DOLAR
32,5328
EURO
34,8363
ALTIN
2.428,44
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
29°C
Mersin
29°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C

Akkuyu’da açık kapı uygulaması

Akkuyu’da açık kapı uygulaması
01.12.2021 13:32 | Son Güncellenme: 07.12.2021 02:07
923
A+
A-

Akkuyu Nükleer Santrali A.Ş sanal bir gezi düzenleyerek santral sahasındaki çalışmaları katılımcılara anlattı, santralde alınan önlemleri tanıttı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay da sanal tura katıldı. Tulay, sanal gezide santral yetkililerine 3 de soru sordu. Santralin bağımsız bir denetçi tarafından denetlenip denetlenmediği sorusuna “Fransızlar denetliyor ve bundan sonra da denetleyecekler” şeklinde yanıt veren şirket yetkileri santral sahasından geçen Ecemiş fay hattı ve nükleer karşıtlarının neden santral sahasına alınmadığı yönündeki sorulara ise yanıt vermedi.

Santral yetkilileri program öncesinde, en dikkat çekici 3 soruyu soranlara günün anlam ve önemine ilişkin hediye verileceğini de açıkladı.

KİM BU KÜLTÜR DERNEKLERİ?

Silifke Kültür Derneği, Erdemli Kültür Derneği ve Gülnar Kültür Derneği’nin “Santral yöremizde balıkçığı etkileyecek mi? Santral yöremizde iklim değişikliği yapacak mı?” şeklindeki sorularını en dikkat çekici 3 soru olarak belirlendi ve bu 3 derneğe çeşitli hediyeler verildi.

Sanal geziyle ilgili izlenimlerini aktaran Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, “Önceden hazırlanmış bir senaryo dahilinde insanların gözünü boyayarak kazanmak ve sevimli görünmek adına yapılan bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ÖNLEM ALINSA DA KAZA RİSKİ VAR”

Nükleer yakıttan elektrik elde edilmesinin gizliliğin egemen olduğu, denetime kapalı, şeffaf olmayan bir enerji türü olduğuna değinen Tulay, “Nükleer santral savunucuları nükleer santrallerin güvenli olduğunu belirtmelerine rağmen nükleer santral kazaları ile dünyamız ciddi risk altında bulunmaktadır. Nükleer Santral arıza ve kaza teknik ve idari bir risktir ve arttırılacak güvenlik önlemleri bu riski yok etmez ancak olasılığı aza indirebilir. Yeni nesil reaktörlerin nükleer enerjiden elektrik üretimine giderek daha güvenli kılmakta olduğu belirtilse de, yeni teknolojinin kullanımı ve güvenlik tedbirlerinin geliştirilmesi maliyet arttırıcı unsur olmaktadır. Üstelik tüm güvenlik önlemlerine rağmen nükleer kazaların önüne geçilememektedir. Unutulmamalı ki alınacak önlemler ne kadar alınırsa alınsın kaza – arıza riskini azaltmaz” dedi.

“RADYASYON KOKLANMAZ”

Nükleer tesislerin çalışırken nükleer atık ürettiklerini de kaydeden Tulay, “Nükleer atıkların bertaraf edilmesi ciddi bir meseledir. Gıda zincirine karışırsa anlaşılamaz. Radyasyon koklanamaz, tadılamaz, dolayısı ile ne yendiği hiçbir zaman bilinmez taki sağlık sorunları baş gösterinceye kadar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.