DOLAR
32,2957
EURO
35,1138
ALTIN
2.276,54
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

Kuvayi Milliye karargahı, kurtuluşun 100. Yılında açıldı

Kuvayi Milliye karargahı, kurtuluşun 100. Yılında açıldı
04.01.2022 13:52
732
A+
A-

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın, kent tarihini ve kültürel mirası gün yüzüne çıkaran projelerinden bir olan “Kuvayi Milliye Karargahı”, Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümünde düzenlenen törenle açıldı.

Buluklu Mahallesi’nde, Milli Mücadele çalışmalarına karargahlık etmiş ve iki kattan oluşan eski konak restore edilerek, Milli Mücadelenin destansı hikâyesi, şehit ve gazilerin anısına bir çatı altında bir araya getirildi. Fotoğraflar, belgeler ve etnografik eserlerle donatılan bina, geçmiş ile gelecek arasında önemli bir köprü görevi görecek.

Karargahın açılışı öncesinde, 4 Mayıs 1919’da Fransızlar tarafından şehit edilen Kuvayi Milliye şehidi Ümmü Erdem ile işgal zamanında gazi olan Ümmühan Gün, Çavuşlu Mezarlığındaki kabirleri başında dualarla yad edildi.

Yılmaz; “Her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığıyla Milli Mücadele döneminde vatanına sahip çıkan Türk kadını, gelecekte de bize güç vermeye devam edecektir. Vatan sevgisinin, azmin, fedakarlığın, gururun simgesi tüm kahraman kadınlarımızı rahmetle, saygıyla anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” diye konuştu.

Mersin Toroslar Belediyesi’nin Buluklu Mahallesi’nde hayata geçirdiği Kuvayi Milliye Karargahı’nın açılışı, yoğun ilgi gördü.

Açılışa; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Teşkilat Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toroslar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan açılış programı, Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve duaların okunmasıyla devam etti.

“MİLLİ İRADENİN SEMBOLÜ”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kent tarihini gün yüzüne çıkarmanın ve bu binayı 3 Ocak Zaferi’nin 100. yılında açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Başkan Yılmaz; “100 yıl önce 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra 17 Aralık 1918’de İngilizler, 1 Ocak 1919’da Fransızlar Mersin Limanına, iskelelere yanaşıp önce Mersin’i, daha sonra bölgedeki diğer şehirleri tek tek işgal ettiler. Bu işgal sırasında zaten daha önceden de bölgede terör estiren, zulüm eden Ermeni Çeteleri de Fransız üniforması giydiler ve bölge insanına zulüm etmeye başladılar. Çavuşlu mezarlığımızda Ermeni çeteleri tarafından Çavuşlu’da kör eşinin yanında şehit edilen Ümmü Teyzemizi rahmetle, minnetle andık. Hem bu olay işgalcilerin milletimize, vatanımıza, namusumuza uzattığı eli ortaya koyması açısından önemli, hem de bugün burada hep beraber yaptığımız açılış; milli iradenin bu zulme, haksızlığa, adaletsizliğe karşı ortak hareket etme gücünün sembolüdür” dedi.

Başkan Yılmaz, Karargahın restore edilmesine destek veren Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya ve emek veren herkese teşekkür ederek; “Binamızın tahsisinden restore edilmesine destek veren Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su’ya, binamızın hazırlanmasına emek veren Akdeniz Kent Konseyi Başkanı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Sayın Mustafa Erim’e, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sayın Abdullah Elcan’a, Doç. Dr. Sayın İbrahim Bozkurt’a, Prof. Dr. Sayın Mustafa Özyurt’a, Türk Ocakları Mersin Şube Başkanımız Sayın Dr. Ünal Kılıç’a, Gazeteci, Yazar Sayın Hayati Tek’e, Mimarlarımız Sayın Hatice Güneri Güvener ve Yeşim Ensari’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

VALİ SU: “BU TARİHİ BİNANIN AÇILIŞINI YAPMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM”

Mersin Valisi Ali İhsan Su da Kuvayi Milliye Karargahı olarak tarihte kullanılan bu binanın yeniden restore edilip hizmete açılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, bu güzel çalışmasından dolayı Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür etti.

Vali Su; “Biz millet olarak tarihten günümüze asla boyunduruk altında yaşamadık. Her zaman bağımsızlığımıza, hürriyetimize, istiklalimize sahip çıktık. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ‘un ifade ettiği gibi “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.”. O yüzden hürriyet ve bağımsızlık bizim milletimizin karakterinde var. Bu bakımdan tarih boyunca yüce milletimiz, mağdurların, mazlumların yanında olmuş, onlara kol kanaat germiş ve kendisi de tarihten günümüze kadar daima bağımsız ve hür yaşamıştır. İnşallah bundan sonra da ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Burası olarak tarihi olarak özel bir bina oldu. Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ediyoruz. Burayı gezenler de tarihimizi daha iyi özümseyerek, daha iyi anlamış olacaklar. Bu güzel bina Mersinimize hayırlı olsun. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Yılmaz, Mersin Valisi Ali İhsan Su,  kent protokolü ve hemşehrileriyle birlikte Kuvayi Milliye Karargahı’nın açılışını yaptı. Başkan Yılmaz daha sonra Vali Su’ya ve protokol üyelerine karargahı gezdirerek tanıttı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.