DOLAR
35,3350
EURO
36,5063
ALTIN
3.036,90
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Mersin’deki konutlara yabancı ilgisi arttı

Mersin’deki konutlara yabancı ilgisi arttı
28.06.2021 18:20 | Son Güncellenme: 28.06.2021 18:21
944
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Nuh Yükselgüngör ile Murat Has, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Pandemi sürecinin kentteki konut satışlarına yansımalarını değerlendiren Meclis Üyeleri, bu dönemde iç piyasada talebin azalmasına karşın yabancıların artan talebine dikkat çekti.

2020 yılında Mersin’de yabancılara toplam 1327 konut satılırken en çok satış yapılan ilk üç ülke Irak, Rusya Federasyonu ve Almanya oldu. 2021 yılı ilk 3 ayında da yabancıların Mersin’e talebi devam etti. 2020 yılı Ocak – Mart döneminde yabancıya konut satış rakamı 273’ken bu rakam 2021 yılı aynı döneminde 453’e yükseldi. Meclis Üyeleri konuta talebin yurtiçinde de artması için neler yapılması gerektiğine de değindi.

YÜKSELGÜNGÖR: “KÜÇÜK KONUTLARA TALEP BÜYÜK”

MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Sinan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Yükselgüngör, yabancıların özellikle küçük metrekareli konutlara büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Özellikle 50 metrekarelik konutlara talep olduğunu kaydeden Yükselgüngör, bu konutların yazlık olarak tercih edildiğini anlattı.

Kendisinin TOBB İnşaat Sektör Meclis Üyesi olup aynı zamanda Türkiye Müteahhitler Derneği yönetiminde de görev aldığını bildiren Yükselgüngör, ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Pandeminin tüm sektörleri olduğu gibi konut sektörünü de olumsuz etkilediğini kaydeden Yükselgüngör şu bilgileri verdi:

“Bu süreçte inşaat maliyetleri bir yıllık enflasyon malzemesi ortalamasında yüzde 95 arttı. Bu artış otomatik olarak emlak ve gayrimenkul piyasasını etkiledi. Piyasaların yeniden canlanabilmesi için geçen yıl olduğu gibi yine konut kredi faiz oranlarının 0,60-0,90 seviyelerine çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda binde 4 olan tapu harç ve masraf giderleri de binde bire indirilmeli. Sektör ancak bu düzenlemelerle hareketlenebilir.”

Aynı zamanda 6306 Sayılı Riskli Yapı Kanun Yönetmeliği üzerinde değişiklik yapılarak eski binaların yenilenmesine yönelik mevzuatta kolaylık sağlanması gerektiğine de değinen Yükselgüngör, “Mersin’de 40-50 yıllık yapılar çok fazla. Bunlar yeniden kazanılmalı. Yeniden kazanma süreci ise çok uzuyor. Hızlı sonuç alınırsa bu binalar hem ekonomiye kazandırılır hem de daha geniş yeşil alanlara sahip deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilir” değerlendirmesini yaptı. Mersin’de artık konut üretecek alan bulmakta zorlanıldığını vurgulayan Yükselgüngör,  sağlanacak kolaylıkların bu sorunun da önüne geçeceğini söyledi.

“FİYAT FARKLARI OLUMSUZ YANSIYOR”

Mersin’de son 2 yıldır özellikle Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde konuta talebin iyi seviyelerde olduğunu ve müteahhitlerin buradaki konutlardan zarar etmediğini ifade eden Yükselgüngör, satışlar düşse de Türkiye ortalamasının üzerinde talep alındığını bildirdi. Yükselgüngör bunun sebebini ise Mersin’in uygun ve ekonomik yaşam koşulları nedeniyle tercih ediliyor olmasına bağladı. MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve TURYAP Mersin Temsilcisi Murat Has, da “Şu anda Mersin’de konut fiyatlarındaki farklılıklar da satışlara olumsuz yansıyor. İnşaat sektör temsilcileri bir araya gelip en az 6 ay boyunca belirli kriterlerdeki evlere birim fiyat belirleyip aynı klasmandaki evler için tek fiyat uygulamasına giderse piyasalardaki daralmayı rahatlatacağına inanıyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.