DOLAR
32,3865
EURO
35,0621
ALTIN
2.326,80
BIST
9.117,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Emekliler: Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz

Emekliler: Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz
13.12.2021 11:38
883
A+
A-

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, 2022 bütçesinde emeklilere, emekçilere insanca yaşayabilecekleri bir pay ayrılması çağrısında bulundu.

Özgür Çocuk Parkında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Tüm Emekli-Sen Mersin Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Ahmet Karakuş, “Yaklaşık iki haftadır 2022 yılında ülkenin içinde bulunacağı ekonomik durumun, yani, yatırımların, borçların, faizin, enflasyonun, emekçilerin, emeklilerin ve de bilcümle sermayedarın sözüm ona yaşamını idame ettireceği bütçe, TBMM’de görüşülüyor. Aslında neden TBMM’de görüşülüyor onu da bilmiyoruz.  Çünkü sonuçta karar verecek olan TBMM değil. Maaş zamları, asgari ücret, faiz, bir tek kişinin ağzından çıkacak iki cümleye bakıyor.  2022 Bütçesi de biz biliyoruz ki yine emeklilerin, emekçilerin, işsizlerin, gençlerin, atanmayan öğretmenlerin, yoksulların yani bizim bütçemiz olmayacak. Çünkü 2022 Bütçesi daha 2022 başlamadan eridi. Komisyonlarda görüşülen bütçenin yüzde otuzu o günden bu yana buharlaştı. Anlaşılan o ki, böyle bir bütçeden bize ekmek çıkmayacak” diye konuştu.

“MİLYONLARCA İNSAN ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞIYOR”

Asgari ücret görüşmeleri devam ettiğini belirten Karakuş, “Asgari ücret görüşmesinde “lütfen” anlayışı öne çıkarılıyor. Burada sendikaların, emekçilerin talepleri değil; yine iki dudak arasından çıkacak “işçimizi ezdirmeyeceğiz” edebiyatı lütfüne bakılıyor. Şu anda asgari ücret 200 dolar. Daha doğrusu biz alana gelirken öyleydi. Şimdiye kadar belki o da kalmayacak. Bizi kıskanan Avrupa’nın hiç bir ülkesinde iki gün bile yaşanamayacak bir asgari ücret var. Nereye kadar yükselteceksiniz ki?  Üstelik artık buna asgari ücret denmesi de doğru değil. En fazla ücret desek yanlış olmaz. Herkes biliyor ki milyonlarca insan bu ücretin de altında çalışıyor. Emekçilerin durumu böyle iken, biz emeklilerin durumu zaten belli. Pandemide en az 1500 liraya çıkarılan emeklinin maaşı 100 dolar” dedi.

“KİMSEDEN SADAKA İSTEMİYORUZ”

Son bir ayda yüzde otuz yoksullaştıklarına dikkat çeken Karakuş, “Kimilerine göre, ekonomi uçuyor. Her şey tıkırında. Onların yaşadığı yerlerde öyle demek ki! Halkın nasıl yaşadığını bilmeyenler, ekonominin çok iyi olduğunu söyler tabi. Çok yerden maaş alan arsızlar, iki kilo et alma da yarım kilo al, ölür müsün derler tabi.  Bizler bugün bu alanda olanlar, bu ülkenin üreten, alın teri ile yaşayan insanları olarak buna isyan etmek, demokratik tepkilerimizi göstermek için bir kez daha alanlardayız. 2022 Bütçesinin emeklilerin, emekçilerin insanca yaşayacağı bir durumda olması için taleplerimizi haykırmak, bunu gerçek olarak görmek için buradayız. Kimseden, lütuf, sadaka, hayır istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇARŞI PAZAR ÇIKILACAK GİBİ DEĞİL”

Karakuş, “Döktüğümüz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Ve biliyoruz ki bunun kaynakları mevcut. Eğer ki sermayeye, rantiyeye, savaşa, yandaşa değil de emekçiye, emekliye bütçe anlayışını ortaya koyarsanız kaynak oradadır. İnsanca yaşamak, sizler kadar bizim de hakkımızdır.  Emeklilere verilmesi düşünülen yüzde 7-8’lik zam bir haftada eriyip gidecek. Tüketim zamları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında. Çarşı Pazar çıkılacak gibi değil. Bayram ikramiyeleri dört yıldır yerinde sayıyor. Maaşlarımız kademeli olarak düşürülüyor. İntibak yasası çıkarılmadığından maaşlar arasındaki farklar giderek büyüyor. Sağlık alanında muayene, ameliyat, ilaç tahlil can yakıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.