Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

“Mersin’de şiddetli deprem beklenmiyor”

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan,  “Son Depremler ve Mersin’in Deprem Potansiyeli” adlı konferans verdi.

 

Çok büyük bir deprem yaşadığımızı belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Selim İnan, ” Son 100 yılda böyle büyük bir deprem yaşamadık. Biz yerbilimciler böyle büyük bir depremi beklemiyorduk. Şok olduk. Ezber bozan bir deprem bu” dedi.

Ülkemize önce İstanbul’a gelen bir geminin, ardından da İskenderun’dan geçen bir geminin sismik dalgalarla deprem yarattığına ilişkin söylentilerin bilimi yansıtmadığını aktaran Prof. Dr. İnan, böyle bir şeyin mümkün olamayacağını belirterek bu konudaki söylentilere halkımızın itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Ülkemizde iki adet fay hattının olduğuna dikkat çeken ve 7 ve üzerindeki depremleri bu fayların yaptığını söyleyen İnan, “Güneyimizde Arabistan levhası bulunuyor. Güney batımızda Afrika levhası, kuzeyimizde Avrasya Levhası bulunmakta. Bu levhalar bizi sıkıştırıyorlar. Arabistan levhası bizi yılda 2 cm. civarında sıkıştırıyor. Biz de her yıl yine yaklaşık 2 santim civarında batıya, Yunanistan’a doğru kayıyoruz” dedi.

Mersin ve çevresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Selim İnan; son yüzyılda bu bölgede 54 adet deprem olduğunu ve bu depremlerin sadece 3 tanesinin 5 ve üstünde olduğunu belirtti.

Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktaran İnan,  “Mersin, deniz kenarında oluşmuş bir kent ve zemin alüvyon. Dolayısıyla güçlendirme çalışmaları yapılmalı” dedi.

Türkiye’nin her yanının deprem bölgesi olduğunu aktaran ve bu konuda bazı önerilerde bulunan Prof. Dr. Selim İnan, “Deprem konusunda bilgisiziz. Eğitim konusunda atılımlar yapılmalı. Halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Okullara Jeoloji dersleri konulmalı. Afet Bakanlığı kurulmalı. Her kentin afet master planı yapması gerekiyor. Mersin’de de bir an önce mikro bölgelendirme çalışması yapılmalı” şeklinde konuştu.

Exit mobile version