DOLAR
32,4745
EURO
34,7570
ALTIN
2.441,46
BIST
9.936,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Anayasa Mahkemesi üyeliğine Mersin’den de aday çıktı

Anayasa Mahkemesi üyeliğine Mersin’den de aday çıktı
07.01.2022 09:34
667
A+
A-

Önceki dönem Mersin Barosu Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, Anayasa Mahkemesi üyeliği için adaylık başvurusunu yaptı. Yeşilboğaz ve diğer 31 aday, önce baro başkanlarının katılacağı oylamada ilk 3’e girmeye çalışacak. İlk 3’e giren adaylar TBMM’de oylanacak ve içlerinden biri 12 yıllığına Anayasa Mahkemesi üye hakimi olarak görev yapacak.

Anayasa Mahkemesinde hakim üye olarak görev yapan eski Afyon Baro Başkanı Celal Mümtaz Akıncı’nın 65 yaş sınırı nedeniyle emekli olmasının ardından gözler Türkiye Barolar Birliğinin Anayasa Mahkemesi üyeliği için TBMM’ye vereceği 3 ismin kim olacağına çevrildi.

İlgili anayasal ve yasal düzenlemelere göre adaylık şartlarını taşıyan avukatların Türkiye Barolar Birliğine adaylık başvurusu yapması gerekiyor.

Edinilen bilgiye göre adaylık için 37 avukat başvurdu. Bunlardan 5’i şartları taşımadığı için elendi ve 32 aday kaldı.

Anayasa Mahkemesi hakim üyeliği için başvuran adaylar arasında İstanbul, Diyarbakır, Muğla, Erzurum, Çorum, Konya Karabük barolarından avukatların yanı sıra önceki dönem Mersin Barosu Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz da var.

TBB 3 ADAY ÖNERECEK, TBMM SEÇECEK

32 aday için 15 ocakta Türkiye Barolar Birliğinde oylama yapılacak. 79 baro başkanının katılacağı oylama sonucunda en fazla oyu alan 3 aday Türkiye Barolar Birliği tarafından TBMM’ye önerilecek.

TBMM’de yapılacak ilk tur oylamada meclis üye sayısının üçte ikisinin oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi üye hakimi olarak görev alacak. Eğer ilk turda üçte iki oy alan çıkmazsa ikinci tur seçim yapılacak. İkinci turda da üçte iki alan aday olmazsa en çok oyu alan 2 aday son tur oylamaya katılacak. Son tur oylamada en çok oyu alan aday Anayasa Mahkemesi üyesi olacak ve 12 yıl boyunca bu görevi sürdürecek.

“ANAYASA MAHKEMESİ EN ÖNEMLİ KURUM”

Önceki dönem Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz Anayasa Mahkemesinin demokratik hukuk devleti mücadelesinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Biz hayatın her alanında, sahada hukuk ve demokrasi için mücadele ediyoruz ama Anayasa Mahkemesinden gelen bir kararla her şey değişebiliyor. Bu nedenle orada olmamız lazım. Elimizi taşın altına koymamız lazım. Bir hukukçu duruşu sergilemek, demokrasi ve hukuk mücadelesine destek vermek için Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday oldum. Anayasa Mahkemesi Türkiye’nin en önemli hukuk kurumlarından biri. O ışığın sönmemesi lazım. O ışığın sönmemesi için de bizlerin orada olması lazım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.