DOLAR
35,3567
EURO
36,5313
ALTIN
3.031,46
BIST
9.932,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C

Öğretmenler maaş bordrolarını yaktı

Öğretmenler maaş bordrolarını yaktı
24.11.2021 17:12 | Son Güncellenme: 07.12.2021 02:08
546
A+
A-

Eğitim-İş Mersin Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Özgür Çocuk Parkında basın açıklaması düzenledi. Atatürk’ün öğretmenleriyiz” sloganları atan öğretmenler geçim sıkıntısı yaşadıklarını ifade ettiler. Öğretmenler eylemde bordrolarını yaktı.

Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemenin mümkün olmadığına değinen Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Muhalif ve örgütlü öğretmen devletin gözünde sakıncalı görülmekte, öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte, kendisini daha da yetiştirecek ve toplumda saygınlığını sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bırakılmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir” dedi.

“3600 EK GÖSTERGE KONUSUNDA HİÇBİR ADIM ATILMADI”

Öğretmenlerin toplumsal statülerinin, ekonomik, sosyal ve özlük haklarının, AKP iktidarı döneminde ciddi şekilde gerilediğine dikkat çeken Tekin, “Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir. Ülkemizdeki eğitim ve bilim emekçileri, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralardadır. Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin aldıkları maaşlar, rakamsal olarak artmış gibi görünse de enflasyon nedeniyle insanca yaşam seviyesinden daha da uzaklaşmıştır. Satın alma gücü düşen öğretmenlerimizin yarısından fazlası ancak ek işler yaparak geçinebilir hale gelmiştir. Seçim boyunca hükümetin dilinden düşmeyen 3600 ek gösterge konusunda da hiçbir adım atılmamıştır” diye konuştu.

“ÖĞRETMEN AÇIĞI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İLE KAPATILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılmasının emek sömürüsünü artırdığını ve modern çağın kölelik sistemini yarattığını ifade eden Tekin, “Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek “doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmişken, 80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında sömürülürken ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir” şekillinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.