DOLAR
32,2954
EURO
35,1672
ALTIN
2.279,82
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C

Avukatım işini bilir!

Avukatım işini bilir!
12.11.2021 11:28 | Son Güncellenme: 07.12.2021 02:11
1.106
A+
A-

Vatandaşı icra dosyasıyla mağdur eden avukat karı koca, 15 Temmuz’dan sonra savcı ve hakim olmuş

Mersin Barosu’na kayıtlı avukatlar F.Y ve Ö.K.Y, özel bir bankanın borcu için bir vatandaş hakkında icra takibi başlattı. Vatandaş borcu ödedi ancak avukatlar para ödenmemiş gibi gösterip icra işlemini devam ettirdi. Vatandaşın evi icrayla satıldı. Mağdur olan vatandaş avukatları şikâyet etti.  Bu süreçte avukat çiftin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra savcı ve hâkim olarak atandığı ortaya çıktı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, “Yazı yazdık, cevap vermediler, yapacak bir şey yok” diyerek kovuşturma izni vermedi. Ancak dosyayı inceleyen bakanlık hâkim ve savcı hakkında, avukat oldukları dönemde işledikleri suç nedeniyle dava açılmasına izin verdi ve dava açıldı.

KARI KOCA AYNI DÖNEMDE HAKİM VE SAVCI OLDU

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok sayıda hâkim ve savcı görevden alınınca bu alanda oluşan boşluğu doldurmak isteyen AKP hükümeti, avukatlar arasından hakim ve savcılar atamıştı. O süreçte avukatlıktan savcılığa atanan F.Y ile avukatlıktan hakimliğe atanan eşi Ö.K.Y’nin, avukat oldukları dönemde özel bir bankanın bir vatandaş hakkında başlattığı icra takibinde usulsüzlük yaptıkları, vatandaşı mağdur ettikleri ve evini haksız yere haczettirdikleri iddiasıyla “görevi kötüye kullanma” davası açıldığı ortaya çıktı.

BORÇLU VATANDAŞ BORCUNU ÖDEDİ AMA AVUKATLAR İCRA TAKİBİNİ KALDIRMADI

Dava dosyasından edinilen bilgiye göre, Ankara’da yaşayan A.A adlı vatandaş, Şekerbank’ın Mersin şubesinden kredi kullandı ve karşılığında eşi Z.A üstüne olan Mersin’deki ev ve arsayı ipotek olarak gösterdi.

A.A banka kredisi taksitlerini ödemeyi geciktirince bankanın avukatları olan F.Y ve eşi Ö.K.Y 2007 yılında Mersin 8. İcra Dairesinde icra takibi başlattı.

İddiaya göre, avukat çift, borçlu vatandaş A.A’nın, icra takibinden önce ödediği 4 bin 300 liralık ödemeyi alacak miktarından düşmedi ve üstelik borçludan çok yüksek bir faiz oranı istedi.

İcra takibi sürecinde borçlu ve kefillerden alınan paralarla 54 bin 996 liralık ödeme tamamlandı ancak avukat çift icra takibini kaldırmadı.

EVİ HAKSIZ YERE SATILAN VATANDAŞ 14 YILDIR HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR

Borcunu avukatlar aracılığıyla ve icra dosyası üzerinden nakit olarak ödeyen vatandaşın evi de böylece icra yoluyla satıldı.

Borcunu ödediği halde evi icra yoluyla satılan vatandaş A.A, evinin haksız yere haczedildiğini ispatlayabilmek için 14 yıl boyunca hukuk savaşı verdi.

2011 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan A.A’nın dilekçesi, senelerce savcılıklar arasında gidip geldi. 

2019 yılında konunun Mersin Barosu’na intikal etmesi üzerine baro yönetimi, söz konusu iki avukatların 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açılan sınavlar sonunda savcı ve hâkim olarak atandığını bildirdi.

Bunun üzerine savcı F.Y ile hâkim Ö.K.Y’nin çalıştıkları adliyelere Mersin Cumhuriyet Savcılığınca yazı yazıldı. Ancak her iki isimde savcılığa savunma göndermedi.

SAVCILIK KOVUŞTURMAYA GEREK YOK DEDİ, BAKANLIK KOVUŞTURMA İZNİ VERDİ

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine, soruşturmayı yürüten Silifke Cumhuriyet Savcılığına yazdığı yazıda, “Savcı F.Y ile hakim Ö.K.Y’nin savunmada bulunmadığından başkaca yapacak bir şey olmadığını, konunun hukuki itilaf kapsamında olması nedeniyle kovuşturma izni verilmesinin uygun olmadığını” bildirdi.

Ancak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, o dönemde avukat olan F.Y ve Ö.K.Y ile vatandaş A.A arasındaki durumu hukuki itilaf olarak değil, avukatların görevi kötüye kullanarak vatandaşın mağduriyetine yol açması olarak yorumladı ve dava açılması için izin verdi.

Şu an İstanbul’da görev yapan savcı F.Y ile Samsun’da görev yapan hakim Ö.K.Y Mersin 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada yargılanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.