Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Depremin 1500 yıllık hatırası

Son 20 günde Mersin’e komşu bölgelerde yaşanan depremler, “Mersin olası büyük bir depremden nasıl etkilenir” sorusunu akıllara getiriyor.  Aslında bu sorunun yanıtı, Mersin şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Mezitli’de, Soli Pompeipolis antik kentinde yatıyor.

 

Soli kazılarını yürüten Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığındaki ekip, 2012 yılında, Milli Egemenlik Caddesinin güney ucunda, Cumhuriyet Konakları adlı sitesinin doğusunda bir yapı kalıntısı bulmuştu.

Erken Bizans dönemine tarihlenen yapı kalıntısında incelemelerde bulunan MEÜ Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Selim İnan, bölgede duvarların kuzey doğu yönüne yıkılmasının ve kiremit dizileri şeklinde yığılmasının geçmiş dönemde meydana gelen depremlerle benzerlik gösterdiğini söylemiş ve “İlk elde edilen bulgularda bu depremin 527’li yıllarda meydana gelme ihtimalinin büyük olduğu kanısına vardık” demişti.

İnan’ın bu sözleri, Soli Pompeipolis’in, M.S 526’da yaşanan 9 şiddetindeki Antakya depreminde yerle bir olduğunu anlatan tarihi kayıtları destekler nitelikteydi.

Kazı ekibi, depremle yıkıldığı düşünülen erken Bizans yapısı ve çevresindeki kazıları ilerletemedi ve yapının üzeri toprakla kapatıldı. Mersinler, bugünlerde “Adana ya da Antakya’da meydana gelecek deprem Mersin’i nasıl etkiler” sorusunu tartışırken, büyük Antakya depreminin 1500 yıllık hatırası Mezitli’de, toprak altında inceleneceği günü bekliyor.

Exit mobile version