Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde seyircinin ve eleştirmenlerin ilgi odağı olan “Diyalog” filminin ekibi Mersin’de üniversite öğrencileri ve sinema meraklılarıyla buluştu. Filmi seyirciyle birlikte izleyen ardından film üzerine seyirciyle sohbet eden senarist ve yapımcı Burcu Uğuz, 170 bin liralık bir harcamayla filmi çektiklerini belirterek, “Biz ekonomiden kesip fikirsel olarak özgürleşmeyi yarattık” dedi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde seyircinin ve eleştirmenlerin ilgi odağı “Diyalog” filminin ekibi Mersin’de üniversite öğrencileri ve sinema meraklılarıyla buluştu. Filmi seyirciyle birlikte izleyen ardından film üzerine seyirciyle sohbet eden senarist ve yapımcı Burcu Uğuz, 170 bin liralık bir harcamayla filmi çektiklerini belirterek, “Biz 5 milyonla sanırım 10 film çekebiliriz. 5 milyonu bulmak için kendinize bir alan açarken aslında kendinize bir kısıt da getirmiş oluyorsunuz. Biz ekonomiden kesip fikirsel olarak özgürleşmeyi yarattık” dedi. 28 şehri gezdikten sonra İstanbullu seyirciyle buluşacaklarını anlatan Uğuz, “Bir kere de İstanbul bir filmi beklesin” ifadelerini kullandı.
Senaryosunu Burcu Uğuz’un yazdığı, yönetmen koltuğunda ilk kez uzun metraj çalışan Ali Tansu Turhan’ın oturduğu “Diyalog” filmi Antalya Altın Portakal Film Festivalinde bazı dallarda en iyi film adayı oldu ancak ödül alamadı. “Diyalog” ödül almasa da seyircilerin ve eleştirmenlerin dikkatini çekti.
Filmin yapımcısı olan Burcu Uğuz’un toplam bütçe olarak 700 bin lira ayırdıklarını ancak filmi 170 bin liralık bütçeyle tamamladıklarını açıklaması da dikkatleri filmin üzerine çekti.
“Diyalog” ekibi, sinema tarihimizde pek de alışık olmadığımız bir modele imza attı ve filmin dağıtım sürecinin içinde aktif olarak yer aldı. Yönetmen Ali Tansu Turhan, senarist ve yapımcı Burcu Uğuz, oyuncu Ushan Çakır’ın da aralarında olduğu ekip şehirleri geziyor, İletişim Fakülteleri öğrencileriyle buluşuyor, sinemalarda filmi seyirciyle birlikte izliyor ve filmin ardından seyircinin sorularını yanıtlıyor.
FONLAR BAZI ANLAYIŞLARI DAYATIYOR MU?
Diyalog ekibinin son durağı Mersin oldu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluşan ekip akşam saatlerinde de Saya Park sinemada film gösterimi ve söyleyişe katıldı.
Söyleşiye katılan Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Hakan Erklılıç, “Çok düşük bütçeli film yapmak çıkış noktalarından biri. Sektördeki arkadaşların söylediğine göre en düşük bütçeli film 5 milyonun altına inmiyor. Sinemanın ekonomik döngüsü ağırlıklı olarak festival ve fonlardan geçiyor. Bu festival ve fonları değerlendiremeyenler ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor. Bu fonların bazı anlayışları ve anlatımları dayattığını, festivallerin bir yapımcıya dönüştüğünü, yapımcı gibi davrandığını dile getiren eleştiriler var” dedi.
“SİNEMA FİLMİ ÇEKMEK O KADAR DA ZOR DEĞİL”
Yönetmen Ali Tansu Turhan da Türk sinemasının son yıllarda hızla seyirci kaybettiğine dikkat çekerek, “Bunda pandeminin etkisi yüzde 10 ise yerli üreticinin etkisi yüzde 90’dır. Çünkü seyirciye tekdüze, aynı konularda, özdeşlik kuramayacağı, merak etmeyeceği hikayeler sundukları için seyircinin de haklı olarak sanat dünyasına küstüğü bir yer vardı. O yüzden biz bu küslüğü onarmak, derdimizi anlatmak için hafta hafta bir şehre gidip oradaki üniversitelerle buluşmak istedik. Antalya’da gördüğümüz ilgiden sonra bu filmi neden seyirciyle buluşturmayalım dedik. 8 günde film çekilebileceğini gördük. Sinema filmi çekmek o kadar zor değil” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİDEN KISIP ÖZGÜRLÜK ALANI YARATTIK”
Filmin yapımcısı ve senaristi olan Burcu Uğuz da şunları söyledi:
“Her şey İstanbul’dan başlıyor ve oradan dağılıyor. Filme ilgi olduğunu biliyorduk, duyuyorduk. Biz farklı bir şey yapalım dedik ve İstanbul en son durağımız olsun dedik. Ankara, Eskişehir’e gittik. 28 il daha gezdikten sonra İstanbul’a gideceğiz. Bir kere de İstanbul bir filmi beklesin. Talep varsa talebi karşılamak yoksa da nedenlerini araştırmak amacıyla böyle bir yolculuğa çıkmak istedik. 5 milyonla insan bir bina dikebilir. Defile yapabilir. En pahalı boyalarla en büyük tabloyu yapabilir. Biz 5 milyon lira ile sanırım 10 film çekebilirdik. Bizim amacımız gökten alıp yere indirmekti. Hiçbir sanat belli bir zümreye ait olmamalı. Çünkü bu paraya ulaşabilenler belirli insanlar oluyor. Bu da üretimi belirli kişilerin ya da kurumların tekeline bırakıyor. Sanatın karşılık bulabilmesi için gereken yegane şey özgürlük. İnsan özgürlüğünü ekonomik olarak sağlayabiliyor. 5 milyonu bulmak için kendinize bir alan açarken aslında kendinize bir kısıt da getirmiş oluyorsunuz. Biz ekonomiden kesip fikirsel olarak özgürleşmeyi yarattık.”