DOLAR
32,5246
EURO
34,9712
ALTIN
2.437,51
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
27°C
Mersin
27°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

“Balık çiftlikleri istemiyoruz!”

“Balık çiftlikleri istemiyoruz!”
30.09.2021 17:32
601
A+
A-

Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur sahillerinde kurulması planlanan 20 adet balık çiftliğiyle ilgili onaylanan ÇED raporuna karşı çıkmak için MERÇED liderliğinde Tabip Odası, Eczacı Odası, Mimarlar Odası ve diğer sivil toplum kuruluşları tepkilerini göstermek için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde toplandı.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin balık çiftlikleri davasında avukatlığını yapan Av. Semra Kabasakal, Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke’de kurulum planı yapılan balık çiftliklerinin bölgemize zararlar vereceği altını çizerek, onaylanan ÇED raporunun ÇED kanunu ve yönetmeliklerine, Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırı olduğunu vurguladı.

Halkın itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan olumlu ÇED raporu kararlarının iptali için dava açtıklarını söyleyen Kabasakal, “Aleyhimize sonuçlanan Mahkeme kararlarına yaptığımız itirazları Danıştay lehimize bozmuş olup mahkeme keşfi 27 Eylül’de Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’da ve 28 Eylül’de Anamur’da tekrar yapılmıştır. Atanan bilirkişilerden Balık çiftliklerinin kurulum planı olan bölgelerinin doğal sit, arkeolojik sit ve korunan alanlar bakımından ayrıca bölgenin rüzgâr yönü ve akıntı hızı, derinlik ve kıyıya uzaklığı bakımından incelenmesi gerekiyor” dedi.

“DENİZ EKOSİSTEMİ BOZULUR”

Kabasakal, “ÇED raporlarında yazılan Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklarının kirlilik yaratacağını ve bu kirliliğin denizin ekosistemini bozacağını ve çeşitli çevresel sorunlara neden olacağının araştırılmasını Balık çiftlikleri olarak belirlenen bölgelerinin Akdeniz foklarının, Caretta Carettaların ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının ve Turizm bölgelerinin olduğunu Balık çiftliklerinin üretim yöntemi ve teknolojisinin denizde yaratacağı kirlilik ve bu kirliliğin ekosisteme vereceği zararlarının araştırılmasını ve Balık çiftliklerinin bölgede bütünsel olarak kümülatif etki yönünden ve çevre ve insan sağlığına vereceği zararlar bakımından ve Balık çiftliklerinde kullanılan GDO’lu yemin içeriğinin insan sağlığına vereceği zararların araştırılmasını talep ettik” ifadelerini kullandı.

“ÇED KANUNU VE YÖNETMELİKLERİ AYKIRI”

“Balık çiftlikleri bölgemizde turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir” diyen Kabasakal, “Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke’de kurulum planı yapılan Balık Çiftliklerinin bölgemize zararlar vereceği açıktır. Onaylanan ÇED Raporları, ÇED kanunu ve yönetmeliklerine, ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırıdır. Bilirkişi heyetinden doğadan ve insan yaşam hakki yönünde kararlar vermesini bekliyoruz. Yaşam alanlarımızı korumak için Balık Çiftliklerine karşı herkesin mücadele etmesini bekliyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.