DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Çevrecilerden Taşucu çağrısı

Çevrecilerden Taşucu çağrısı
21.06.2022 17:40
282
A+
A-

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Taşucu Liman genişleme ve kapasite artırma projesinin yapımının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyesi ve avukatı Semra Kabasakal, Taşucu Limanı ve Seka arazisinin mevcut bölgesinin özel çevre koruma alanı olduğunu, bölgenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesiyle korum altında olduğunu belirtti.

Kabasakal, Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesine bölge halkının itiraz ederek, 7 Haziran 2022 tarihinde yapılan toplantıyı protesto ederek, toplantıyı yaptırmadığını söyledi.

“BÖLGE HALKI PROJEYE İTİRAZ EDİYOR”

Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesinin deniz, hava, toprak ve su kirliliğine yol açacağını söyleyen Kabasakal, “Silifke ilçemize bağlı Taşucu mahallesinde bulunan Taşucu Limanının ve Seka arazisinin mevcut bölgesi Özel Çevre koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle koruma alanındadır,1. derece Doğal Sit alanıdır ve ekolojik olarak korunması gereken dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de  çok yakındır, kaplumbağa üreme alanına bitişiktir. Bölgenin alanı 1. derece tarımsal alanıdır. Bölgenin koruma nitelikli olduğu kazanılan davalarla tescil edilmiş iken maalesef bölgenin ekolojik dengesini altüst edecektir. Göksu Deltasına zarar verecek ve deniz, hava, toprak ve su kirliliğine neden olacak” dedi.

Kabasakal, projeye karşı Taşucu ve Silifke halkının itiraz ettiğini ifade ederek, “Balıkçılık ve turizme çok zarar verecek olan mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesi ve Seka Arazisine Serbest Bölge yapımı için Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından Ceyport Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi yapımı için Çed süreci başlatmıştır. Taşucu ve Silifke halkı projeye itiraz ederek, Çed Raporu süreci olan halkın katılım toplantısını 7 Haziran 2022 de protesto etmiş ve toplantıyı yaptırmamıştır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında yetkililere ve Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A. Ş’ye seslenen Av. Kabasakal, “Taşucu Tersanesi’nin dava kazanım nedenleri ortada iken yapılması planlanan proje bölgemizin tarımına, turizmine, Göksu Deltası’na ve insan sağlığına zararlar vereceği açıktır. Bu nedenle Silifke ve Taşucu halkı, mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesine ve Seka arazisine serbest bölge yapımına kirli teknoloji olduğu için karşıdır. Projenin yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KARARIN BİR AN ÖNCE DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

MERÇED avukatı Semra Kabasakal, Taşucu Liman genişleme projesini halkın itirazlarına rağmen yapmak isteyen Ceyport adlı şirketin, Mersin Büyükşehir Belediyesince Mersin merkezde yaptırılacak bilim merkezine adının verilmesi kaydıyla 500 bin dolar bağışta bulunmasıyla ilgili teklifin belediye meclisinde kabul edilmesine de karşı olduklarını söyledi.

Kabasakal, Mersin Büyükşehir Belediyesinin karardan dönmesi ve Ceyport’un bağışını kabul etmemesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.