DOLAR
32,6082
EURO
34,7866
ALTIN
2.492,14
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C

Mersin Büyükşehir’den üreticiye çok yönlü destek

Mersin Büyükşehir’den üreticiye çok yönlü destek
10.06.2022 11:58
294
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Dalakderesi Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sulama Borusu, Kaz ve Makine-Ekipman Dağıtım Töreni’ne katılarak Akdeniz, Erdemli ve Toroslar’daki üreticilerle buluştu. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde kentte tarımsal ve hayvansal üretimi arttırmak, üreticiye destek olmak adına makine ekipman, fide-fidan, sulama borusu ve hayvan dağıtımlarını sürdürüyor.

Uzun vadeli projelerle hayata geçirilen desteklerin yeni sahipleri Akdeniz, Erdemli ve Toroslar’daki üreticiler oldu. Başkan Seçer’in katılımıyla Toroslar ilçesi Dalakderesi Mahallesi’nde “Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden” mottosuyla ‘Sulama Borusu, Kaz ve Makine-Ekipman Dağıtım Töreni’ düzenlendi.

Düzenlenen törende; Akdeniz’e 3604 metre, Erdemli’ye 4000 metre ve Toroslar’a da 5012 metre olmak üzere toplamda 12 bin 616 metre hdpe borusu desteği yapıldı.

Erdemli Ziraat Odası’na 1 adet taş kırma makinesi, Toroslar ilçesi Ayvagediği Sulama Kooperatifi’ne 1 adet ceviz soyma makinesi ve Akdeniz Ziraat Odası’na 1 adet bitkisel atık kıyma makinesi dağıtıldı.Kadınların yükünü hafifletecek hamur yoğurma makineleri de muhtarlıklara teslim edildi. Toroslar’a 7, Akdeniz’e 6,  Erdemli’ye de 2 olmak üzere toplam 15 adet hamur yoğurma makinası verildi.   

Bu yıl 35’i kadın olmak üzere 50 yetiştiriciye 100’er adet kaz dağıtımı yapılacak. 5 üreticiye de 1000’er adet kaz verilecek. Ayrıca her yetiştiriciye, 600 kilogramlık yemler de teslim edilecek.

 Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözünü anımsatarak konuşmasına başlayan Başkan Seçer, pandemi süreci ve Ukrayna’da yaşanan savaşın, tarımın değerini ortaya koyan son dönemlerin en önemli iki örneği olduğunu vurguladı. Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Cebinizde paranız da olsa size mal satan yoksa aç kalırsınız. Halkınızı da aç bırakırsınız. Ukrayna savaşı var. Cebimizde dolar var. Rusya buğday ihracatını durdurdu. Türkiye önemli bir miktarda o bölgeden buğday, ayçiçeği alıyor. Şimdi nasıl olacak? Aç mı kalacağız? Aç kalmamak için üretmemiz lazım. Kimseye mahkum olmamak için, muhtaç olmamak için çalışmamız lazım, üretmemiz lazım, kanaat etmemiz lazım. Sadakatle, sabırla üretmek, üretmek, üretmek. Bu hak indinde olması gereken. Ama kanaatle, sabırla, sebatla üreten yurttaşlarına da biz yönetenler, onlara onların layık olduğu desteği vermek zorundayız. Hayat pahalı, enflasyon çok yüksek. Bugün sattığın ürünün parasını alıp cebine koyuyorsun, gelecek yıl üreteceğin ürünün tohumunu, gübresini, mazotunu alamazsın. Üretim olur mu? Olmaz. Bunun bir dengede olması lazım. Dünyanın neresine giderseniz gidin, her devlet, her hükümet üreticisini desteklemek zorundadır. Yoksa üretim olmaz, yoksa millet aç kalır. Çiftçinin yanında olacağız, çiftçiyi destekleyeceğiz. Mazot desteği vereceğiz, gübre desteği vereceğiz, ürünün alımlarında alım destekleri vereceğiz. Çiftçinin ayakta kalmasını sağlayacağız. Çiftçi deyip, çiftçilik deyip geçmeyin; köy deyip, köylülük deyip geçmeyin, küçümsemeyin ha sakın. Tarım dediğiniz; Türkiye’de 20 milyon hektar işlenen tarım alanı var. Az verimli, orta verimli, çok verimli. Bu üretimi yapan insanların toplam nüfustaki oranı her 4 kişiden biri, en az %25’i. Siz tarımı bitirdiğiniz zaman çiftçinin, köylünün çocuğu belediyenin kapısına dayanır. İş ister, sokakta işsiz gezer, aç gezer. O zaman siz bu milleti durduramazsınız. Sosyal problemlere neden olursunuz. Evet, inadına üretim, inadına çalışacağız çiftçi olarak.”

“KAZLARIMIZ, ‘MERSİNDEN’ MARKASIYLA SATILDI”

Akdeniz, Erdemli ve Toroslar ilçelerine verilen destekler hakkında bilgiler paylaşan Başkan Seçer, “Bugün burada Toroslar, Erdemli ve Akdeniz ilçelerimizin üreticilerine sulama borusu ile bazı alet ekipmanlar vereceğiz. Nedir bunlar? Ceviz soyma, taş kırma ve hamur yoğurma makinesi. Bunlardan en önemlisi bence hamur yoğurma makinesi. Kadınların işlerini kolaylaştırıyor. Böylece sabahın kör karanlığında kalkma derdi de ortadan kalkıyor. Bir de geçen yıl başladığımız, hani bu sadece Kars’ta kaz yetişir diyorlar ya sanki başka memlekette kaz yetişmezmiş. Vallahi biz üreticilerimizle geçen yıl yetiştirdik ve Türkiye’nin en büyük, en önemli zincir marketlerinde de gayet güzel ‘Mersinden’ markasıyla satıldı. Yiyenlere afiyet, şeker olsun. Üreticilerimiz için de Allah bereket versin. Demek ki çalışınca her yerde oluyor” diye belirtti.

BU ÜRETİMLER KADINLARIMIZA MUAZZAM DESTEK SAĞLIYOR”

Bu yıl 35’i kadın toplam 50 yetiştiricinin her birine 100 kaz vereceklerini belirten Başkan Seçer, “Ayrıca belediyemizin de içinde olduğu 1000’er adetlik üretim yapacağız, bu kadınlarımızın yanında. Her yetiştiricimize de yem desteği vereceğiz, 600 kilogram. Bu üretimler kadınlarımıza muazzam destek sağlıyor. Onlar da kendilerini iyi hissediyor. Diyor ki ‘Bak ben de çalışıyorum, ben de kazanıyorum. Kocamın eline bakmıyorum. Çocuğuma harçlık verirken kendi kazancımdan olduğu için daha çok hoşuma gidiyor.’ Ben kadın üreticilerle konuştum. Bana böyle söylediler. ‘Kendim çalıştığım zaman, kocamdan aldığım harçlıktan benim için daha değerli. Hele hele bunu çocuğa harçlık olarak verdiğim zaman değme keyfime’ diyorlar. Bana kadınlarımız söylüyor. Doğru mu söylüyorlar? Doğru söylüyorlar tabii. Söylediğim gibi bu üretimi geçen yıl da yapmıştık, inşallah gelecek sene de bunu devam ettireceğiz” diye konuştu.

“13 İLÇEMİZDE 60 ÜRETİCİMİZ BİZDEN 1500 HAYVANINI ALACAK”

Başkan Seçer, tarımsal alanda büyük takdir toplayan ve Türkiye’ye örnek gördüğü ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesine de değindi. Başkan Seçer, “2 yılda 3 bin hayvan verdiğimiz 120 üreticimizin 63 üreticisi kadınlarımız, bacılarım. Ellerine sağlık çalışıyorlar. Yine bu yıl dağıtımlarına bayramdan önce başlayacağız. Bayram arifesinde bayram hediyesi olarak, üreticilerimiz tespit edildi. 13 ilçemizde 60 üreticimiz bizden 1500 hayvanını alacak. Ellerine kollarına sağlık, bereket versin. İnşallah her emeğimizin karşılığını alırız” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.