Mersin Limanının şehir merkezine doğru genişlemesi ile şehir trafiğinin içinden çıkılmaz hale geleceği Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB’a bağlı odalarca dile getiriliyor. Bu endişeyle açılan dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti ise oluşabilecek sorunları “hafif, basit çalışmalarla giderilebilecek” sorunlar olarak yorumladı. TMMOB’dan “Mersin’e gelmeden rapor yazdılar” tepkisi geldi.
Mersin Limanının Atatürk Parkı önlerine doğru genişlemesi projesine karşı açılan davada ikinci kez bilirkişi heyeti raporu yazıldı. İlk raporun aksine ikinci bilirkişi heyeti raporunda, Mersin Limanının şehir merkezine doğru genişlemesinin “ufak” sorunlar yaratacağı, bunun da “basit” düzenlemelerle giderileceği ifadeleri yer aldı. TMMOB, Mersin’i hiç bilmeyen bilirkişi heyetinin raporunda “ufak sorun, basit müdahale” gibi ifadelerin yer almasına tepki gösterdi.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi (MİP) tarafından başlatılan Mersin Limanı genişleme projesine karşı Mersin Büyükşehir Belediyesince dava açıldığını, Mersin 2. İdare Mahkemesinin, bilirkişi raporunu dikkate alarak proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.
Atar, davalı MİP tarafından İTÜ bünyesinde döner sermaye ile çalışan bir birime yeni bir rapor hazırlatıldığını, 2. İdare Mahkemesinin davalının isteği üzerine ikinci bir bilirkişi heyeti görevlendirdiğini kaydetti.
“GÜNÜ BİRLİK ZİYARETLERLE ULAŞIM SORUNUNA YORUM YAPIYORLAR”
Atar, “Söz konusu bilirkişi heyeti kentimizi ve yaşam fonksiyonlarımızı yakından ilgilendiren trafik problemi ile ilgili olarak liman genişlemesinin ‘ufak bir artış’ yaratacağını ve kurum yani müdahil firma tarafından sunulacak öneriler ve ‘basit düzenlemeler’ ile çözüme kavuşturulacağını içeren bilirkişi raporunu Mersin 2. İdare Mahkemesine iletmiştir. Mersin dışında yaşayan bilirkişilerin hem gelmeden yazdığı raporlar hem de mahkemenin resmi olarak atadığı ve yine şehir dışında yaşayıp günübirlik ziyaretlerle ulaşım sorununa yorum yapan bilirkişilerin verdiği kararlar kaygı uyandırıcıdır. Bilirkişi heyeti tarafından gerek Mersin Büyükşehir Belediyesinin gerekse Mersinlilerin trafik problemi ile ilgili ortaya koymuş olduğu beyanlar ve kaygıların göz ardı edilerek olumlu yönde bilirkişi raporu oluşturulması ne teknik açıdan ne de akademik yönden doğru ve ilkeli olmadığını kamuoyuna sunuyoruz” dedi.