DOLAR
35,4151
EURO
36,4764
ALTIN
3.049,92
BIST
10.020,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Kaz üreticileri umutlu

Kaz üreticileri umutlu
11.02.2022 15:25
660
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden’ sloganıyla hayata geçirdiği ‘Kazanç Projesi’, ‘yumurtalarını’ vermeye başladı. Bu kapsamda üretilen kazlar Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınırken, her üreticiden 300’er adet yumurta da 2022 yılında desteklenecek yeni kaz üreticilerine verilmek üzere Büyükşehir tarafından teslim alınıyor. Yumurtaları yeni üreticiler için kuluçkaya yatıran Büyükşehir, 2’nci yıldan itibaren üreticilere verilecek olan kazları proje yumurtalarından karşılamış olacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığa verdiği destekler kapsamında 2021 yılının Nisan ayında hayata geçirdiği ‘Kazanç Projesi’ büyümeye, üreticilerin hanelerine ekonomik gelir olarak dönmeye ve ‘yumurtalarını’ vermeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından hayata geçirilen proje ile 100 dar gelirli üreticiye toplam 10 bin adet kaz ve 50 ton yem desteği sağlanmıştı. Proje kapsamında toplam 50 mahallede, 76’sı kadın olmak üzere 100 üreticiye yönelik gerçekleştirilen proje yumurtalarını verirken, üreticilerin de yüzünü güldürüyor.

MERSİN’DEN KARS’IN KAZ ÜRETİCİLERİNE RAKİP OLUYORLAR

‘Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden’ sloganıyla hayata geçirilen projede özellikle kadın üreticilere büyük destek sağlandı. Yetiştirilen kazlarla özellikle üretici kadınlar Mersin’den Kars’ın kaz üreticilerine rakip oldu. Proje kapsamında üretilen kazlar Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınırken, her üreticiden toplam 300 adet yumurta da 2022 yılında desteklenecek olan yeni kaz üreticilerine verilmek üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından teslim alınıyor ve proje sürekliliği sağlanıyor. Proje; Akdeniz, Tarsus ve Yenişehir ilçelerinde, ekonomik durumu iyi olmayan ve öncelikli olarak kadın yetiştiricileri desteklemek, hayvancılıkta süregelen klasik çalışmalardan farklı alternatif yetiştiriciliğin önünü açmak amacıyla geliştirilmişti.

ÜRETİCİLERDEN ALINAN 300 YUMURTA, YENİ ÜRETİCİLER İÇİN KULUÇKAYA YATIRILIYOR

Üreticilerden 300 yumurta almaya başlayan Büyükşehir Belediyesi, bunları yeni üreticiler için kuluçkaya yatırıyor. Böylelikle, 2’nci yıldan itibaren üreticilere verilecek kazlar proje yumurtalarından karşılanmış olacak. Ayrıca Büyükşehir tarafından proje süresince üreticilere kaz yetiştiriciliği, folluk denetimi, yumurta stok eğitimi gibi eğitimler de veriliyor. Proje süresince kazlar sürekli takip ediliyor ve temel aşıları Büyükşehir tarafından yapılıyor.

“YENİ ÜRETİCİLERİN KAZLARINI BU YUMURTALAR SAYESİNDE ELDE EDECEĞİZ”

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, Kazanç Projesi’nin kapsamından bahsederek, 1 aylık civciv olarak teslim ettikleri kazlar 5-6 kilogram seviyesine çıktığında Mersin’deki özel bir kesimhaneye kesmeye gönderdiklerini ifade etti. Kaz yetiştiricilerinin önlerinde iki seçenek olduğunu ifade eden Şahutoğlu, şunları söyledi:

“Birinci seçenek olarak; satabildikleri kazları satacaklar, satamazlarsa da Mersinden Kadın Kooperatifi ile yapmış oldukları sözleşme kapsamında üreticilerden kooperatifimiz bu kazları satın alacaktı. Kooperatifimiz bu kazları satın aldı. Satın alınan kazları ise kesimhaneye göndererek orada kesimi yapıldı ve paketlenip ulusal düzeyde bir market zincirine satıldı. Böylelikle de bu kazlar ekonomiye kazandırılmış oldu. İkinci seçenek olarak da; bugün Tarsus’taki yetiştiricimiz gibi tercihte bulunarak kazlarını kesimhaneye göndermediler ve yumurta üretimine devam ettiler. Böylelikle de yumurtayı üreterek seneye damızlık hayvan popülasyonunu kendi çiftliklerinde artıracaklar. Bu işi çoğaltıp, sürdürülebilir hale getirmek istiyorlar. Biz de bu konuda onlara destek ve danışmanlık vermeye devam ediyoruz. Kendilerine 100 kaz, 500 kilogram da yem teslim ettik. Kaz üreticilerimize bu kazları teslim ettiğimiz zaman tek bir kriterimiz vardı. Karşılığında 300 yumurta istedik. Bu 300 yumurtayı neden istiyoruz? 2022 yılında da devam edecek projemizde bulacağımız yeni üreticilerin kazlarını bu yumurtalar sayesinde elde edeceğiz ve bu şekilde projemizi sürdürülebilir hale getireceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.