Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, siyasi ve ekonomik istikrarın toplumun tüm kesimlerinin beklentisi olduğunu belirterek “Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ekonominin bel kemiğidir. Rekabet gücümüz devalüasyonlara ezdirilmemelidir. Enflasyonla mücadele 2023’te de en önemli gündem olmalıdır. Biz rakamsal büyüme değil, kaliteli ve üretime dayanan gerçek bir büyüme istiyoruz” dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyanın enflasyon, fiyat istikrarsızlığı, devalüasyon konularındaki endişelerini dile getirdi.
Dünyanın 2008 yılından bu yana küresel finans krizini yaşadığına değinen Kızıltan, “O bitmeden Arap Baharı ile ülkemize yakın bölgeler istikrarsızlaştı. Pazarlarımız kayboldu. Küresel ekonomi daraldı. ABD-Çin ticaret savaşları başladı. Üstüne pandemi derken, son günlerde yine yanı başımızda Rus-Ukrayna savaşı başladı. Böyle kaos sürecinde ekonomiyi idare etmek de şirketleri yönetmek de kolay değil” ifadelerini kullandı.
“PLANLI EKONOMİYE GEÇMEK ZORUNDAYIZ”
2023 yılının da risklerle geldiğine dikkat çeken Kızıltan, “Ekonomik belirsizlik, küresel anlamda ekonomik durgunluk tahmini, Türkiye özelinde enflasyon-kur ve faiz sarmalı, enerji maliyetlerinin artması, kredi ve finansmana erişim zorlukları… Aslında bunlar 2022 yılında da en önemli sorunlarımızdı. Görünen o ki 2023 yılında da benzer sorunlarla mücadele edeceğiz. Alınacak önlemler canlı bir ekonomi yaratmaya yönelik olmalı. Ticarette, ihracatta daha agresif olmak, farklı pazarlar bulmak zorundayız. Planlı bir ekonomiye geçmek zorundayız” dedi.
“ENFLASYONLA MÜCADELE ÖNCELİKLİ GÜNDEM OLMALI”
Toplumun her kesiminde olduğu gibi iş dünyasında da 2023 yılından öncelikli beklentinin ekonomik ve siyasi istikrar olduğunu ifade eden Kızıltan, “Siyasi ve ekonomik istikrar herkesin beklentisidir. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ekonominin bel kemiğidir. Rekabet gücümüz devalüasyonlara ezdirilmemelidir. Enflasyonla mücadele 2023’te de en önemli gündem olmalıdır. Biz rakamsal büyüme değil, kaliteli ve üretime dayanan gerçek bir büyüme istiyoruz. Dünya ekonomisine entegre bir Türkiye’nin bilimsel temelli bir ekonomik politikayla hareket etmesi gerekir” görüşünü dile getirdi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU
Hukukun üstünlüğünün ekonomi ile doğrudan bağlantılı bir konu olduğuna işaret eden Kızıltan, “Hukuk devleti olmak iç ve dış yatırımların temeli ve güvencesidir. Güven veren bir demokrasi ekonominin de temelidir. Ekonomideki yapısal reformlar artık bir slogan olmaktan çıkmalı ve korkusuzca uygulamaya girmelidir. Ekonomi ülkenin temel gündemi olmalıdır. Ama yarattığı sorunlarla değil, reformlarla, yasalarla, desteklerle gündem olmalıdır. Artık faiz, enflasyon ve kur krizleri akılcı ve tabanın sesine kulak verilerek hayatımızdan çıkmalıdır. İş dünyası umudunu asla kaybetmez. Kurulan her yeni dünya fırsatları da beraberinde getirir. Yeter ki ortak akılda buluşalım, birbirimize kulak verelim ve yapay ayrışmalarla ülkemizin enerjisini tüketmeyelim” ifadelerini kullandı.