Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Mersin’de metal işçisi hakları için direniyor

Metal iş kolunda işveren ve işçi sendikaları arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı ancak Mersin’deki Çimsetaş işçisi sözleşmeyi tanımayarak iş bırakma eylemi yaptı. İşçilerin ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebine karşılık vermeyen işveren 25 işçiyi “işyeri işgali” gerekçesiyle işten attı. İşçiler, sendikaya rağmen iş bırakma eylemini sürdürüyor.

140 bin metal işçisinin örgütlü olduğu Türk Metal-İş, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptıkları görüşmeler sonunda grup Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaştı.

Sendikalar, elde edilen sonuçtan memnun olsa da tabandaki işçi aynı fikirde değil. Mersin’de Birleşik Metal İş üyesi Çimsataş işçileri, sendikaların imza attığı TİS’i protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

İşçiler, TİS’e ek protokol eklenmesi talebini sendikalarına iletti. Sendika yetkileri ve işveren sendikası MESS yetkililerinin görüşmesinden işçinin taleplerine yanıt değil, işçi çıkarma kararı çıktı.

25 işçi, iş akitlerinin feshedildiğini cep telefonlarına gelen mesajla öğrendi. İşçiler, işten atma kararı alınana kadar üretim yapmama kararı aldı ve fabrika kapısında beklemeye başladı.

İşveren tarafından işçiye gönderilen mesajda, “İşyerinde 12/01/2022 tarihinde saat 16:00’dan itibaren iş bırakmak suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen yasa dışı eylemi sona erdirerek işbaşı yapmanız ya da işyerini terk etmeniz için yazılı ve sözlü olarak yapılan duyuru ile ihtarlara rağmen yasa dışı eyleme devam ettiğinizden; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.70 ile İş Kanunu m.25/II-h hükümlerine göre iş sözleşmeniz haklı sebeple, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeksizin 13 Ocak 2022 tarihinde feshedilmiştir” denildi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

MESS ile metal işkolu işçi sendikaları arasında imzalanan TİS uyarınca Çimsetaş işçisine yüzde 27 zam verildi. İşçiler ise hem zam oranının artırılmasını hem de çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. İşçilerin 7 maddede toplanan talepleri şöyle:

*Yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27’ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesi ve ikinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılması,

*Mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesi,

*İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,

*Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılması,

*Kıdem farkı ödenmesi,

*Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,

*Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi. 

Exit mobile version