DOLAR
32,5527
EURO
34,9375
ALTIN
2.444,02
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C

“Mersin ve Adana birlikte kalkınmalı”

“Mersin ve Adana birlikte kalkınmalı”
25.05.2021 11:58
885
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Adana ve Mersin el ele vermeli ve birlikte kalkınmalı. Doğu Akdeniz Bölgesi kentleri birlikte hareket etmeli, ortak bir vizyon ortaya koymalı, ortak bir stratejik kalkınma planı hazırlamalıdır” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin ekonomisinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sorunların zirve yaptığı bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Kızıltan, “Kendimize özgü sorunlarımız olduğu gibi, bölge olarak, ülke olarak, dünya olarak birçok ortak sorunu da yaşıyoruz. Pandemi sorunu küresel bir sorun ve bazı önlemler dışında çok da elimizden bir şey gelmiyor. Ne tek başına nedeni biziz ne de çözümü… Dünya olarak bu sorunu yeneceğiz. Pandemiden çok çok önce başlayan küresel ekonomik küçülme, ekonomi savaşları pandemi ile daha da arttı. Bu da sadece bizimle ilgili olmayan, dışımızda gelişen ve mücadele etmek zorunda kaldığımız bir gerçek. Ancak, biz hep şunu söyledik: Elimizde olmayan sorunlara denecek bir şey yok ama hiç olmazsa çözümü elimizde olan, bizim çabamıza, kararlarımıza ve kararlılığımıza bağlı olan sorunlarımızı çözebiliriz. Neden erteliyoruz, neden görmezden geliyoruz? Gerek ekonomik gerekse sosyal kalkınma anlamında basit kararlarla, basit adımlarla hayata geçebilecek en önemli şeylerden biri yeni ekonomi bölgeleri yaratmaktır. Potansiyeli devasa olan bölgeleri biraz desteklemektir. İşte devasa bir zenginliğin üzerinde oturan ama gerek bürokrasi gerekse başka nedenlerle gerçek zenginliği gölgelenen Çukurova Bölgesi ve hinterlandı olan Doğu Akdeniz Bölgesi. Mersin ve Adana illerini kapsayan Çukurova ve bunlara ilaveten Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay’ı kapsayan Doğu Akdeniz Bölgesi bu dokunuşu beklemektedir. Ama bu sadece Mersin dinamiklerinin zorlamasıyla olmaz. Bölge kentlerinin ciddi işbirliği gerekmektedir” dedi.

“İKİNCİ MARMARA BÖLGESİ GİBİYİZ”

Ekibiyle birlikte göreve seçildiğinden bu yana Adana ve Mersin’in el ele verip birlikte kalkınmasını savunduğunu ifade eden Kızıltan, “Doğu Akdeniz Bölgesi kentleri birlikte hareket etmeli, ortak bir vizyon ortaya koymalı, ortak bir stratejik kalkınma planı hazırlamalıdır. Belki herkes bunu bütüncül anlamda görmediği için anlamayabilir.  Bu büyük potansiyele bir de Çukurova’nın ayrılmaz parçası olan Doğu Akdeniz’in diğer illeri de eklenince ortaya ekonomik potansiyel anlamda Türkiye’nin ikinci Marmara Bölgesi çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BÖLGENİN DIŞ TİCARET HACMİ 18,1 MİLYAR DOLAR”

Doğu Akdeniz bölgesini oluşturan Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay’ın toplam nüfusunun 7.1  kişi milyon olduğunu,  bölgede 17 Organize Sanayi Bölgesi, 1 Tarım Ürünleri İşleme OSB, 1 Enerji İhtisas Bölgesi, 11 üniversite ve 200 bin öğrenci,  2 Teknopark, 12 AR-GE Merkezi, 2 Tasarım Merkezi, 2 Model Fabrika ve Yenilik Merkezi, 3 havaalanı, 1 havalimanı,  1 Mersin Serbest Bölge,  4 liman olduğunu kaydeden Kızıltan,  bölgenin toplam dış ticaret hacminin 18.1 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN ANLAYIŞI TERK EDİLMELİ”

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakamlar bize büyük bir ekonomi bölgesinin zaten var olduğunu gösteriyor. Ama bütüncül değil, bağlantılı değil. Önce biz bölge illeri olarak ortak planlarımızı oluşturmalı ve burayı bir bütün olarak görmeliyiz. Çukurova ve Doğu Akdeniz Bölgesi bir network gibi, bir ağ gibi düşünülmeli. Bir yerdeki yatırım diğer bir yeri besleyecek ve desteleyecektir. Mersin Limanı sadece Mersin’e mi katma değer sağlıyor? Bölgenin tüm ithalat ve ihracatı buradan yapılıyor. O halde Mersin Limanı bölgenin limanıdır ve öyle görülmelidir. Planlanan yeni Mersin Konteyner Limanına işte bu vizyonla destek verilmelidir. D-400’e paralel yol, Diyarbakır’dan Gaziantep’ kadar herkesin kullandığı Akdeniz Sahil Yollu Projesi, Çukurova Havalimanı ve saire tüm bu yatırımlar günün sonunda tüm bölgeye hizmet verecek, ülkenin katma değeri olacak yatırımlardır. Taşucu-Seka Limanı ihaleye çıktı. Bu limanı Mersin firmalarından çok belki de Konya, Karaman, Ankara kullanacak. Şimdi bu liman sadece Mersin’in diyebilir miyiz?  Artık bölge illeri konuya bu açıdan bakmak zorundadır. Olumsuz anlamdaki kısır kent milliyetçiliklerini bırakmak zorundayız. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu bölgesel ekonomi stratejisini oluşturmak adına çabalarımıza devam edeceğiz. Umarım bölge illerinden, bölge illerinin ilgili dinamiklerinden bir ses gelir. Yoksa küçük olsun benim olsun veya onda olmasın, engelleyeyim de benim ilimde olsun gibi sığ bakış açıları ile hem kendi ilimizi hem bölgemizi hem de ülkemizi sadece daha da aşağı çekeriz. Bir elin nesi var iki elin sesi var demiş atalarımız. MTSO olarak Mersin olarak bölge illerimizi bu sese ve davete kulak ve cevap vermeye çağırıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.