DOLAR
32,5360
EURO
34,9410
ALTIN
2.433,28
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Mersin’de anadil etkinliği

Mersin’de anadil etkinliği
20.02.2022 17:46
377
A+
A-

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 21 Şubat Anadil Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşmacılar baskı ve asimilasyona karşı anadilde konuşmanın önemine değindi. Etkinlikte Kültürler Buluşuyor Korosu farklı dillerde söylediği türkülerle geceyi renklendirdi.

Açılışı İHD Eşbaşkanı Zeynep Benli ve Cezaevi Komisyonu Sözcüsü avukat Gazi İnci ortak metni okuyarak yaptı. Açıklamada, “Konuştuğumuz diller üzerindeki yasaklara, kısıtlamalara değil, herkesin eşit haklara sahip olduğu toplumsal bir yaşama tanık olmak istiyoruz. Dünya genelinde sınırları aşan diller, o dilleri konuşanları birbirlerine yaklaştırırken, aynı zamanda da ‘sınırları’ engellemek yerine köprülere dönüştürmektedir. Çünkü bizler biliyoruz ki dillerin sınırları olmaz. Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan anadil ve farklı kültürel kimliklerin öğrenilmesini öngören maddelerin ve her çocuğun en doğal hakkı olan kendi anadili ile eğitim alma hakkının yaşama geçirilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin yargı yetkisini kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, farklı etnik ve dini toplulukların dil ve kültürel değerlerini kendi anadillerinde öğrenmelerini öngören kararlarının yaşama geçirilmesini talep ediyoruz” denildi.

 DİLLER ÜZERİNDEKİ ASİMİLASYON

Konuşmanın ardından farklı dillerde konuşan izleyiciler, ana dilleri üzerinde baskı ve asimilasyon politikalarına değindi. Kürtçe üzerindeki baskılara değinen bir yurttaş da şiir okudu. Zazaca, Türkçe, Lazca, şarkıların seslendirildiği etkinlikte dengbejler kılam söyledi.

 “ROMANCA YOK OLAN DİLLER ARASINDA

Etkinlikte konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Dalyan, Romancanın şu an durumunun yok olan diller arasında olduğunu, Romanların bu dili konuşması gerektiğini söyledi.

Son olarak Kültürler Buluşuyor Korosu sahneye çıktı. Etkinlik koronun farklı dillerden söylediği ezgilerin ardından sona erdi.

Etkinliğin yapıldığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’na, Türkçe ve Kürtçe “Çocuk cezaevleri kapatılsın”, “İnsan hakları mücadelesinde erkek egemenliğine dur diyoruz” ve pankartları ve anadilin önemine değinen dövizler asıldı.

Etkinlikleri kapsamında Görülmüştür Kolektivitesi tarafından sergi açıldı. Sergide Türkçe ve Kürtçe olmak üzere yüzlerce politik tutukluların kitapları sergilendi. 12 yıllık süreçte siyasi tutuklulardan gelen kitapların yer aldığı sergi, yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.