DOLAR
32,4570
EURO
34,8518
ALTIN
2.446,77
BIST
9.885,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Atalık Gülnar nohudunun ilk hasadı yapıldı

Atalık Gülnar nohudunun ilk hasadı yapıldı
12.08.2021 12:33 | Son Güncellenme: 12.08.2021 14:59
1.087
A+
A-

Atalık Gülnar nohudunun ilk hasadı yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayında çiftçiye tohum desteği sağladığı atalık nohutların ilk hasadı yapıldı. ‘Atalık Nohut Hasat Töreni’ne katılan Başkan Seçer, “Ürettikçe kazanırız, kazandıkça gelişiriz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik destekleri kapsamında hayata geçirdiği ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ kapsamında bir hasat daha yapıldı.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan proje kapsamında Gülnar’da Bereket, Şeyhömer ve Dayıcık Mahalleleri olmak üzere toplam 3 mahalledeki 23 üreticiye 5’er dekar alanda olmak üzere 60’ar kilo, toplamda da 1380 kilo atalık tohum desteği verildi. Yine her üreticiye 500 gram olmak üzere toplam 11,5 kilo zirai ilaç desteği sunuldu.

VATANDAŞI KANDIRMA PROJELERİ DEĞİL, KALKINDIRMA PROJELERİ”

Törende yaptığı konuşmada birlikte hareket etmenin önemine değinen Başkan Seçer, tarımda çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini, bunlardan birinin de atalık tohum desteği olduğunu belirtti.

Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi kapsamında 60 üreticiye 25’er küçük baş hayvan verdiklerini, bu üreticilerden 6’sını Gülnar’dan seçtiklerini belirten Başkan Seçer, “Her birine 25 hayvan, 1 yıllık yem ve aşısı. Bu yıl yine 60 üretici. 4’ünü Gülnar’dan seçtik” dedi. Seçer, projeden geçen yıl 26 kadın üreticinin faydalandığını, bu yıl bu sayının 34’e ulaştığını belirtti.

ATALIK TOHUM PROJEMİZİ EN GÜZEL ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Hasadı yapılan atalık tohum projesinin detayları hakkında da konuşan Başkan Seçer, projede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliği yaptığını söyledi. Seçer, şöyle devam etti:

Bereket, Dayıcık, Şeyhömer Mahallesi’ne toplamda 7’si kadın olmak üzere 23 üreticimize tohum dağıttık. Üretim yaptılar. Toplamda 115 dekar, her birine 5 dekarlık tohumlarını verdik. 1380 kilogram. Her bir üretici için de zirai ilaç desteklerini yaptık. Şimdi hasadını yapacağız. Bunun alımını yine biz yapacağız kooperatif aracılığıyla. Mersinden Kadın Kooperatifi, bu kooperatifimizin de önemli destekleri ve emekleri var. Fiyatımız Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyattan yüzde 25 daha fazla. Burada üreticinin kazancı önemli. Bir nevi anlaşmalı bir üretim gibi. Alan memnun, satan memnun olmalı. Biri memnun olur, diğeri memnun olmazsa proje yürümez. Her 2 taraf da bu işten memnun olacak. 3 yıl süreli bu projemizi en güzel şekilde değerlendireceğiz.”

GÜLNARLILARA DERSHANE ÖĞRENCİLERİ İÇİN YURT MÜJDESİ

Seçer, Gülnarlılar’ın çok zeki ve okuyan insanlar olduklarını belirterek, ilçede Büyükşehir’in dershanesi bulunduğunu, ayrıca yapımını tamamladıkları yurdu bu yıl hizmete açacaklarını müjdeledi. Başkan Seçer, “108 mevcut misafirhanemizde kalabilecek. Hem erkek öğrenciler, ayrı bölümler var, hem kız öğrenciler. Çocuklarınızı gönül rahatlığıyla belediyemizin misafirhanelerine emanet edin” ifadelerini kullandı.

LGS sınavına girecek öğrencilerin de Büyükşehir’in dershanelerine kayıt yaptırabileceğini ifade eden Seçer, “Ben bacılarıma bir müjde daha vermek istiyorum. LGS sınavına girecek kızlarımızı da dershanemize yazdırabilirsiniz. Bu uygulama bu yıl başladı, şu anda kayıt alıyoruz. 75 kontenjan açtık Gülnar’a. Sadece seçim öncesi bu adam seçilirse hizmeti Mersin’e yapar, Tarsus’a yapar, gerisi yalan diyenlere de buradan kapak olsun Gülnar. Olsun mu, olsun değil mi? Demek ki adalet bizde. Biz adalet dağıtıyoruz. Gülnarlı da benim kardeşim. Anamurlu da, Tarsuslu da” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.