DOLAR
32,5826
EURO
34,6662
ALTIN
2.527,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
22°C
Mersin
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

“Örnek köy cazibe merkezi olacak”

“Örnek köy cazibe merkezi olacak”
25.05.2022 15:35
1.322
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında hayata geçirilen Yörük Köyü’nde 24-25 Mayıs’ta “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” gerçekleştirildi. Program kapsamında bir söyleşide konuşmacı olarak yer alan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Darısekisi Örnek Köy Projesi’nin hikayesini anlattı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi ve Toros Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Gazeteci Serdar Akinan’ın moderatörlüğünde Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile “Darısekisi Örnek Köy Proje Söyleşisi” yapıldı.

“YAYLA YOLLARININ GÜZERGAHINDA BULUNAN BİR MEKAN”

Mersin’in kültür ve kadınların üretim gücü açısından çok zengin bir kent olduğunu vurgulayan Meral Seçer, kırsal kalkınma özelinde bu projenin sürekli gündemlerinde olduğunu belirtti. Kooperatif ortaklarından Ebru Tugay’ın organik tarım yaptığı Darısekisi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretle birlikte projenin ilk adımlarını atmaya başladıklarına dikkat çeken Seçer, “Kadınlarımızın burada çok üretken olması, çeşitliliğin çok olması, buranın bir merkez olması; başta Darısekisi olmak üzere diğer köylerin kadınlarına, o köylerde yaşayan ailelere faydası olması açısından uygun bir yer olduğunu düşündük. Bu alan diğer yayla yollarının güzergahında bulunan, konaklaması olan, Mersin’e ulaşım konusunda da çok rahat olan bir mekan” dedi.

Mersin’in örnek köy açısından eksik olduğunu belirten Meral Seçer, “Ege’ye gittiğimizde kendi kültürünü, özelliğini taşıyan köylerin olduğunu görüyoruz ve bunun turizm açısından da kente çok faydası olduğunu görüyoruz. Bizler bile buradan oralara gidip görmek istiyoruz. Dolayısıyla yerelin kendi özellikleriyle oluşturulan mekanlar daima insanların oraya gelmesine sebep oluyor. İşte Toroslar da Yörük kültürünün hakim olduğu bir yer. Çok kadim bir kültür. Daha önceden yerleşik yaşamayan ama şu anda yerleşik olarak yaşayan pek çok aileyi barındıran bir bölge. Bu kadim kültürün yaşayarak, anlatarak, anlaşılır hale getirilerek insanlara, gelecek nesillere aktarılması çok önemli” diye konuştu.

“KOOPERATİF OLARAK BURANIN ÜRETİM AYAĞINDAYIZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi olarak projeyi ortak bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Meral Seçer, “Bu alanın yapılması, faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda Büyükşehir rol oynayacak. Alanda bir Köy Meydanı oluşturuldu ve kadınların ek gelir elde edebilmesi için de kalıcı stantlar kuruldu. Biz Mersinden Kadın Kooperatifi olarak buranın üretim ayağındayız” dedi. Seçer, alanda eskiden ilkokul, şu anda ise Üretim Binası olarak kullanılan binanın üretim izinlerinin alındığını; yanına bir Pişirim Alanı kurulduğunu, eski lojmanın ise Yörük kültüründen figürlerle hazırlanmış bir Eğitim Binası’na dönüştürüldüğünü anlattı. Seçer, bu alanlarda kadınlara ambalajlamadan paketlemeye kadar pek çok eğitimin verileceğini söyledi.  

“BURASI BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK”

Darısekisi Örnek Köy’le ilgili bundan sonraki süreçteki planlarından da bahseden Meral Seçer, “Burası bir cazibe merkezi olacak. Yılın 12 ayında doğa takvimine göre etkinlikler yapılacak. Bu etkinlikleri PR çalışmalarıyla duyurarak, insanları buraya çekeceğiz” dedi. Bu sayede civar mahallelerin de kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı haline geleceğini vurgulayan Seçer, “Gelen, burada gördüğüyle diğer tarafa gidecek. Bir Gözne Kalesi’ni görecek. Doğal güzellikleriyle zengin Çamlıdere köyümüz var. Yani Darısekisi başta olmak üzere, kadınlarımızın ve köyün kalkınmasına katkı sunacak. Çünkü ürettikleri ürünlerin satışa sunulacağı, geliştirileceği ortamlar olacak” ifadelerine yer verdi.

“KIRSALDA KALKINMANIN TEMELİNİN BURADAN BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Meral Seçer, farklı noktalardaki kadınların bir araya geldiğinde sosyalleştiklerini, kendini geliştirdikleri için mutlu olduklarını ve farklı fikirlerin ortaya çıktığını vurguladı. Kadınlardan aldıkları bilgilerle bölgenin önemli ürünlerini keşfedip ulusal pazara sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Amacımız yörenin gelişmesine katkı sunmak, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burası, Mersin’de bir örnek köy rotasının başlangıcı olması noktasında çok önemli. Çünkü insanlar Mersin’e gelmek istediklerinde ‘nereye geleceğiz?’ diyorlardı. Gidecek çok yer var ama bir rota şeklinde olduğunda kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.