Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, koronavirüs salgınının başladığı günden bu yana Mersin’de 2500 kişinin bu hastalık nedeniyle vefat ettiğini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, FOX TV ekranlarında yayınlanan ‘İlker Karagöz ile Çalar Saat Hafta Sonu Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.
Mersin’de yürüttükleri planlı ve programlı çalışma ile dezavantajlı kesimleri kayıt altına alıp tespit ettiklerini söyleyen Başkan Seçer, vatandaşlarla bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için gönül bağıyla hizmet sunduklarını aktardı. Seçer, şunları söyledi:
“Bizim MER-EK Halk Ekmek Fabrikamız var. Günde 50 bin ekmek üretiyor. Ramazan süresi boyunca da biz 400 gramlık pideyi 1,5 TL’den satışa sunduk. Zaten normalde bizde 250 gramlık ekmek 75 kuruştur. Satış noktalarımıza bu ekmek ulaşır ulaşmaz tükeniyor. O kadar yoğun talep var. Bunlardan gözlemleyebiliyorsunuz. Çağrı Merkezimize gelen gıda yardım talebinden yeni doğum yapan annelerin bebeklerine mama talebine kadar, yaş almış vatandaşlardan rahatsızlık yaşayan vatandaşların sıcak yemek talebine kadar, çok yoğun taleplerle karşı karşıyayız. Bugüne kadar kendi yaşamını çok rahatlıkla sürdürebilen vatandaşlarımız bile ihtiyaç sahibi oldu. Yani ‘yiğit muhtaç oldu kuru soğana’ deyimi belki de buna tam olarak oturacak durumda. Ekonomik sıkıntılar bir taraftan, pandeminin getirdiği yan etkiler bir taraftan bunun da bir an önce noktalanması lazım. İşte Pazartesi’ye doğru süratle yürüyoruz. Ama Pazartesi günü ne yapacağını yurttaşlarımız bilmiyor. Bu da ayrı bir handikap yaratıyor. Bir an önce normalleşmek gerekiyor. Normalleşmek için de aşı yapmak gerekiyor. Toplumun önemli bir kesiminin aslında bugüne kadar aşısının yapılması gerekiyordu. Burada merkezi yönetimin ağır kaldığını, başarısız olduğunu düşünüyorum. Asıl mesele buna bakmak lazım; kapanalım. İş yeri kapalı olsun. Etkinlikleri yasaklayalım. İnsanların bir araya geldikleri noktaları kapatalım. İyi güzel de onların yan etkilerini artık aşmak da zorlaştı. Ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşanıyor, psikolojik açıdan da çok büyük sorunlar yaşanıyor.”
“Birinci amaç insanların şu anki dertlerine deva olabilmek”
Belediye olarak pandemi sürecinde vatandaşlara temel hizmetlerde bulunmak için bu yıl 50 milyon lira bir bütçe yaptıklarını dile getiren Başkan Seçer, “Geçtiğimiz dönemde, daha henüz pandemi ortada yokken 2019 sonunda sosyal hizmetlere ayırdığımız bütçenin 2 kat fazlasını harcamışız. 2020 yılı içerisinde yaklaşık 40 milyon gibi bir rakama evrilmişti. Bu yıl yaptığımız bütçe şu anda 50 milyon lira ve süratle bunu tüketmeye devam ediyoruz. Sadece bir kalemden örnek vereyim. İlk geldiğimizde 2019 yılında yaptığımız gıda yardımı yaklaşık olarak 60 bin koli idi. Ama biz 2020 yılı içerisinde 170 bin koli gıda yardımında bulunduk. Şu an itibariyle de 100 bini aştık ve devam ediyor” dedi.
Başkan Seçer, belediye başkanları olarak bir araya gelip, rutin toplantılar yaptıklarını ifade ederek, “Baştan beri temel prensibimiz; bırakalım altyapı-üstyapı çalışmasını elbette bir andan rölantiye alalım onlar da devam etsin ama asıl birinci amaç, insanların şu anki dertlerini deva olabilmek. İnsanların beslenmesi lazım, yaşamlarını devam ettirebilmesi için mutfaklarında tencerenin kaynaması lazım, çocuklarına mama vermeleri lazım, en azından çocuklarına asgari olarak giyimlerini, paltolarını, pantolonlarını, tişörtlerini alabilmeleri lazım. Bayramda biz gelir düzeyi yoksul ailelerin bulunduğu mahallelerde evlerine kadar giysi götürdük. İhtiyaç sahibi ailelerin kayıtları var bizde. ‘Kaç çocukları var? Durumları nedir?’ Bunlar kayıt altında ve biz evlerine kadar ulaşıyoruz” diye konuştu.
“Üreticinin ürünü elinde kaldı”
“Toplamda yaklaşık olarak 2 bin 500 vefat söz konusu”
Mersin’deki vaka sayılarına ilişkin yöneltilen soruya ise Başkan Seçer, definlerin Büyükşehir’in uhdesinde yapılmasından kaynaklı günlük 6 ile 10 arasında defin yapıldığını bildiklerini ancak vaka sayılarına dair bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Seçer, vefat sayılarına ilişkin şunları söyledi:
“Ben en son bana ulaşan rakamları vereyim. 2 bin 275 vefat gerçekleşmiş ve Mersin’e defnedilmiş. 227 vefat burada olmuş ama cenazeler Mersin dışına gönderilmiş. Toplamda yaklaşık olarak 2 bin 500 vefat söz konusu. Bu şöyle daha net anlaşılır. Mersin’in yerli nüfusu 1 milyon 850 bin, Suriyeli nüfusu da katarsanız bu 2.2 milyon kişiye kadar ulaşabilir. Bizim pandemi süreci başladığı ilk 3 ayda toplamda vefat sayısı 25’ti. Mart, Nisan, Mayıs 2020’deki vefat sayısı toplamda 25’ti. Bugün geldiğimiz noktada üzerinden 1 yıl geçti. Bu sayı tam tamına 100 katına çıkarak, 12 ayda 2 bin 500 kişiye evirildi. Yoğun bir vaka görüldü. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Mersin’in dış illere açık olması. Çünkü yazlıkçı nüfus, denize, yaylalara gelen nüfusun Adana’dan, Konya’dan, Niğde’den, Gaziantep’ten, Urfa’dan maalesef buraya virüsü taşıması sonucunda burada vaka sayıları ve dolayısıyla da ölümlü vaka sayılarında önemli artış gözlendi.”