DOLAR
32,4676
EURO
34,7142
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 87’si Mersin’den yapılıyor

Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 87’si Mersin’den yapılıyor
02.08.2022 16:02
401
A+
A-

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat ihracatının yılın ilk altı ayında yüzde 37 arttığını söyledi. Özdemir, “Mersinli firmalar ihracatın yüzde 87’sini gerçekleştirdi. Mersin’in bakliyat dış ticaretinin merkezi konumu açıkça ortaya çıkmaktadır” dedi.

 

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 2022 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen bakliyat ihracatıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

“Tarım ve gıda sektörü olarak son iki yıldır olağandışı bir dönemden geçmekteyiz. Pandemi, kuraklık ve iklim değişikliği, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenler dolayısıyla ülkeler bu süreçte tarım ve gıdada özellikle kendi kendine yeterlilik bağlamında daha korumacı politikalar uygulamaya başladılar” diyen Özdemir, birçok ülke gibi Türkiye’nin de çeşitli ürünlerde ihracat yasağı getirdiğini hatırlattı.

Özdemir, “Bakliyat açısından incelendiğinde kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulye ihracatı yasaklandı. Kırmızı mercimekte Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ihracata ise herhangi bir yasak getirilmedi. Bu zor döneme karşın Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye’nin bakliyat ihracatı bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine kıyasla miktar olarak yüzde 37 artarak 352 bin ton seviyesine ulaştı. Değer olarak incelendiğinde ise elde edilen ihracat geliri dünya fiyatlarında da görülen artış eğiliminin de etkisiyle yüzde 60 yükselerek 317 milyon dolar oldu” dedi.

 

İHRACATIN YÜZDE 50’Sİ KIRMIZI MERCİMEK, YÜZDE 45’İ KURU BEZELYE

 

Ürün bazında analiz edildiğinde ve ihracata getirilen yasak da dikkate alındığında, Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 50’sini kırmızı mercimeğin oluşturduğunu söyleyen Özdemir, “DİR kapsamında başta Kanada olmak üzere Rusya, Avustralya ve Kazakistan gibi ülkelerden getirilen kırmızı mercimek işlenerek yeniden ihraç edilmektedir. Irak, Sudan, Almanya ve Mısır ihraç pazarımızın yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Ülkemizin 2022 yılı ilk altı aylık döneminde gerçekleştirdiği bakliyat ihracatının yüzde 45’ini ise kuru bezelye oluşturmaktadır. Dış ticarette sürekli arayış içinde olan firmalarımız, 2011 yılından bu yana kuru bezelye ticaretine yönelmeye başlamışlardır. Firmalarımız, ülkemizde sadece 6,7 bin ton olan kuru bezelyeyi yüzde 83’ü Rusya’dan olmak üzere Ukrayna, Kanada ve ABD gibi ülkelerden ithal ederek, işleyip yeniden yurt dışına ihraç etmektedirler. Irak başta olmak üzere Afganistan, Yemen, Togo ve Sri Lanka en önemli kuru bezelye ihraç pazarlarıdır” ifadelerini kullandı.

 

MERSİNLİ FİRMALAR İHRACATIN LOKOMOTİFİ OLDU

 

Bakliyat ihracat rakamları illere göre değerlendirildiğinde Mersin’in bakliyat dış ticaretinin merkezi konumunun açıkça ortaya çıktığını kaydeden Özdemir şunları söyledi: “2022 Yılı Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen 352 bin tonluk ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 87’si Mersinli firmalar tarafından yapılmıştır. Bu dönemde sadece bakliyatta elde edilen İhracat geliri ise kentimiz toplam ihracatının yüzde 18’ini oluşturmaktadır. Tarım ve gıda sektörünün öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemden geçmekteyiz. Böylesi dönemlerde ülkelerin korumacı politikalar uygulaması gayet doğaldır. Bakliyat ihracat yasağı da dikkate alındığında ülkemiz 2022 yılı ilk altı ayında oldukça güçlü bir performans sergilemiştir. Sektör olarak en büyük arzumuz gen merkezi ülkemiz olan bakliyatta ithal ürünlerin öncesinde yerli mahsuller ile hem iç tüketimin karşılanması hem de mevcut ihraç pazarlarının korunarak yeni pazarlara ulaşılmasıdır.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.