “Mu varyantına karşı Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir önlem alınmamasıdır. Mu varyantı, Güney Amerika’da ve özellikle Panama’da yaygın olarak görülen ve DSÖ tarafından incelenmeye alınması gerektiği bildirilen bir varyant. Daha çabuk bulaşma ve daha ağır hastalık yapma olasılığı da olan bir varyant ve henüz Türkiye’de iki kişide olduğu bildirilmektedir. Oysa sağlık bakanlığı PCR pozitif kişilere yeterince genom analizi yapmamakta ve bu nedenle de değişik mutasyonların sayı ve oranları konusunda yeterince bilgi sahibi olamamakta, vatandaşı da hiç bilgilendirmemektedir. Mersin Tabip Odası olarak bu mutasyonların aşının yeterince yapılmaması, önlemlerin yeterince alınmaması nedeniyle göz göre göre geldiğini, DSÖ’nün uyarılarına bir an önce uyulması ve daha fazla vatandaşımızın ölümünün önüne geçilmesini sağlık bakanlığından talep ediyor, bu sürecin takipçisi olacağımızı, vatandaşlarımızı bilgilendirme konusunda gerekli hassasiyeti her zaman göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Pandemi konusunda yapılan bu eksiklik ve hatalar gerek vatandaşın hayatına mal olması nedeniyle ve gerekse de sağlık çalışanlarının iş yükünü arttırması nedeniyle çok önemlidir. Mersin’in çeşitli sağlık kurumlarında çalışan onlarca hekimin son birkaç ay içerisindeki istifaları incelendiğinde bu yönetimsel hataların nelere yol açtığı açıkça görülecektir.”

“12 yaşından itibaren çocuklar aşılanmalı”

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, yeni eğitim öğretim yılının ilk haftasında okullarda yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Antmen şunları söyledi:

 “Bu hafta başında açılan okullarda Mersin Tabip Odası olarak yaptığımız gözlemlere göre pandemi ile ilgili önlemler çok eksik alınmış ve sadece okul müdürleri tarafından kendi okullarını sorunsuz göstermeye yönelik öğretmenlerden imza alınması ile sorunların üzeri örtülmüştür. Millî Eğitim Bakanlığı’nın okulları açık tutacağız beyanı önemlidir ve doğrudur. Ancak önlemlerin yetersiz olması nedeniyle kısa süre içerisinde tekrar okulları kapatacak aşamaya gelinmesi ihtimali yüksektir. Bu nedenle çok hızlı bir şekilde 12 yaşından itibaren tüm çocuklar aşılanmalı, yüzde 66 olan öğretmenlerin aşılanma oranı konusunda gerekli tedbirler alınarak bu oran yüzde 100’e çıkarılmalı, okulların sınıf kalabalığı, öğretmen ve personel açıkları acilen giderilmeli ve pandemide kullanılmak üzere okul bütçeleri yeterince arttırılmalıdır. Bizler okulların açık tutulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz ama hiçbir önlem almadan bunun mümkün olmadığını da biliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.