Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Şehir merkezinde, deniz kıyısında biyolojik gölet

default

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda bulunan mevcut havuzu biyolojik gölete çeviriyor. Kendi ekosistemindeki bitkiler ve faydalı bakteriler sayesinde hiçbir kimyasala gerek kalmadan kendi kendini temizleyebilecek olan göletin içerisinde su bitkileri ve balık gibi canlı bir ekosistem yaşayacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda bulunan mevcut havuzu biyolojik gölete çeviriyor. Sarayın etrafını çevreleyen ve standart havuz görünümünde olan alan yaklaşık 5 aylık bir çalışmanın ardından biyolojik bir gölet haline gelecek. Gölette, belirli aşamaların ardından içerisinde su bitkileri ve balık gibi canlı ekosistem yaşayacak.

HAVUZ YERİNE BİYOLOJİK GÖLET

Kongre ve Sergi Sarayı’nın etrafında bulunan havuz; içerisindeki suyun biyolojik olarak arıtılması prensibi ile canlı yaşamına uygun ortam yaratılarak bir biyolojik gölet olacak şekilde yeniden projelendirildi. Biyolojik Gölet; ‘Biofiltre Alanı’ ve ‘Biyolojik Gölet’ olmak üzere 2 bölümden oluşacak. Toplam 12 bin 350 metrekarelik havuzda bazı alanlar dolgu yapılarak peyzajla yeniden düzenlenecek. Canlı ekosistemin yaşadığı alan 600 metrekarelik ‘Biofiltre Alanı’, 5 bin 900 metrekare ise ‘Biyolojik Gölet’ alanı olacak.

KLOR KULLANIMI DA MALİYET DE AZALIYOR

Klor veya başka herhangi bir kimyasal maddeye gerek kalmadan suyun ortamdaki bakteriler aracılığıyla temizlendiği ekolojik oluşum olan biyolojik gölette suyun temizliği; yosun konsantrasyonunun mikroorganizmalar yolu ile azaltılması ve sudaki fosforun dengelenmesi prensibi ile sağlanıyor. Havuzun rutin temizliğinde kullanılan klor biyolojik gölette kullanılmadığı için hem maliyet azalıyor hem de klorun çevreye verdiği kimyasal ve koku zararı ortadan kaldırılıyor.  

Exit mobile version