DOLAR
32,6004
EURO
34,8280
ALTIN
2.491,99
BIST
9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Hekimlerden beyaz isyan

Hekimlerden beyaz isyan
27.10.2021 19:07
941
A+
A-

Pandemiyle mücadelede hastalanan, 484 kayıp veren ve haklarını alamadıklarını söyleyen hekimler ‘Her yıla 120 gün yıpranma payı, covıd-19 meslek hastalığı yasası istiyoruz’ şiarıyla İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş yapıp taleplerini dile getirecekler.

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, 19 aydır pandemiyle mücadele eden hekimlerin hastalanıp, ölmesine rağmen haklarının ve mesleki onurlarının verilmediğini söyledi. Antmen, 175 bin hekimin taleplerini dile getirmek için 23 Kasım’da İstanbul’da ‘Beyaz Yürüyüş’ le bir araya geleceklerini söyledi.

“SAĞLIKÇILAR 19 AYDIR ÖLÜYOR, HASTALANIYOR”

Antmen, pandemi de 19. ayını geride bıraktıktığımız bu günlerde salgının tüm yükünü sırtlanan sağlık çalışanlarının görülmeyen değerini görünür kılmak için bir arada olduklarını belirtti. Sağlıkçılar olarak 19 aydır öldüklerini, hastalandıklarını 19 aydır zamanında ve etkili bir önlem almayanların, bilime sırtını dönenlerin, şeffaf davranmayanların, verileri değiştirenlerin yüzünden gün be gün tükendiklerini dile getirdi.

SAĞLIKÇILAR PANDEMİDE UZUN SÜRE ZORLA ÇALIŞTIRILDI”

  Sorumluların bu bulaş riski ve ağır emek yükü altında çalışmak istemeyen, tükenen sağlık çalışanlarına gösterdikleri yolun, uzun bir süre zorla çalıştırılmak olduğunu söyleyen Antmen, “İzin, istifa, emeklilik ve rapor haklarımız hukuksuzca engellendi. Sonra birer birer hastalanmaya, arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık. Bizler mesleğimizden dolayı ölürken, ekranlarda ”hastaneden aldığını nerden biliyoruz, evde hastalananlar var” sözleri Çalışma Bakanı’nın ağzından döküldü. İyi de biz zaten evde kalamıyorduk ki! İzin alamıyor, istifa edemiyorduk. Çıkarılan tüm genelgelerin “sağlık çalışanları hariç” diye çıkarıldığını sayın Bakan’ın bildiğinden elbette şüphemiz yok. Buna rağmen iktidar, Bakan’ın sözlerine hak veriyor olacak ki hâlâ ne bir özür diledi ne de meslek hastalığı yasası için adım attı” ifadelerini kullandı.

 “KAYBETTİĞİMİZ MESLEKTAŞIMIZ İLLİYET BAĞI DEĞİL Mİ?”

Bugüne kadar 484 sağlık çalışanını kaybettiklerini söyleyen Antmen, mesleki maruziyetlerini Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının dilinden dökülen itiraflar ile de duyduklarını ancak konu yasal bir hak olarak meslek hastalığı yasası taleplerine geldiğinde bu sözlerin unutulduğunu belirtti. Meslektaşlarından başvuru şartı ve illiyet bağı istendiğini söyleyen Antmen yetkililere şu soruları sordu “Yani bizlere pandemide “hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü” kanıtlayın dendi. Bir kere daha soruyoruz “madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi? Evde kal çağrıları yaptığınızda evde kalamayanlar olmamız illiyet bağı değil mi? En önemli korunma yöntemi maske ve mesafeyken mesleğimiz gereği koyamadığımız mesafe, yaptığımız riskli işlemler illiyet bağı değil mi? Kaybettiğimiz meslektaşımız illiyet bağı değil mi”.

“EMEKLERİ GÖRMEZDEN GELİNEN HEKİMLER GÖÇ EDİYOR”

Hekimler ölürken dahi mesleki onurlarının verilmediği için istifa ettiğini söyleyen Antmen, hekimlerin birçok ülkede COVID-19’un meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadığı için göç etiğini ve emeklerinin görmezden gelindiği için hekimlerin bu topraklarda hekimlik yapmak istemediğini söyledi. Bu gidişata dur demek için haklarını bir an önce isteyen Antmen, COVID-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep eden Antmen, tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istediklerini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.