Okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmediklerine dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, devlet okullarında çocuklara yönelik ücretsiz beslenme programı oluşturulması gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu ifade eden Nesanır, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli şartları sağlamasını talep etti.
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, okul çağındaki üç çocuktan birinin yoksul hanelerde yaşadığını ifade etti. Kamu okullarında ücretsiz sunulan bir beslenme programının olmadığına dikkat çeken Nesanır, “Okullar, sağlıklı beslenme davranışlarını teşvik etmek, uygun besin alımını sağlamaya yardımcı olmak ve obezitenin ele alınabileceği toplumsal tabanlı müdahaleler için en uygun ortamlardır. Okul beslenme programları ile çocuklara doğru beslenme davranışı kazandırılmalı, ücretsiz sunulan kaliteli bir öğün ile çocukların en az bir öğün sağlıklı beslenmesi garanti altına alınmalıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından okul çağındaki 6-12 yaş çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin nasıl olması gerektiği belirlenmiştir. Ancak kamu okullarında ücretsiz sunulan bir beslenme programı yoktur. Son aylarda gıda fiyatlarındaki artışlar, ailelerin gıdaya erişiminde sorunlara yol açmakta; aileler sağlıklı beslenmeyi sağlamakta ciddi sorunlar yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.
“OKULDA ÜCRETSİZ KAHVALTI VE ÖĞLE YEMEĞİ SUNULMALI”
Nesanır, çocukların sağlıklı beslenebilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini belirterek, öneride bulundu.
Nesanır, “Bir an önce devlet okullarda ücretsiz beslenme programları başlatılmalı ve eksiksiz olarak tüm okullarda uygulanmalıdır. MEB tarafından okullarda okul beslenme programları düzenlenmesinin yanı sıra sağlıklı besinlerden okulda ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği sunulması gibi devlet desteği ile yapılan çalışmalar başlatılmalıdır. Bu projeler ulusal beslenme programlarına dönüştürülmelidir. Ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz okul beslenme eğitimi programlarına ulusal düzeyde öncelik verilmelidir. Bu açıdan; MEB, SB ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca toplanan komisyon Milli Eğitim Müfredatı’na sağlıklı beslenme davranışı kazanmayı hedefleyen” beslenme eğitimi dersi”, öğrencilerin yaşına ve gelişim düzeyleri dikkate alınarak teorik-uygulama formatında hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Başta okul idareleri, öğretmenler ve aileler olmak üzere; yerel yönetimler, doktorlar, beslenme uzmanları ve diyetisyenler, sivil toplum örgütleri tarafından desteklenmeli, programlarda öğretmenler ile birlikte doktorlar, beslenme uzmanları ve diyetisyenler aktif rol almalıdır” şeklinde konuştu.