DOLAR
32,5872
EURO
34,8381
ALTIN
2.508,91
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

“Düşleri Kanatlı Çocuklar”

“Düşleri Kanatlı Çocuklar”
18.03.2022 09:38
498
A+
A-

Daha önce yayınlanmış 2 kitabı bulunan öğretmen Selma Sayar’ın üçüncü kitabı “Düşleri Kanatlı Çocuklar” yayınladı.

Kitapta Selma Sayar’ın 12 çocuk öyküsü yer alıyor. Selma Sayar, kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Anne babalar olarak çoğunlukla çocuklarımızı kendimize benzetmeye çalışırız. Oysa onların kendi kişiliklerini kazanarak kendilerine benzemelerini sağlamak en doğru yoldur; çünkü çocuklar, büyüklerin işleyebileceği bir hamur değildir. Minyatür yetişkinler de değildir. Kendilerine özgü bakışı, algısı, duygusu, düşünce ve hayal dünyası olan, ilgi bekleyen sosyal varlıklardır.

Günümüz dünyası, yazılı kültürden hızlıca uzaklaşarak görsel-işitsel medya dünyasına savrulmaktadır. Bu olumsuz savruluştan en çok da çocuklar etkilenmektedir. Çocuklar, sosyal medyanın zararlı ve yanıltıcı çekiciliğinden olabildiğince uzak tutulmalıdır. Bu da ancak yeni bir okuma kültürünün kazandırılmasıyla olasıdır. Bu kültürün kazandırılma süreci, anne-babalara, öğretmenlere çok önemli görevler yüklemektedir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinde ise ilk başvuru kaynakları, modern çocuk edebiyatının üç temel kavramı olan “çocuk gerçekliği”, “çocuk bakışı” ve “çocuğa görelik” ilkeleriyle yazılmış kitaplardır. Bilindiği gibi kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Bu nedenle çocuklara okumayı sevdirmenin ve okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını bilmeliyiz. Okuyan çocuk, düşünsel zenginliğe ulaşır. Sam Levenson, “Kendisi ile ilgilenen bir anne-baba ve evinde okuyabileceği bol kitap bulunan bir çocuk yoksul sayılmaz!” diyerek gerçek zenginliği çok güzel tanımlamıştır.

“Düşleri Kanatlı Çocuklar” çocuk edebiyatının temel dayanaklarını merkeze alan 12 öyküden oluşmuş bir yapıttır. Resimlemeden işlenen temaya, konudan kurguya, anlatım dilinden iletiye, karakter ve kahramanlardan yaşanılan çevreye, yazınsal ve eğitsel özelliklere varıncaya kadar her bir ayrıntı, çocuk bakış açısıyla işlenmiştir.

2016 Yılında “Sırça Sarayın Serçeleri” adlı deneme çalışmam, 2018’de “Düşüyorum Tut Elimden” adlı öykü kitabım yayımlanmıştır. 24. Mevlüt Kaplan Edebiyat Yarışmasında birincilik ödülü alan “Düşleri Kanatlı Çocuklar” adlı öykü kitabım ise henüz yeni basımdan çıkmış üçüncü kitabımdır.

“Düşleri Kanatlı Çocuklar” kitabındaki öykülerimde, çocukların düşlerini ve hayallerini kanatlandırmayı hedefledim. Unutulmamalı ki; çocuklara iyi bir ülke bırakmak elbette önemlidir; ancak ülkemize daha iyi çocuklar yetiştirmek çok daha önemlidir.”

SELMA SAYAR KİMDİR?

“İlk, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamladı. 1995 yılında Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.  Yıllardır Türkçe öğretmeni olarak çalışmaktadır. Eleştiri üzerine yüksek lisans yaptı Lacivert, Oggito ve Belçika’da iki dilde basılan, dört ülkede satışta olan Akrostiş adlı dergide yazıları yayımlandı. Kitapeki.com, Sevdalım Hayat, Yazıatölyesi.com, Edebiyathaber.net, Avaedebiyat.com ve Mektupedebiyatdergisi.com sitelerinde yazıları çıkmıştır. Evli, Anıl ve Onur Ilgaz adında iki oğlu var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.