DOLAR
32,3755
EURO
34,9680
ALTIN
2.325,67
BIST
9.057,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Doğu Akdeniz Ana Konteynır Limanı Mersin’e yapılmalı

Doğu Akdeniz Ana Konteynır Limanı Mersin’e yapılmalı
25.04.2022 19:07
601
A+
A-

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mersin’de yapılması planlanan Ana Konteyner Liman yatırımı için, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iş insanları ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya geldi. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Olcay Kılavuz, Baki Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu, Melis Üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda Bakan Muş, iş insanlarının sorunlarını ve taleplerini dinledi. Toplantıda beklenen Mersin Ana Konteyner Liman yatırımından nohut ihracatının yasaklanmasına, Mersin Limanı’ndaki kaçakçılığın kenti olumsuz etkilemesinden Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntılara birçok konu ele alındı.

KIZILTAN: “ANA KONTEYNER LİMANININ ADRESİ MERSİN”

Toplantının moderatörlüğünü yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyasını temsilen ilk sözü alarak talepleri aktardı. İlk olarak Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı yatırımına değinen Kızıltan, 29 Ekim’de tamamlanacak olan bu yatırımın uluslararası uçuşların yapıldığı bir HUB’a dönüşmesi için destek istedi. Mersin ve hinterlandının bir üretim bölgesi olduğunu kaydeden Kızıltan, havalimanına böyle bir özellik kazandırılmasının Mersin ve Adana’nın haricinde Hatay, Gaziantep, Konya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde olmak üzere tüm bölgeye katma değer sağlayacağını ifade etti.

Mersin’in dış ticaret kenti olduğunu hatırlatarak limancılık faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu dile getiren Kızıltan, şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz’de yapılacak ana konteyner limanının adresi Mersin. Mersin’in de bu limana acil ihtiyacı var. Bu limanın yapımına destek vermeniz bizim için çok değerlidir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konuyu teyit etmişti. Bir başka konu da var ki son dönemlerde Mersinlilerin tamamının rahatsız olduğu bir konu var. O da muz konteynerleri içerisinde yapılan kaçakçılık. Bu tür olaylar tüm kentin itibarını ve beraberinde ticaretini zedeliyor. Bu konunun, denetimlerin artırılarak önüne geçilmesini talep ediyoruz.”

“YABANCI FİRMALAR HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR”

Yabancı konteyner ve deniz taşımacılığı şirketlerinin çalışmalarına da değinen Kızıltan, bu konuda yaşanan sıkıntıları ise şöyle özetledi:

“Yabancı konteyner ve deniz taşımacılık şirketleri daha önce acenteler aracılığıyla yaptıkları işleri dar mükellefiyet kapsamında artık kendileri yapıyorlar. Bu şirketlerin, şirket merkezleri yabancı ülkede olması nedeniyle, Türkiye’de dar mükellef olarak elde ettikleri navlun gelirleri Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesine göre vergilendirilmez. Ancak vergilenmeyecek kısım sadece deniz taşımacılığı gelirlerine isabet eden kısım olması gerekirken Türkiye’deki bütün lokal faaliyetleri de navlun geliri olarak göstererek vergi dışı bırakılmaktadır. Bu da Türk firmalar için haksız rekabet yaratmaktadır. Bu konuda bir inceleme başlatılması konuyu açıklığa kavuşturacaktır.

Rusya ile ticarette yaşanan ödeme sorununa da değinen Kızıltan, ruble ile ticarette yaşanan sıkıntıları aktararak çözüm için kamu bankalarının ruble ile işlem yapmalarının ihracatçıyı korumak anlamında önemli olduğunu savundu.

MUŞ: “KAÇAKÇILIKTA MERSİN’İN KABAHATİ YOK”

İlk olarak kaçakçılık konusuna değinen Bakan Muş, “Kaçakçılığı kimse istemez. Hem kolluk güçleri hem de Gümrük Muhafaza Teşkilatı yoğun şekilde çalışıyor. Bu bir şebeke işi ve kaçakçılıkta Mersin’in kabahati yok. İnsanın olduğu her yerde yaşanabilecek bir konu ve üzerine kararlılıkla gidiyoruz” dedi.

Ardından ana konteyner liman yatırımını değerlendiren Muş, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.