DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Şirketler kâr, köylü can derdinde: Taşocaklarına karşı örgütlendiler

Şirketler kâr, köylü can derdinde: Taşocaklarına karşı örgütlendiler
27.10.2022 10:26
209
A+
A-

İnsu’da açılmak istenen taş ocağı kırma ve eleme tesisi projesinde ÇED toplantısına izin vermeyerek iptal ettiren köylüler, çevre mücadelelerini sürdürmek için dernek çatısı altında buluştu.

 

2020 yılında Yenişehir’in İnsu Mahallesinde yapılmak istenen taş ocağı tesisini iptal ettiren mahalleli, İnsu ve Çevresi Kırsal Kalkınma ve Doğayı Koruma Derneği’ni kurdu. Derneğin açılışında konuşan Başkan Abdullah Kesen, öncelikle İnsu mahallesi hakkında bilgi vererek ,”İnsu mahallemiz Yenişehir İlçesi sınırlarında merkeze 17 kilometre mesafede 832 rakımlı kırsal bir mahalledir. Mahallemizin en büyük geçim kaynakları içerisinde tarım ve hayvancılık gelmektedir. Mahallemiz mersinin eski yerleşim yerlerinden olmakla birlikte güney batısında Başnalar Kalesi bulunmaktadır. Tarımla ilgili olarak zeytin bahçeleri üzüm bağları ceviz bahçeleri defne ağaçları epey fazladır” dedi.

 

“İNSU SADECE BAŞLANGIÇTI”

 

Kırsal mahallelerin sorunlarıyla ilgilenerek çevre tahribatına karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Kesen, “İnsu Mahallemizde Yaklaşık 95 hektarlık bir alanda yapılmak istenen taş ocağını hem mahalle sakinlerimiz hem de STK’larla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ÇED toplantısı yapılamamıştır tutanağı hazırlanarak iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı. İnsu’nun sadece bir başlangıç olduğunu dile getiren Kesen, “İnsu’dan sonra Turunçlu, Değirmençay, Emirler, Kocahamzalı Çavak, Çukurkeşlik ve  Karahacılı mahallelerimizde de taş ocağı yapmak için hala girişimler mevcut. Bundan 1 ay önce Çukurkeşlik 45 gün önce Değirmençay Mahallelerimizde de taş ocağı yapılmak istenmiş mahalleli ÇED Toplantısı yaptırmamıştır. Bu tavrımızın her zaman arkasında duracağımızı herkesin bilmesini isteriz” diye konuştu.

 

“YEŞİLİN RANTA KURBAN EDİLMESİNE KARŞIYIZ”

 

İnsu’da yapılmak istenen taş ocağının bölgedeki tarım ve hayvancılığa, endemik bitki örtüsüne, yayla turizmine ve yeraltı su kaynaklarına verdiği zarardan söz eden Kesen, “Bu bölgelerin asıl seçilme amaçları artan nakliye maliyetleridir. Biz ülkemizin bölgemizin şehrimizin Katma değerinin artmasını istiyoruz lakin şehir merkezinde arkanızı denize dönüp dağlara baktığınızda görecek olduğunuz yeşilin her tonunun rant için kurban edilmesine karşıyız. İnsu mahallemizde kurduğumuz derneğimizin sadece taş ocaklarına karşı bir duruş sergilemekten ziyade o bölge halkının sosyo ekonomik olarak kalkınması için de projelerimiz olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“GÜCÜMÜZÜ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN DERNEĞİMİZİ KURDUK”

 

İnsu’da taş ocağı projesine karşı yürüttükleri mücadeleden bahseden Kesen, “Çalışmalarımız neticesinde İnsu’da  taş ocağı yapılmak istenen  bölge  1.derece sit alanı ilan edilerek İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğümüzün himayesine kazandırılmıştır” dedi. Derneğin öneminden bahseden Kesen, şunları söyledi:

“Malumunuz 2009 yerel seçimlerinden sonra beldeler ve köyler mahalle oldu. Bu sebeple de muhtarlıkların tüzel kişilik yetileri daraltıldı, hatta yok edildi. Derneğimiz sadece İnsu için değil Mersin merkezde bulunan Yenişehir,  Mezitli,  Toroslar ve Akdeniz’deki kırsal mahallelerinin sorunlarına çözüm üretmek ve mücadelelerine destek verebilmek için var gücü ile koordineli ve alanında uzman kişilerle nasıl bir yol alabiliriz sorusunun cevabını düzenlenen toplantılarla görüşmektedir.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.