DOLAR
35,3350
EURO
36,5063
ALTIN
3.036,90
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C

Akdeniz Belediyesi uzmanları buluşturdu

Akdeniz Belediyesi uzmanları buluşturdu
01.04.2022 11:10
331
A+
A-

Akdeniz Belediyesi tarafından “Çocuk İstismarı ve İhmalinin Önlenmesi” konulu panel düzenledi. İhmal ve istismarın, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyerek psikolojik, davranışsal ve sosyal sorunlara neden olduğunun altını çizen uzmanlar, bu konudaki risk faktörlerinin tespit edilerek ihmal ve istismar ile mücadele edilmesinin önemine dikkat çekti.

Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nce; “Duygularıma, hayallerime, haklarıma, geleceğime, bedenime dokunma!” mottosuyla organize edilen panele, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doktor Merve Kalınlı, Halk Sağlığı Uzmanı Fatma Özdemir, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden Psikolog Zeynep Er ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Avukat Kamil Ekinci, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nden Komiser Mustafa Nar sunum yaptı. Salonun dolduğu panele, birçok kurum bürokratı, okul müdürleri ile rehberlik öğretmenleri de

“ÇOK DERİN YARALAR AÇAN BİR MESELE”

Akdeniz’de; kadınlar, çocuklar ve gençlere pozitif ayrımcılık yaparak birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Mustafa Gültak; panelistler ve dinleyicilere teşekkür ederek şunları söyledi:  “Çocuk ihmali ve istismarı meselesi beni gerçekten çok üzüyor. Çok derin yaralar açan bir mesele. Sakin bir insanımdır ama bu konuda pek de sakin olamıyorum. Tabi annelerin, babaların, çocuklarımız ve öğretmenlerimizin ve toplumun bu konuda eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir.  Dolayısıyla Baro ile farklı STK’lar, Sosyal Hizmetler ve Aile Müdürlüğümüz ve kurumlarımızla birlikte bu tür panel ve etkinlikleri düzenliyoruz. Bu konudaki toplumsal bilinçlenme suçluların ortaya çıkmasını, suçların azalmasını sağlayacaktır.”

PROF. DR. DOKGÖZ; “ÖNCELİKLE 18 YAŞ SORUNUNU ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR”

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Dokgöz de “Çocuk İstismarı ve Adli Tıp Yaklaşımı” konulu sunumunda, bazı şeyleri görmezden gelmenin, o şeyin var olmadığı anlamını taşımadığının altını çizdi. Tıbbi ve hukuksal açıdan 18 yaşını doldurmayan her bireyin ‘çocuk’ olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dokgöz, “Her ne kadar bizim yasalarımızda 18 yaşındaki birey çocuk olarak niteleniyorsa da örneğin cinsel istismara uğramış 15 yaşını doldurmuş bir çocuk olsa bile, şikâyetçi değilse kanunen yapılabilecek hiçbir şey yok. Demek ki 18 yaş önemli. Hâkim kararıyla, 17-18 yaşındaki çocukları biz evlendirebiliyoruz. Dolayısıyla yasal olarak biz bir çocuğu evlendirirsek, vatandaş tabi ki daha küçük çocukları sosyal-kültürel kodlarla evlendirebilir. Demek ki bizim bu yaş sorununu çözmemiz gerekiyor.”

Türkiye’nin; ‘Çocuk Anayasası’ niteliğindeki “Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni” imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Dokgöz, “Sözleşme, ‘18 yaşındaki her birey çocuktur’ diyor. Anayasamızın 90’ıncı maddesi de ‘İmzaladığımız uluslararası sözleşmeler geçerlidir ve iç hukukun üstündedir’ diyor. Yani 18 yaşındaki her birey çocuktur. O zaman bizim, ‘ama/fakat/ancak’ diyerek, yaşı küçültüp cinsel istismarın önünü açmamamız gerekiyor” diye konuştu.

“ORTADA, ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÇOK CİDDİ BİR PROBLEM VAR”

2010-2020 tarihleri arasında yaptıkları araştırmada, bin 390 çocuğun, Mersin’de cinsel istismara uğradığının tespit edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Halis Dokgöz, “Bu çok büyük bir sayı. Ve bu rakamın içerisinde ilçeler yok. Sadece Merkez’den bahsediyoruz. Gerçekten dehşet bir rakam ve Mersin Üniversitesi’ne başvurmuş çocuklar. Bunu Türkiye geneline yaydığınız zaman, verilerin ne kadar yüksek olduğunu göreceksiniz. Yani ortada, çözülmesi gereken çok ciddi bir problem var” ifadelerini kullandı.

DR. KALINLI: “PANDEMİ KISITLAMALARI VAKA SAYILARINI ARTTIRDI”

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Merve Kalınlı da ‘Çocuk İhmal ve İstismarında Psikiyatrik Yaklaşım’ başlıklı sunumunda; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ortalama 1-14 yaş grubundaki 40 milyon çocuğun ihmal ve istismara maruz kaldığını belirtti. “Pandemi ile birlikte bu sayıda çok ciddi bir artış oldu” diyen Dr. Kalınlı; “Çünkü okullar kapandı, hareketlerimiz kısıtlandı; çocuklar, aile bireyleri ile çok daha fazla zaman aynı ev içinde kalmak zorunda kaldı. Bu nedenle maalesef sağlıklı kayıtlar da tutulamadı. Geçen 2 yılın bize nasıl bir dönüşle geleceğini gerçekten bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

İstismar vakalarının, ağırlıkla 4-14 yaş aralığındaki okul çağındaki çocuklara yönelik olduğunu kaydeden Dr. Kalınlı, okul müdürleri ve rehber öğretmenlere seslenerek; “Öğretmenler olarak sizlerin farkındalığınız ve bilinçli olup vakaları bildirmeniz bizim için büyük önem taşıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.