DOLAR
32,3106
EURO
35,1565
ALTIN
2.280,23
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C

“Haklı mücadele haksızlığı bitirdi”

“Haklı mücadele haksızlığı bitirdi”
04.05.2021 17:37 | Son Güncellenme: 17.05.2021 19:11
1.382
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği “Market Tedbirleri Hakkındaki Genelge” üzerine açıklamalarda bulundu.

Kısıtlama süreci başladığından bu yana MTSO olarak üyeleri olsun olmasın Mersin iş dünyasını, esnafını, yerel işletmeleri sokak sokak gezdiklerini ifade eden Kızıltan, “Bu süreçte özellikle büyük zincir marketlerin yerel perakende mağazaları ve esnafın kapalı olmasına rağmen, onların sattığı her ürünü satabilmesi haksız bir rekabet yaratıyordu. Esnaf ve yerel işletmeler kapalı ama zincir marketler açık. Esnaf ve yerel işletmeler satış yapamıyor ama onlar her şeyi satabiliyor. Bu büyük bir haksızlıktı. Bu sadece kentlerin ekonomisini değil, sosyal huzuru bozan bir konuydu” dedi.

Konuyla ilgili meslek komitesi başkanlarıyla toplantılar yaptıklarını, tespit ve çözüm önerilerini yetkililere iletmek üzere bir rapor haline getirdiklerini anlatan Kızıltan,  bu raporda zincir marketlerin yarattığı haksız rekabeti dikkate sunduklarını söyledi.

Kızıltan, “Ayrıca, zincir marketler konusunda yasaların yeterli seviyede düzenleyici olmadığını, yasaların rekabetçiliği sağlayamadığını dile getirdik.  Konuyu Valimizle, Esnaf Odamızla, ilgili STK’larla ve bu işin bizler için en önemli ayaklarından biri olan basın ve medya kuruluşları paylaştık, onlarında desteğini aldık. Herkesin hem fikir olduğu bu konuda en gür şekilde hep birlikte sesimiz çıkardık. Ve çok şükür bu dayanışmanın, bu birlik ve beraberliğin olumlu sonucunu kısa sürede bir müjdeyle aldık. Haklı mücadelemiz ve girişimimiz, uygarca iş birliği ve ortak akılla yapılan mücadele İçişleri Bakanlığının yayınladığı bir “Market Tedbirleri Hakkındaki Genelge” ile bu haksız rekabete son verdi.  Genelgeye göre 7 Mayıs Cuma gününden başlayarak söz konusu marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satış kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Bu olumlu sonucu bir başlangıç olarak görüyoruz. Demek ki, birlik ve beraberlik içinde, ortak akılı kullanarak hakkımızı aradığımızda, tek yumruk olduğumuzda sorunlar çözüme kavuşuyormuş. Bu vesileyle perakende sektör için hazırlanan yani yasada hem güç dengesinin eşit şekilde dağıtılacak şekilde olması için MTSO olarak kentin tüm işletmelerini ve temsilcilerini kapsayan çalışmalarımızı hızlandıracağımızı da duyurmak isteriz. Yerel işletmelerimiz, esnafımız, Mersin iş dünyası kentimizin sosyal huzurudur. Onları korumak Mersin’i korumaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.