Tarsus Belediyesi tarafından çiftçiye desteklemek amacıyla üreticilere tohumlarının verildiği Çukurova’nın “Beyaz Altın’ı”, meyvelerini verdi. Tarsus Belediyesi ve Doğu Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile yapılan protokol kapsamında Nisan ayında Ballıca Mahallesi’nde 10 dekarlık alana ekilen yerli pamuk tohumlarının hasadı gerçekleştirildi. Çiftçi Ali Özer, ithal tohuma kıyasla ekilen tohumlardan daha fazla verim aldıklarını belirtti.
Ata mirası olan yerli tohumların yaygınlaştırmasını sağlamak amacıyla üreticiye ihtiyaç duyduğu tohumları temin eden Tarsus Belediyesi Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, çiftçiye desteğini sürdürüyor. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın talimatıyla çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılan toplamda 10 dekarlık deneme alanına ekilen pamuk çeşitlerinden alınan verim, çiftçilerin yüzünü güldürdü.
YERLİ TOHUMLA 550 İLE 620 KİLOGRAM ARASI VERİM SAĞLANDI
Tarsus Belediyesi Ziraat Mühendisleri kontrolünde tarla hazırlığından, ekime, ilaçlamasından, sulamasına ve tüm gübreleme işlemine kadar çiftçilere her türlü destek verildi. 2 adet yerli çeşit pamuk tohumu olan May455 ve C92 pamuk çeşitleri ithal tohumlar kadar verim rekoltesinin olduğu hasat sonrasında gözlemlendi. Ortalama dekar başına 550 ile 620 kilogram arası toprağın yapısına göre verim alındı. Çiftçiler, Başkan Dr. Haluk Bozdoğan’ın yerli tohuma ve çiftçiye verdiği destekten son derece memnun olduklarını dile getirerek, desteklerin devam etmesi temennisinde bulundu.
“İTHAL TOHUMLA KIYASLA DAHA FAZLA DAYANIKLILIK SAĞLADI”
Yerli tohuma verilen destekten dolayı memnuniyetini dile getiren çiftçi Ali Özer “Ziraat mühendislerimizle teknik bir çalışma sonucunda ithal tohumla yerli tohum arasında kıyaslama yapmış bulunmaktayız. İthal tohumla kıyasla daha fazla dayanıklılık sağlandı. 350 kilogram arası verim aldığımız arazimizden 550 arasında bir artış sağlamış bulunmaktayız. Yerli tohuma verdiği destekten dolayı ve pamuğu yetiştirme sürecinde her aşamada yanımızda bulunan Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’a, mühendislerimize ve tüm çalışanlara teşekkürlerimizi iletiyoruz.” dedi.
“PAMUK TOHUMLARI BEYAZ ALTIN’A DÖNÜŞTÜ”
Çukurova’nın Beyaz Altını olan pamuğun çok iyi bir şekilde bakımının yapıldığını belirten Tarsus Belediyesi Ziraat Mühendisi Mehmet Özer “ Ballıca Mahallesi’nde ikinci pamuk deneme alanının hasadını gerçekleştirdik. Çiftçimizle beraber 28 Nisan’da ektiğimiz pamuk tohumlarının Beyaz Altın’a dönüştüğünü görüyoruz. Çok iyi bir şekilde bakımını gerçekleştiren çiftçimize teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizde Tarsus Belediyesi olarak çiftçilerimizi teknik destekte bulunduk. Tüm süreçte onların yanındaydık.” şeklinde konuştu.