DOLAR
32,4673
EURO
34,7315
ALTIN
2.471,15
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Yüzde 90 engelli tutukluya işkence iddiası

Yüzde 90 engelli tutukluya işkence iddiası
12.11.2021 11:38 | Son Güncellenme: 07.12.2021 02:11
1.202
A+
A-

Bir bacağı olmayan tutsağa, cezaevinde ayakta sayım dayatması, çıplak arama ve darp iddiası

Kayseri Bünyan cezaevinde bulunan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz’un gardiyanlarca işkence gördüğü iddiasıyla basın açıklaması yapan Özgürlük için Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, İnsan Hakları Derneği ve Hükümlü ve Tutuklu Aileleri Derneği üyeleri, tek başına hayatını idame ettiremeyecek bir tutsağın işkenceye tabi tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre Av. İbrahim Kaya, 19.10.2021 tarihinde, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne nakledilen, sağ kolu ve sağ bacağı olmayan %90 oranında engelli olan tutsak Şaban Kaygusuz’a işkence yapıldığı iddiası üzerine, ÖHD üyesi avukatlar tarafından Şaban Kaygusuz’un ziyaret edildiğini söyledi.

“ÇIPLAK ARAMA DAYATILIP DARP EDİLDİ”

Kaya, avukatlarla görüşen Şaban Kaygusuz’un; hapishaneye kabulde kendisine çıplak arama dayatıldığını, çıplak aramayı kabul etmediğini, çıplak aramayı kabul etmemesi nedeniyle kendisinin darp edildiğini, yere atılarak kıyafetlerinin zorla çıkarıldığını, yere fırlatılması esnasında dizinden itibaren kesilen bacağının üzerine düştüğünü, bu nedenle bacağının yaralandığını, yarasının hala iyileşmediğini, kıyafetleri çıkarılırken işkence ve kötü muameleye devam edildiğini belirttiğini söyledi. Kaya, sağ kol ve bacağı olmayan tutsağın, tek başına hayatını idame ettiremeyecek durumda olduğunu fakat buna rağmen hapishaneye kabulde tekli odada tutulacağının kendisine söylendiğini çabaları sonucu arkadaşları ile aynı odaya alındığını belirttiğini söyledi.

ENGELLİ TUTSAĞA AYAKTA SAYIM

Kaya, Kaygusuz’un kendisine ayakta sayım vermesinin dayatıldığını gerek insanlık onuru ile bağdaşmaması gerekse de bedensel engeli olması nedeniyle ayakta sayım vermesinin mümkün olmadığını fakat buna rağmen ayakta sayım dayatmasının devam ettiğini, ayakta sayım vermemesi nedeniyle gardiyanların üzerine oturmuş olduğu plastik sandalye ile beraber havalandırmaya fırlatıldığını, dizinden itibaren kesilen sağ bacağında yeni yaraların oluştuğunu belirtti. Kaygusuz’un %90 oranında engelli bir tutsak olduğunu belirten Kaya, “Bir kolu ve bir bacağı olmayan bir tutsağın, hukuki zemini olmayan ve insanlık onuruna aykırı olan çıplak arama dayatmasına, ayakta sayım verme dayatmasına maruz kalması, bu uygulamaları kabul etmediğinde, işkenceye uğraması kabul edilemez” dedi.

Tek başına hayatını idame ettireme şansı olmayan bir tutsağın, devletin denetim ve gözetiminde, işkence ve kötü muameleye tabi tutulmasının suç olduğunu belirten Kaya, bu tutumun sürekli bir hal almasının suçun süreklileştirilmesi olduğunu söyledi.  Kaya, “Buradan Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi yönetimini ve Şaban Kaygusuz’a işkence yapan bütün kamu görevlilerini uyarıyoruz! Yapılan uygulamaların tamamı mevcut kanunlara, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır, suçtur. Bu suçlara iştirak edenler ve göz yumanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.