İnsu’da açılmak istenen taş ocağı kırma ve eleme tesisi projesinde ÇED toplantısına izin vermeyerek iptal ettiren köylüler, çevre mücadelelerini sürdürmek için dernek çatısı altında buluştu.
2020 yılında Yenişehir’in İnsu Mahallesinde yapılmak istenen taş ocağı tesisini iptal ettiren mahalleli, İnsu ve Çevresi Kırsal Kalkınma ve Doğayı Koruma Derneği’ni kurdu. Derneğin açılışında konuşan Başkan Abdullah Kesen, öncelikle İnsu mahallesi hakkında bilgi vererek ,”İnsu mahallemiz Yenişehir İlçesi sınırlarında merkeze 17 kilometre mesafede 832 rakımlı kırsal bir mahalledir. Mahallemizin en büyük geçim kaynakları içerisinde tarım ve hayvancılık gelmektedir. Mahallemiz mersinin eski yerleşim yerlerinden olmakla birlikte güney batısında Başnalar Kalesi bulunmaktadır. Tarımla ilgili olarak zeytin bahçeleri üzüm bağları ceviz bahçeleri defne ağaçları epey fazladır” dedi.
“İNSU SADECE BAŞLANGIÇTI”
Kırsal mahallelerin sorunlarıyla ilgilenerek çevre tahribatına karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Kesen, “İnsu Mahallemizde Yaklaşık 95 hektarlık bir alanda yapılmak istenen taş ocağını hem mahalle sakinlerimiz hem de STK’larla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ÇED toplantısı yapılamamıştır tutanağı hazırlanarak iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı. İnsu’nun sadece bir başlangıç olduğunu dile getiren Kesen, “İnsu’dan sonra Turunçlu, Değirmençay, Emirler, Kocahamzalı Çavak, Çukurkeşlik ve Karahacılı mahallelerimizde de taş ocağı yapmak için hala girişimler mevcut. Bundan 1 ay önce Çukurkeşlik 45 gün önce Değirmençay Mahallelerimizde de taş ocağı yapılmak istenmiş mahalleli ÇED Toplantısı yaptırmamıştır. Bu tavrımızın her zaman arkasında duracağımızı herkesin bilmesini isteriz” diye konuştu.
“YEŞİLİN RANTA KURBAN EDİLMESİNE KARŞIYIZ”
İnsu’da yapılmak istenen taş ocağının bölgedeki tarım ve hayvancılığa, endemik bitki örtüsüne, yayla turizmine ve yeraltı su kaynaklarına verdiği zarardan söz eden Kesen, “Bu bölgelerin asıl seçilme amaçları artan nakliye maliyetleridir. Biz ülkemizin bölgemizin şehrimizin Katma değerinin artmasını istiyoruz lakin şehir merkezinde arkanızı denize dönüp dağlara baktığınızda görecek olduğunuz yeşilin her tonunun rant için kurban edilmesine karşıyız. İnsu mahallemizde kurduğumuz derneğimizin sadece taş ocaklarına karşı bir duruş sergilemekten ziyade o bölge halkının sosyo ekonomik olarak kalkınması için de projelerimiz olacaktır” şeklinde konuştu.
“GÜCÜMÜZÜ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN DERNEĞİMİZİ KURDUK”
İnsu’da taş ocağı projesine karşı yürüttükleri mücadeleden bahseden Kesen, “Çalışmalarımız neticesinde İnsu’da taş ocağı yapılmak istenen bölge 1.derece sit alanı ilan edilerek İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğümüzün himayesine kazandırılmıştır” dedi. Derneğin öneminden bahseden Kesen, şunları söyledi:
“Malumunuz 2009 yerel seçimlerinden sonra beldeler ve köyler mahalle oldu. Bu sebeple de muhtarlıkların tüzel kişilik yetileri daraltıldı, hatta yok edildi. Derneğimiz sadece İnsu için değil Mersin merkezde bulunan Yenişehir, Mezitli, Toroslar ve Akdeniz’deki kırsal mahallelerinin sorunlarına çözüm üretmek ve mücadelelerine destek verebilmek için var gücü ile koordineli ve alanında uzman kişilerle nasıl bir yol alabiliriz sorusunun cevabını düzenlenen toplantılarla görüşmektedir.”