DOLAR
35,3845
EURO
36,4710
ALTIN
3.038,26
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

10 yıl sonra mesleklerin yüzde 2’si tamamen kaybolacak!

10 yıl sonra mesleklerin yüzde 2’si tamamen kaybolacak!
13.10.2021 15:09
814
A+
A-

Türkiye’de 2030 projeksiyonunda; her 10 meslekten 6’sı yüzde 30 oranında otomasyona uğruyor. Tamamen yok olacak mesleklerin sayısı da yüzde 2 oranında belirlenmiş.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kariyer Merkezi Müdürü Serkan Özada ve Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, pandemiyle hızlanan ‘Dijital Dönüşüm’ süreciyle ilgili ortak çalışma yürüterek, uluslararası alanda yapılan araştırmaları değerlendirdi. Dijital Dönüşüm ile birlikte talebi azalan ve artan mesleklere dikkat çekildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde kurulan Kariyer Merkezi, iş arayanlara, öğrencilere ve işverenlere rehberlik hizmeti sunmaya devam ederken, bir taraftan da pandemi ile hızlanan ‘Dijital Dönüşüm’ sürecinde Mersin’e ışık tutuyor.

Kariyer Merkezi Müdürü Serkan Özada ve Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol’un değerlendirdiği McKinsey 2030 Türkiye projeksiyonu araştırması; dijital teknolojilerin yaratacağı ekonomik fırsatlar ve sosyal değişimler ile 7.6 milyon işin yok olacağını, 8,9 milyon yeni iş oluşacağını ortaya konuyor.

Dijital teknolojilerle daha önce var olmayan 1,8 milyon yeni iş yaratılması beklenirken, 3,1 milyon iş artışından bahsediliyor.

Raporda; sağlık ve bakım hizmetleri, perakende ve satış, eğitim, kültür ve turizm sektörü gibi alanlarda iş artışı beklenirken, idari hizmetlerde ise azalış olacağına dikkat çekiliyor. McKinsey 2030 Türkiye projeksiyonunda fiziksel yetkinlikler ve temel yetkinliklere olan ihtiyaç düşerken; teknolojik, sosyal ve yüksek bilişsel yetkinliklere olan talebin artacağı ön görülüyor.

Kariyer Merkezi Müdürü Serkan Özada, “Türkiye’de 2030 projeksiyonunda; her 10 meslekten 6’sı yüzde 30 oranında otomasyona uğruyor. Tamamen yok olacak mesleklerin sayısı da yüzde 2 oranında belirlenmiş” dedi.

TALEBİ ARTAN VE AZALAN MESLEKLER NELER?

Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre talebi artan ve azalan meslekleri anlatan Özada, “Veri toplama, veri girişi elemanı, idari sekreter, denetçi, muhasebe elemanı, bordrocu, stok tutma elemanı, defter tutan kişiler, üretim elemanları, inşaat işçileri, kapıdan kapıya satış, posta servis elemanlığı gibi mesleklerde iş azalışları öngörülürken, veri analizi, veri bilimcisi, nesnelerin interneti uzmanı, yapay zeka uzmanı, dijital dönüşüm uzmanı, dijital pazarlama uzmanı gibi mesleklerde de istihdamın artacağı öngörülüyor” diye konuştu.

“BİZİM AMACIMIZ BU DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMAK”

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, 80’li, 90’lı yıllarda başlayan Endüstri 4.0 sürecinin hem çalışma hayatında hem toplumsal hayatta pek çok şeyin değişeceğini işaret ettiğini, pandemi sürecinin de bunu hızlandırdığını belirtti. Yüceol, “Bizim amacımız bu dönüşüme ayak uydurmak, bunun gerisinde kalmamak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.