DOLAR
32,2999
EURO
35,1489
ALTIN
2.242,87
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
19°C
Mersin
19°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
16°C

“Ülkeyi sadece online satışla ayakta tutamayız”

“Ülkeyi sadece online satışla ayakta tutamayız”
23.05.2022 17:54 | Son Güncellenme: 25.05.2022 11:37
531
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bugün bir online satış sitesi kapansa, bir web sitesini kapatsanız kıyamet kopmaz ama bir fabrikayı, bir üretim tesisini kapatsanız birçok insan işsiz kalır. Nüfusu 85 milyon olan ve nüfusunun yarısı 30 yaş altı genç bir ülkeyi sadece turizmle, sadece yazılımla, sadece online satışla ayakta tutamazsınız” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, firmaların dijital dönüşümü ve imalat sektörünün bundan nasıl etkilendiğine dair değerlendirmelerde bulundu.

“Her sektör diğer sektörlerin yaşamına bağlıdır, alışveriş içindedir. Ancak, tüm sektörler içinde bir ateşleyici güç vardır. Günümüzde ve görünen o ki uzun bir süre daha tüm sektörlerin ateşleyici gücü sanayi ve imalat sektörleri olacaktır” diyen Kızıltan, internet temelli bilgi iletişim teknolojileri ve dijital ekonomi olağanüstü hızla gelişen alanlar olsa da bunların bile üretim dünyasına doğrudan bağlı olduğuna işaret etti.

Kızıltan, “En basiti online satış siteleri sonuçta var olan somut üretimleri satıyorlar. Dijital dünya hala bir üretim yerinde çalışan ve ter döken insanların ve girişimcilerin, üreticilerin ürettiklerini pazarlamaktan öte bir şey değil. Yani, üretim, imalat ve sanayi hala ekonominin ateşleyici gücüdür” dedi.

“BİR SİTE KAPANSA KIYAMAET KOPMAZ”

Dijital ekonominin çok önemli olduğunu, MTSO olarak buna gereken önemi verdiklerini anlatan Kızıltan, “Ama dijitalleşmenin ne olduğunu iyi anlamak lazım. Biz buna bir moda gibi yaklaşmıyoruz. Bugün bir online satış sitesi kapansa, bir web sitesini kapatsanız kıyamet kopmaz ama bir fabrikayı, bir üretim tesisini kapatsanız birçok insan işsiz kalır, firmanın borçları ödenmez hale gelir, işin girişimcisi ömür boyu bu borçla uğraşır ve tetiklediği ve zarar verdiği lojistikten dış ticaretine, mali müşavirinden hizmet aldığı alt işletmecilere kadar sayısız ilgili sektörleri saymıyorum bile.  Bu anlamda, üretimi korumak ekonomiyi korumaktır. Eğer bir ülke ekonomik ve dolayısıyla sosyal anlamda sağlam durmak istiyorsa üretime, imalata önem vermek zorundadır.   Çünkü sadece hizmetler sektörleriyle Karayip Adalarında yaşayan küçük bir topluluğa refah yaratabilirsiniz. Ancak, nüfusu 85 milyon olan ve nüfusunun yarısı 30 yaş altı genç bir ülkeyi sadece turizmle, sadece yazılımla, sadece online satışla ayakta tutamazsınız” ifadelerini kullandı.

“BASİT BİR MODANIN PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Dijitalleşmenin her sektörün konusu olduğuna ancak tek başına bir sektör olmadığına dikkat çeken Kızıltan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada konu sektör tercih etmek değil, tüm sektörlerimizi, üretim yapan tüm sektörlerimizi çağın gerçeği olan dijitalleşmenin bir parçası haline nasıl getiririz, başta sanayi ve imalat olmak üzere tüm sektörlerimizi dijital dünyanın gücünden nasıl yararlandırırız olmalıdır. Konu tüm sektörlerimizi temelinde internet olan, yazılım olan dijital sistemlere nasıl entegre ederiz ve bu dünyanın yeni insan kaynağını nasıl eğitiriz olmalıdır. İşte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak MTSO Atölye 1886 Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezimizi kurarken, Mersin-Tarsus OSB ile birlikte paydaş ve ortak olduğumuz Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezimizi kurarken hedefimiz buydu. Basit bir modanın peşinde değiliz. Başkasında var bizde de olsun veya ilk biz de olsun gibi basit bir reklam peşinde hiç değiliz. Amacımız; değişen ve dönüşen, üretim sektörleri başta olmak üzere, tüm sektörlerimizde önce bu farkındalığı yaratmak, dikkat çekmek, destek vermek ve bu yenilikçi, dijitalleşen, verimliği hedef alan, yazılım ve bilgi iletişim teknolojileri odaklı yeni dünyayı sektörlerimize entegre etmek ve buna uygun insan kaynağını şimdiden eğitmektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.