DOLAR
32,4175
EURO
34,4574
ALTIN
2.490,18
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Çarşamba Açık
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Hüzünlü korona günlerinde umut yazıları

Hüzünlü korona günlerinde umut yazıları
07.11.2021 11:40
719
A+
A-

Gazeteci Başar Şeker’in korona günlerinde kaleme aldığı yazılar, ‘Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ’ adlı kitapta toplandı. Başar Şeker’in Karahan Kitabevi’nden çıkan bu ilk eseri, hüzünlü geçen korona günlerimize umut ışığı tutuyor.

2019’un sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ve 11 Mart 2020’den itibaren de Türkiye’de yepyeni bir süreci başlatan Covid-19 virüsü, yaşattığı ölüm yıkımlarıyla yediden yetmişe herkesi bir hüzün sarmalının içine kattı.

Ekonominin ve sosyal yaşamın durduğu, ülkelerin eve kapandığı içe dönük bir yaşam başladı hepimiz için; artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı bir dönem yaşamaya başladık.

YAZILARA DÜNYA ŞAİRLERİNİN DİZELERİ DE EŞLİK EDİYOR

Gazeteci Başar Şeker’in korona günlerinde yaşadığımız hüznü umutla harmanlayarak kaleme aldığı yirmi dört yazı, ‘Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ’ adlı kitapta toplandı.

Karahan Kitabevi’nden çıkan bu ilk eseri için “Başlangıçta, ‘biraz umudu çokça hüznü’ işlediğim yazılarımda zamanla duygular yerini artık, ‘biraz hüzne çokça umuda’ bırakıyor” diyen Başar Şeker, “Özellikle hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu içe dönük günlerimizde kaleme aldığım bu yazılarıma Türk ve dünya şairlerinin şiirlerinden alıntılar da eşlik ediyor. Örneğin baharda doğayı özlediğimiz bir zaman diliminde bir Fransız şairin kırlarda sevgilisini kovaladığı bir aşk dizesi hemen imdadımıza yetişirken; yapayalnız ölümlerin yarattığı üzüntülerimize de Iraklı bir şairin ayrılık dizeleri hemen ortak oluyor” diyor. Başar Şeker, “Ama belki de en önemlisi; yazılarımda baharı da anlatsam, güzden de söz etsem kitabımın bütününde yürüdüğüm yollar hep umut kavşağında birleşiyor” ifadelerini kullanıyor.

HAYATIN SAYILARLA İFADE EDİLEN YÜZÜNE ŞİİRLE BAKMAK

Kapak resminin Adanalı ressam Sevinç Kökenler’e ait olduğu kitaba, Çukurova Üniversitesi Türk Dili Öğretim Görevlisi Neşe Apaydın da kaleme aldığı önsözle katkıda bulundu. Önsözünde Başar Şeker için “Çukurova Üniversitesi’nde ‘İktisat’ okudu.

O, öğrenciliği boyunca sayısal iktisatçı olmak kadar sanata ve edebiyata da ilgi duydu. Yazı, hayatının hep odağında oldu” ifadelerini kullanan Neşe Apaydın, “Başar Şeker, hayatın sayılarla ifade edilen gerçekçi yüzüne şiirle bakmayı seven bir kalemdir. Bunun yansımaları ‘korona günleri’ni yazdığı bu yazıların ana izleğini oluşturuyor” diyor. Neşe Apaydın, önsözünü şöyle bitiriyor: “Bugün aşı sayesinde salgının başındaki manzaralar artık gerilerde kaldı. Bütün insanlığı karamsarlığa iten, hüzne boğan zor bir süreçti yaşananlar. Tamamlanmasa da belli bir yol kat edildi. Bu süreçte iyi ki edebiyat, iyi ki şiir, iyi ki onu yazan kalem, en kötü günlerde bile umudun ateşinin közünü canlı tutan duyarlı bir yürek var.”

Başar Şeker’in ‘Yaşamak Bize Kalandır Hâlâ’ adlı eseri; D&R, Kitapyurdu, İdefix başta olmak üzere kitap satılan tüm internet siteleri ve kitabevlerinden edinilebiliyor.

BAŞAR ŞEKER KİMDİR?

Başar Şeker, 1985 yılında Adana’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Adana’da tamamladı. 2012 yılında Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Yükseköğrenimi devam ederken, 2009 yılında Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında 6 ay İtalya’da bulundu. Öğrencilik yıllarında çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katılan Başar Şeker, Adana’da düzenlenen uluslararası kültür-sanat ve spor organizasyonlarında aktif olarak görev aldı. Çalışma hayatına 2014 yılında, Türkiye’nin ilk bölgesel ekonomi yayını olan, Adana merkezli Refleks gazetesinde muhabir olarak başladı. 2015 yılında aynı gazetenin haber müdürlüğü görevine getirildi. Halen bu görevini sürdüren Başar Şeker, yaptığı haber ve röportajlarla Doğu Akdeniz ekonomisinin nabzını tutmaya devam ediyor. Toplum-kültür yazılarının yayımlandığı ‘Son Baskı’ (www.sonbaski.com) isimli internet sitesi ile 2013 yılından beri Adana’da gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında yayımlanan 100 bin tirajlı Karnaval gazetesinin editörlüğünü yapıyor. Başar Şeker, 2018 yılında yaptığı bir haberle İstanbul merkezli Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’nde Yılın Yerel Basın Ödülü’nü aldı. Çeşitli kuruluşlardan mesleki ödülleri bulunan Başar Şeker, Ekonomi Gazetecileri Derneği ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin üyesidir. Bazı kişi ve kurumların basın danışmanlığını yapan Başar Şeker, aynı zamanda mali müşavirlik sınavlarına hazırlanıyor. Fatma Şeker’le evli olan Başar Şeker, Adana’da yaşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.