DOLAR
32,3015
EURO
35,1296
ALTIN
2.274,54
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

Minnoş’u yaşatmak için seferber oldular

Minnoş’u yaşatmak için seferber oldular
30.09.2021 13:53
682
A+
A-

Hayvansever Ayla Yunusoğlu, sokakta yaşayan ve Minnoş adını verdiği bir kedinin beslenmesini, genel sağlık izlemesini üstlenmişti. Minnoş’un bir gün çok hasta olduğunu fark eden Yunusoğlu veterinere başvurdu. Kedi FIP hastası olmuştu ve ilaç tedavisi hem pahalı hem de uzun süreliydi. Yunusoğlu’nun önünde 2 seçenek vardı. Ya Minnoş’u kaderine terk edecekti ya da onun acı içinde ölmemesi için bir kampanya yapacaktı. Yunusoğlu ikinci yolu seçti, onlarca arkadaşı da kampanyaya destek verdi. Ancak hâlâ yardıma ihtiyaç var.

Mersin’de 8 yıldır sokakta yaşayan Minnoş isimli kedinin hastalığının tedavi edilmesi için hayvanseverler seferber oldu. FIP hastalığına yakalanan Minnoş’un yaşaması için maddi destek gerekiyor. FIP tedavisi için etkin bir yöntem olmamasına rağmen son dönemde yurt dışından ithal edilen ilacın tedavide olumlu sonuçlar yarattığı biliniyor.  Hayvansever Ayla Yunusoğlu, o ilaçları temin edebilmek için günledir sosyal medya üzerinden çağrıda bulunuyor. Hayvanseverlerin gönderdikleri paralarla ilaçlar alınıyor.

Minnoş’u tedavi ettiren hayvansever Ayla Yunusoğlu, sosyal medyada Minnoş adına minnosfip.warrior  adlı bir hesap açıldığını ve kedinin tedavi sürecinin ayrıntılarını orada paylaştığını ifade etti. 

Yunusoğlu “Minnoş sokakta yaşamasına rağmen belli bir yıla kadar tüm aşıları tamamlanmış bir kedi. Son dönemde iştahsız olması nedeniyle veteriner hekime götürdüm ve yapılan tahliller sonucu FIP olduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada FIP ile ilgili yardım çağrıları görüyordum. Ancak durumun önemini kendim yaşayınca anladım. Çünkü ilaç yurt dışında geliyor ve markasına göre fiyat değişiyor. Bizim kullandığımız ilacın bir şişesi 90-95 dolar. Bir şişe ilaç ortalama 5 gün gidiyor ve tedavi süreci ise 84 gün” dedi.

“ÇEVREMDEN DESTEK İSTEMEK ZORUNDA KALDIM”

İlaç sağlamada yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle de çevresinden destek istemek zorunda kaldığını söyleyen Yunusoğlu, sosyal medyada hayvanların tedavisinde yardım isteyen çok insanın dolandırıcılıkla suçlandığını ancak bu konuda kötü niyetli kişilerden sadece amacı hayvanları tedavi ettirmek olanların ayrılması gerektiğini belirtti.

Yunusoğlu “İnsanların çoğu çaresiz kaldığı için sosyal medyada yardım istiyor. Tabi bu durum şikâyet edildiğinde yasal bir yaptırımı olabiliyor. Bugüne kadar çok sayıda hayvan tedavi ettirdim, kısırlaştırma operasyonlarını üstlendim. Zaten mahallemde ve çalıştığım kurumda besleme de yapıyorum. Çevremdeki insanlar beni tanıdıkları için her zaman ellerinden geldiği kadar destek verdi ama bu defa beni tanımayanlara da ulaşmam gerekiyor. FİP hastalığıyla ilgili araştırma yapsınlar. Minnoş, şu anda Anka Veteriner Kliniği’nde tedavi görüyor. Birkaç güne evime alacağım ve evimde başka kediler olduğu için Minnoş ayrı bir yerde tedavi ve gözlem sürecinde bende kalacak” dedi.

—————————————————————–/

KUTU 1:

Veteriner hekim Çapanoğlu FIP hastalığını anlattı

Bu arada FİP hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve hastalık hakkında bilgilenmek için Mersin Anka Veteriner Kliniği Sahibi Veteriner Hekim Sedat Çapanoğlu ile görüştük.

Çapanoğlu FİP hastalığının ölümcül seyir gösterebileceğini ifade ederek iyi besleme yapılması, hayvanın sağlık durumunun iyi olması ve sanitasyonun sağlanmasının hastalığa karşı koruma sağlayacağının altını çizdi.

FIP için uygulanan etkin bir tedavi ya da korunma yönteminin olmadığını ifade eden Çapanoğlu, “Son yıllarda GS 441524 ismiyle bilenen antiviral bir ilaç kullanılmaktadır. Yurt dışından sağlanan bu ilaç vakalara göre değişik dozlarda uygulanmaktadır. Bu ilaç veteriner kullanımı için henüz ruhsatlandırılmamış olmasına rağmen çok hasta sahibi tarafından tedarik edilip kullanılmaktadır. Bu hastalığa karşı hasta sahiplerine ve sokak beslemesi yapan kişilere önerilerimiz şunlar:  İyi besleme yapılması, hayvanın sağlık durumunun iyi olması ve sanitasyonun sağlanması hastalığa karşı koruma sağlayacaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.