DOLAR
32,4661
EURO
34,7174
ALTIN
2.436,60
BIST
9.894,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Atatürk’ün mirası Gazi Çiftliği’nin açılışı yapıldı

Atatürk’ün mirası Gazi Çiftliği’nin açılışı yapıldı
01.07.2021 12:30
1.167
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıktı ve Türkiye’de tarım kredi kooperatifçiliğinin ilk örneği olan Gazi Çiftliği’nin açılışını gerçekleştirdi. İlk ortağı Mustafa Kemal Atatürk olan kooperatifin bulunduğu Gazi Çiftliği, kadın ve çocukların sosyal yaşam ve üretime daha fazla katılması için çalışmalar yürütecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Gazi Çiftliği’nde kadınların üretimi katma değere dönüştürülerek, ekonomik ve sosyal anlamda da kalkınma sağlanması hedefleniyor

“ÜRETİM, ALIN TERİ, EMEK, HELAL LOKMA”

Gazi Çiftliği’nin yeniden işlevsel hale getirilmesinde asıl emektarların kadınlar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Sizlerin desteği, hayır duaları olmazsa, sizlerin bizlere sağladığı, kalbinizden gönderdiğiniz o sevgi olmasa bu hayat çekilmez. Büyük sorunlarla boğuşuyoruz. Gerçekten ülkemize, ülkemiz insanına yararlı olmaya çalışıyoruz. Bunu şikâyet etmeden yapıyoruz ama bu gerçekleri de orta yere koymamız gerekiyor” dedi. Seçer, Gazi Çiftliği’ndeki çalışmanın çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Burada, bu çalışmalarda bizlere emek eden bu bölgede yaşayan kadınlarımız. Birçok kurumun bize desteği oldu. Onlara da teşekkür ediyoruz ama kadınlarımızın, halkımızın, emekçi insanlarımızın katkıları her şeyden çok daha büyük, çok daha önemli” diye konuştu.

“BU BÖLGENİN KADINLARI TAŞI SIKSA SUYUNU ÇIKARIR”

Yapacakları çalışmalarla kadınların kendi ayakları üzerinde durması ve ekonomik özgürlüğünü kazanması için destek olacaklarını ifade eden Seçer, şunları söyledi:

“Bu bölgenin kadınları taşı sıksa suyunu çıkarır. Hepsi yiğit kadınlar. Bu insanlar çalışmak istiyor, üretmek istiyor, ayaklarının üzerinde durmak istiyor, kimseye muhtaç olmak istemiyor. Biz onlara bu yolda destek olacağız, onlara katkı sunacağız, onlara yarenlik yapacağız, onlara yar olacağız, onlara arkadaş olacağız. Diğer hedeflere ulaşacakları bu yolda asıl azmi onlar gösterecekler. Ben inanıyorum.”

Gazi Çiftliği’nin açılışında konuşan Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe verdiği öneme değinerek, “Hepinizin bildiği üzere Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir kooperatifçidir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kooperatifleşmesine öncülük etmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, kooperatifleşmeyi ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında temel bir değer olarak görmüş ve bu konuyla hayatı boyunca yakından ilgilenmiştir. Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi’ni 1936 yılında burada kuran Ulu Önderimiz, aynı zamanda buranın ilk kurucu ortağıdır. Kurduğu kooperatifle birlikte, Anadolu’da kooperatifleşmenin meşalesini yakarak zirai seferberliğin başlamasına da vesile olmuştur. Bu tarihi binanın giriş ve hol kısmında yer alan bordürlerin üzerindeki pamuk koza süslemeleri, o dönemdeki zirai seferberliğin önemli bir simgesidir” dedi.

“ATAMIZDAN BİZLERE KALAN O RUHU VE HEYECANI SÜRDÜRÜYORUZ”

Mersinden Kadın Kooperatifi olarak Gazi Çiftliği’nde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Meral Seçer, şunları söyledi:

“Atamızdan bizlere kalan o ruhu ve heyecanı; yaptığımız faaliyetlerle sürdürüyoruz. Mersin’in 13 ilçesinden kadınlarımızla birlikte çalışarak hep beraber yenilikçi projelere imza atıyoruz. Atamızdan bizlere emanet olan Silifke Gazi Çiftliği’nde üreten kadınlarımızla Zakkum Projesi’ne başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’tan Anamur’a kadar uzanan karayolu refüjlerini süsleyecek zakkumları, kadın üreticilerimizden istenmesi kararı üzerine, Kooperatif olarak çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda, öncelikle üç pilot bölgeden biri olan Silifke Atayurt’ta, kadınlarımıza zakkum fidesi yetiştiriciliği üzerine eğitim verdik. Kendi evlerinde ve seralarında imece usulü fide üretimlerini yapan kadınlarımızdan, Ekim-Kasım ayı gibi fideleri alarak refüjleri süslemeye başlayacağız. Bugün; Kooperatif ve Atayurtlu kadınlarımız arasında sözleşmemizi imzalayarak anlamlı günümüze, üretimin gücünü de katmanın gururunu yaşıyoruz.”

ZAKKUM FİDANI ALIM GARANTİ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Konuşmaların ardından Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer ve üretici Hatice Okur Dönün arasında ‘Mersinden Kadın Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftliği Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi’ imzalandı. O ana şahitlik eden Başkan Vahap Seçer, “Üreticiler; ‘biz üreteceğiz’ dediler. Kooperatif de; ‘biz bunların pazarlanmasında size yardımcı olacağız’ dedi. Ben de arada hem hakemlik yapıyorum hem de bu ürünlerinizin, üretimlerinizin, Mersin’in güzelleşmesi için, Belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun, herkes memnun” dedi.

Başkan Seçer daha sonra konuşmacılara hediye takdimi gerçekleştirirken, kooperatif temsilcileri de Başkan Seçer ve Meral Seçer’e çeşitli hediyeler verdi.

Başkan Seçer ve protokol üyelerinin katılımıyla kesilen açılış kurdelesinin ardından Gazi Çiftliği gezildi. Gazi Çiftliği’nde yer alan Teknoloji Odası, Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi, Çocuk Oyun Odası, Kooperatif Odası, Eğitim Salonu, Atölye, Atatürk Odası, Arşiv Odası ve İdari Ofis gibi yerler tek tek gezildi. Başkan Seçer ve protokol üyeleri Gazi Çiftliği’nin bahçesinde yer alan ve Büyükşehir’in öncülüğünde Atatürk’ün Türkiye’de ilk kullandığı traktörün bire bir aynısı olarak yapılan traktörü inceledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.