Selami Gedik’in Mersin Deniz Ticaret Odasının desteğiyle kaleme aldığı “Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası-Mersin İleri İlkokulu” adlı kitap Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınlarından çıktı. 400 sayfalık kitapta, ileri ilkokulunun 1937’den günümüze kadar uzanan serüveni fotoğraflar ve anılar eşliğinde anlatılıyor.
Yazar Selami Gedik, yeni yazdığı “Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabını kitapseverlere tanıttı. Uzun süredir kitabın hazırlığının devam ettiğini belirten Gedik, “Çok uzun süredir hazırlığını yaptığım belki de gençlik yıllarından beri biriktirdiğim bilgi ve belgelerle bir kitap yazmaya soyundum. Esasından ben bir profesyonel okuyucuyum. Okuyucuyum dediğimiz zaman İstanbul’da sanatçı olarak addediyorlar ama ben her bulduğum şeyi okuyan hatta ilk gençlik yıllarımda bu kadar fazla okumanın bir ahraz olduğunu düşünecek kadar okuyan birisiyim. Bu özellikle ailenden gelen bir olgu fakat her profesyonel okuyucu yazar olamaz. Ben kitap yazmaya soyunduğum zamanda kâğıdı kalemi elime alıp, klasik bir şekilde yazmaya başladım. O sırada bu süre 15 seneden uzun bir sür, bilgisayarlar yaygın b ir şekilde kullanılıyordu. Profesyonel yazarlar kitaplarını bilgisayarda yazıyordu. Sponsora teşekkür ediyorum çünkü Deniz Ticaret Odası son yirmi yılda kente çok büyük açıkları kapattı. Kendi işiyle de ilgili deniz ticareti, kentle ilgili birçok yayının okuyucuyla buluşmasına ön ayak oldu. Yardım oldu ve bununla ilgili bir kadro kurdu” diye konuştu.
Gedik, “Kitap 400 sayfaya yaklaştı ve bu sayfalarda kentin tarihini göreceksiniz. Sosyolojik, ekonomik, kültürel, eğitim tarihini okuyacaksanız. Bana göre kitap birazcık resimler ansiklopedisi oldu. Resimler birçoğu basınla buluşmamış resimler çünkü babamın göreve başladığı bu okulda 1937 yılından itibaren çekilmiş kentin ilk halini gösteren birçok fotoğrafı içeriyor. Dolayısıyla kentle ilgili sosyolojik inceleme yapmak isteyenlerin başvuracağı bir referans kitabıdır” dedi.