Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Tarsus yeniden pamukla buluşuyor

Tarsus Belediyesinin, bereketli toprakları yeniden yerli ve milli pamukla buluşturmak için başlattığı projede ilk sonuçlar alınmaya başlandı. Tarsus Belediyesinin desteğiyle Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün 3 çeşit pamuk tohumu bir çiftçinin arazisine ekilmişti. O tohumlar başarıyla yetiştirildi, pamuk oldu ve ilk hasat yapıldı.

Tarsus Belediyesi ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında 6 dekarlık alanda C 92, May 455 ve Ceykot 340 yerli ve mili pamuk çeşitleri Mahmutaga Mahallesinde Şükrü Özer adlı çiftçinin tarlasına ekilmişti. O tarlada pamuklar yetişti ve hasat törenle gerçekleştirildi.

Hasan töreninde konuşan Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Osman Polat, “Umuyorum ki pamuğumuz eski devrine kavuşur ve siyasete de çok malzeme olmadan üretim artarak devam eder. Başkanımızın özellikle tohumla ilgili, yerli çeşitlerle ilgili yaptığı çalışmaları can-ı gönülden takip ediyoruz. Değer veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Pamuğun yanında bugüne kadar enstitü müdürlüğüyle yaptığımız çalışmalarda beş çeşidimizin hasadı yapıldı. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü ’süne bu anlamda teşekkür ediyoruz. Herkesin emeğine sağlık” dedi.

Çiftçi Yusuf Özer de  “Mart, Nisan aylarında pamuk ekimi denememizi yapmış olduk. Memnunuz. Şu anda hasadını yapacağız. Yardımcı olan arkadaşlara ve belediyemize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİMİZ MEMNUN KALDI”

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Lif Bitkileri Şube Şefi Yüksek Ziraat Mühendisi  Sedat Süllü,  “Tarsus Belediyemize teşekkür ediyoruz. Böyle bir projeyi başlatarak çiftçimizi çeşitlerimizle buluşturduğu için. Üç tane çeşidimizi bu tarlada görmektesiniz. 36 tane çeşidimiz var bunlardan iki tanesi renkli, 34 tanesi beyaz renkte, 14 tanesi firmalar tarafından çiftçimizle buluşturuluyor. Mevcutta görmüş olduğunuz tarladaki çeşitler yüksek potansiyelli çeşitler, çiftçimiz de beğendikten sonra ne mutlu bizlere. Türkiye ekonomisine yaptığımız katkılardan dolayı herkese teşekkür ediyoruz” dedi.  Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hacer Kocatürk de “Geliştirmiş olduğumuz yerli pamuk çeşitlerinin üreticilerle buluşmasına, onlara tanıtımında öncelikle belediyemize teşekkür ediyoruz. Şu andaki gördüğünüz tarladaki ürün potansiyelinin yüksek olduğunu görüyoruz. Pamukta ve pamuk ıslahı konusunda oldukça iyi çalışmalarımız var. Güney doğu da dâhil olmak üzere çeşitlerimiz bölgede yaygınlaşmaya başladı umarım bundan sonra çiftçilerimize daha çok bir arada olup onlarla daha iyi çalışmalar yürütebiliriz diye ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version