DOLAR
32,5748
EURO
35,0148
ALTIN
2.432,32
BIST
9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
27°C
Mersin
27°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Mersin Roman Yarışması’nın birincisi Özgür Doğan oldu

Mersin Roman Yarışması’nın birincisi Özgür Doğan oldu
17.03.2022 13:14
817
A+
A-

Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve 101 eserin katıldığı Mersin Roman Yarışması’nın birincisi, ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ eserinin sahibi yazar Özgür Doğan oldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Özgür Doğan’a ödül belgesini verdi.  Başkan Seçer, kültür, sanat ve güzelliklerin olduğu toplumlarda kötülük olmayacağının altını çizerek, “Hiç kötülük öğreten bir sanat dalı var mı? Böyle bir şey yok. Sanat bize hep güzellikleri, birliği, beraberliği, bir arada olmayı, hoşgörüyü, birbirine tahammül etmeyi, her şeyden önemlisi insanları sevmeyi öğretiyor” dedi.

Özellikle sanatçıların Mersin ile ilgili söylediklerinin, siyasetçilerin söylediklerine göre daha önemli olduğunu vurgulayan Seçer, “Biz de söylüyoruz her konuşmamızda; Mersin müstesna kenttir, Mersin güzel kenttir, Mersin huzur kentidir, barış kentidir. Bunu hangi ağızların söylediği önemli. Bir siyasetçi söylüyorsa inanılırlığı %50, %50’dir ama bir sanatçı söylüyorsa tam puandır. Bu önemli. Hakikaten böyle bir kentin belediye başkanlığını yapıyorum” diye konuştu.

“MEDEKA BİZİM İCADIMIZDIR”

Başkan Seçer, MEDEKA hakkında da bilgiler paylaşarak, “MEDEKA bizim icadımızdır, Mersin’e Değer Katanlar. Kim en iyi edebiyatçıysa bu kentte doğmuş yaşamış, şu anda yaşayan, onları da davet ettim Edebiyat Kurulu’na, Tarih Kurulu’na, Arkeoloji Kurulu’na. Toplamda Mersin merkez için 15, Tarsus için 8 kurul oluşturuldu. Tarsus bizim en kadim, en büyük ilçemiz olduğu için. Tarsus gerçekten müstesna bir yer. Havasından, toprağından, tarihinden böyle. Şimdi bütün bu çalışmaları yapan MEDEKA; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan önce bu insanlara teşekkür etmek ve onları alkışlamak lazım. Ben sadece bu insanlara Mersin’i bir Başkan olarak nasıl görmek istediğimi söyledim” dedi.

Başkan Seçer, Roman Yarışması’na toplam 101 yazarın katıldığını söyleyerek, “Hepsi değerlidir, önemlidir. Hepsini bu yarışmaya iştirak etmelerinden dolayı yürekten kutluyorum. Umut ediyorum önümüzdeki günlerde Mersin’de bu tip etkinliklerde tekrar beraber oluruz” dedi.

Çağlar: “Tarihsel gerçekleri toplumcu bakışıyla ve akıcı bir dille işlemiş”

Mersin’e Değer Katanlar Edebiyat Kurulu ve Seçici Kurul Üyesi Turan Ali Çağlar, ilk olarak Mersin Roman Yarışması’nın değerlendirme sonucunun gerekçesini okudu. Çağlar, “Vivaldi rumuzuyla yarışmaya katılan ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ adlı roman, tarihsel gerçekleri, özgün kurgusuyla, toplumcu bakışıyla ve konusunu geniş bir açıdan ele alarak, akıcı bir dille işlemiş. Günümüzde de kötü etkileri süren ırkçılığın, dünya barışı için ve de insanlığın onuru için ne denli tehlikeli olduğunun altını çizmiş. Dil ve anlatımındaki öznesi ile Mersin 2021 Roman Yarışması’nda öne çıkmış. Oy çokluğuyla birinci seçilmiştir” dedi.

Çağlar, gayretli çalışmalar sonucunda birinciyi belirlediklerini aktararak, “Güney’i deniz meltemli güzel kentinden nice genç Yaşar Kemal’ler çıkmasını diliyorum. Böyle bir güzelliği kentimize sağladığı, ülkenin en kültürlü kentlerinden biri olmasına vesile olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.   

DOĞAN: “İNSANOĞLU YARATILDIKTAN SONRA İLK OLARAK SEVMEYİ ÖĞRENMİŞTİ”

Mersin Roman Yarışması’nın birincisi Yazar Özgür Doğan ise  “Aslına bakarsanız ben ilk başta bu kitabı yazmıyordum.  Çok başka bir kitap kaleme almaktaydım ama zihnimde uzun süreler bu cümle gezindi durdu. ‘Tanrı savaşanları lanetler.’ Başka bir kitabı yazmama bir şeyler müsaade etmedi ve daha sonrasında bu kitabı kaleme alma ihtiyacı duydum. Kitabımın ödülü aldığı açıklanınca, sosyal medyadan en çok kitabın ismi dikkat çekti” dedi. Kitabına ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ ismini neden verdiğini anlatan Doğan, şunları söyledi:

“İnsanoğlunun evrimine baktığımızda, insanoğlu yaratıldıktan sonra ilk olarak sevmeyi öğrenmişti. Sevmenin ardından çoğalmayı öğrendi. Çoğaldıkça gruplaştı. Gruplaşmayı başardıktan sonra bu seferki amacı ayrışmak oldu. Yeterince ayrıştığına karar verdiğinde bu kez artık kavga etme yoluna girdi. Savaşlar, katliamlar insanoğlunun en büyük marifetiydi. Aslına bakarsanız Tanrı insanoğlunu 2 bireyden yaratmıştı. Hepimiz kardeştik. İnsandan başka hangi canlı kardeşini yok etmek için örgütlenirdi? Hangi canlı silahlar üretir, diğerine saldırırdı? Sizler hiçbir balinanın, bir kedinin yavrusunu, kardeşini öldürmeye çalıştığına şahit oldunuz mu? Bunu yalnızca insanoğlu yaptı. O yüzdendir ki işte deccali aramaya gerek yoktu. Çünkü deccal insanoğlunun zaten ta kendiydi. Türkiye’de sanata gönül verenler, bütün yazı emekçileri, bu yüzden daima barış dedik. Savaş yerine barışı tercih ettik. Çünkü bizlerin ‘Savaşı icat eden görmesin cennet’ diyen yazarlarımız, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyen devlet adamlarımız oldu.”

Konuşmaların ardından Doğan, Başkan Seçer’e ‘Sevgili Katilim’ isimli kitabını hediye etti. Ödül töreni, kokteyl ve Oda Müziği Grubu’nun dinletisi ile devam etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.